Autor Wątek: Stery - zintegrowane czy nie? Zmieniać na A-head?  (Przeczytany 1179 razy)

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
Hej!
Mam ramę, gdzie zamontowany był widelec z gwintem. Z różnych przyczyn chcę mieć z mostkiem typu a-head. Na zdjęciach pokażę jak to u mnie wygląda. W sklepie powiedzieli mi że mam stery zintegrowane. Ale jak to bywa nie bardzo im ufam :P
Jeśli nie ma sensu zmieniać sterów to da się to zmontować bez zmiany?

Mam nadzieję że nie namieszałem.
Zdjęcia:

let's make it big :)

Offline Mężczyzna rybakm

• Miasto: Sosnowiec/Kraków
  • Na forum od: 29.05.2011
W sklepie powiedzieli mi że mam stery zintegrowane.
Dobrze Ci powiedzieli, takie stery są sztywniejsze i wytrzymalsze, zostaw je sobie, poszukaj tylko mostka i gitara :)

Offline Mężczyzna bix

Ale to muszę w takim razie i widelec zmienić. Bo mam nie gwintowany

Offline Mężczyzna rybakm

Ale to muszę w takim razie i widelec zmienić. Bo mam nie gwintowany

No tak stery, mostek i widelec muszą być typu A-Head, więc jeszcze raz, widelec widzę że masz jakiś, mostek musisz kupić (grosze:) ) a te stery na pierwszy rzut oka wyglądają na A-Head-y ,choć zmyliły mnie te nakrętki, jeżeli są to stery oryginalne od widelca gwintowanego to generalnie też trzeba je wymienić, mam nadzieję że się teraz dobrze rozumiemy :)

Offline Mężczyzna bix

No właśnie :) Te nakrętki dostałem z ramą. Widelec dostałem osobno. I teraz nie wiem czy dostanę takie stery dopasowane do ramy. Czy może da się wykombinować i jakieś podkładki dać czy coś by na a-head je przerobić :)

Offline Mężczyzna rybakm

Przeróbkę ja bym odpuścił, nowe stery można już kupić za 25zł więc tak :
udaj się do dobrego serwisu, może Harfa Harryson jak jesteś z Wrocławia i niech Ci je wybiją i zmierzą średnice by dopasować nowe :)

Offline Mężczyzna bix

Aktualnie na śląsku siedzę. A te stery jak wybiję to będą się nadawały by je jeszcze raz założyć?

Offline Mężczyzna rybakm

Spokojnie możesz je wykorzystać powtórnie :) a w jakim mieście siedzisz ?

Offline Mężczyzna bix

Na wsi...
Koło Siewierza - Boguchwałowice.
Już mnie drażni ten czas bez roweru  :-[

Offline Mężczyzna rybakm

Aha, tak pytałem bo może jakiś sklepik bym Ci polecił :) jak będziesz się za wybijanie zabierał to pamiętaj jest do tego specjalny klucz ,który nie "kaleczy" samych sterów i ramy ,dlatego Ci polecałem jakiś dobry sklepik :)
To powodzenia pozdrwiam

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Już mnie drażni ten czas bez roweru

To wpadaj po rower do wro :P

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
Gwoli ścisłości to są stery półzintegrowane o ile dobrze widzę. Zintegrowanych byś nie wybił bo są wytoczone w ramie. Po drugie wybicie sterów to banał i nie potrzebujesz do tego serwisu a jeżeli już to każdy to zrobi. A ten tajemniczy przyrząd do sterów kosztuje kilkanaście zł więc nie sądzę, żeby któryś serwis nie korzystał. Nabijanie trudniejsze ale też raczej każdy serwis zrobi. Oprócz sterów pod a-head i mostka pamiętaj też, że potrzebujesz podkładki pod mostek bo zazwyczaj nie dodają tego do sterów. Żeby użyć tych sterów powtórnie musiałbyś jakimś pilnikiem zjechać gwint na tej pierwszej nakrętce tak żeby wchodziła luźno na rurę. Nie wiem czy warto się bawić a pewnie efekt nie byłby idealny bo ciężko byłoby uzyskać na takim piłowanym gwincie idealną centryczność. Z kolei dobrać sam stożek do sterów będzie ciężko więc lepiej wymień te stery całkiem. Tak mi się wydaje przynajmniej. :D

Offline Mężczyzna bix

Oddałem do serwisu i mi wymienili. Po prawdzie nie pamiętam czy to pół czy zintegrowane, ale raczej pół. Nie dałem rady sam wymienić, ale w serwisie zrobili mi to za 70zł z sterami na łożyskach maszynowych, podkładkami i zamontowaniem widelca. Zadowolony jestem w każdym razie.

Offline Mężczyzna rybakm

No i elegancko :) cena nie wysoka jak na zakres pracy i części.
Nowe stery się jeszcze mogą układać w ramie więc sprawdzaj sobie czy luz jakiś nie wyskoczy :)
Powodzenia

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum