Autor Wątek: jak eksportować trasę do Garmina?  (Przeczytany 2791 razy)

Offline sandking

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.06.2011
jak eksportować trasę do Garmina?
« 28 Lip 2011, 08:43 »
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Garmin Vista HCx i przed dłuższą wyprawą staram się zaznajomić z tym urządzeniem, a że nie jest to raczej najbardziej intuicyjne narzędzie z jakim miałem okazję obcować, to mam też kilka wątpliwości. [ i od razu mówię, że forum garniaka w tej chwili jest padnięte, a że nie mam tam konta i moje pytania są na tle rowerowym, to proszę od razu do śmieci nie wrzucać wątku jako niby nie związanego z forum, bo sądzę, że nie jestem i nie będę jedynym na dwóch kółkach, który będzie miał podobne wątpliwości]

Wykreślałem sobie więc ładnie trasę w Google Maps, a później w Open.Mapquest i z ciekawości transferowałem do Vista za pomocą Garmin Connect. Wszystko niby przeniosło się dobrze, ale ani trasy nie ma, ani nawet żadnych waypointów. Sprawdziłem - plik jest na urządzeniu, po otworzeniu widzę dwa waypointy (i tu moje pierwsze zdziwienie, bo byłem przekonany, że wyeksportuje mi całą trasę). Próbowałem więc wyeksportować wyrysowaną trasę do gpx, a następnie wrzucić do katalogu, gdzie zapisywane są moje ślady tak, by mieć podgląd trasy na mapie. Niestety - poza tym, co sam nagrałem na liście śladów nic nie ma.

Być może coś źle rozumuję jak to ma działać, ale czy jest możliwość wyeksportowania konkretnie trasy, którą narysuję na komputerze,a później prześlę to na Vistę? Czy tylko muszę zaznaczyć jak największą ilość waypointów? Bo jeśli tak, to może się okazać, że routing, który widzę na komputerze może się nieco różnić od tego, co mi obliczy Vista. Póki co nie wyobrażam sobie ustawiania dwutygodniowej trasy na tym małym urządzeniu i oczywiście na pewno jest sposób żeby to poprawnie zrobić, ale jak?

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Odp: jak eksportować trasę do Garmina?
« 28 Lip 2011, 10:40 »
Z tego co kojarzę, to trasa jest eksportowana w postaci kolejnych głównych punktów na mapie - chyba max 50 w odbiornikach starszej generacji. Jeżeli dasz więcej to jej nie widać w odbiorniku.

Ja sobie radzę w ten sposób, że w programie Garmina:
1) importuję plik *.gpx (z bikemapy, czy z google maps)
2) zamieniam ślad na trasę (trzeba kliknąć prawy klawiszem i tam jest ta opcja) - w tym miejscu trzeba ograniczyć liczbę punktów do 50.
3) Obok śladu pojawia się trasa i tę trasę eksportuję do urządzenia
I już.

Niestety nie da się w ten sposób wyeksportować długiej, wielodniowej trasy - będzie za dużo różnic. Ale odcinki po 200km są wystarczająco dokładnie reprezentowane.

Zauważyłem, że jeżeli trasę przygotowuję w programie Garmina (na mapie UMP) to potem w urządzeniu jest ona tak samo przeliczana (ta sama mapa zainstalowana).

« Ostatnia zmiana: 28 Lip 2011, 10:42 cinek »
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 28 Lip 2011, 10:52 »
Hej,

mimo Twoich zastrzeżeń, sądzę że na Garniaku znalazłbyś
 te informacje na bank ;)

Trasa jest zbiorem waypointów przez które prowadzić ma
odbiornik - to jasne. Tworząc/wysyłając trasę za pomocą
aż trzech aplikacji komplikujesz sobie sprawę niesamowicie,
w dodatku jak widać tracąc na którymś z etapów informacje
o trasie - pozostają 'start' i 'meta'.

Ślad z kolei jest zapisem przebytej trasy, gdzie co X czasu
lub X odległości zapisywana jest Twoja pozycja. Teraz
produkowane odbiorniki potrafią nawigować po śladzie
(czyli 'przerobić' go na trasę), ale czy Vista na to pozwala
- nie wiem.

Moim zdaniem wyjścia masz dwa: zmienić planer online
na taki ze wsparciem dla Garmina lub (lepiej) zainstalować
MapSource. Z M. korzystam sam i jest mi najwygodniej.

Warunek jest taki, że musisz na kompie posiadać mapy
Garmina. Ale skoro masz urządzenie, masz na pewno mapy.
Mapa musi posiadać tzw. routing. Ale takie są chociażby
bezpłatna UMP czy europejskie Velomap.

Sposób na Mapsource:

-> http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=9&t=1550

Sprawdź pomysł Popeja, bo w komputerze pojawi się
również BaseCamp, szykowany przez Garmina na następcę
MapSource. Może bardziej przypadnie Ci do gustu?

... mając MapSource lub BaseCamp wyślesz do Visty trasę
dokładnie w kształcie wymyślonym przez Ciebie.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline sandking

« 28 Lip 2011, 14:13 »
Właśnie dla mnie jasnym nie było, że route jest zbiorem waypointów. Myślałem, że to po prostu ślad, po którym mam jechać. A co do różnych programów - to nie robiłem jednej rzeczy na raz w wielu - po prostu próbowałem kilka i sprawdzałem co będzie najlepsze. Z map korzystam z OSM i wygląda dobrze. Obadam Basecamp i wielkie dzięki za wypowiedzi. Rozjaśniły mi trochę sprawę.

Offline Mężczyzna yacek

• Miasto: Poczesna
  • Na forum od: 24.03.2009
    • http://www.yacek.bikestats.pl
« 28 Lip 2011, 16:20 »
Póki co nie wyobrażam sobie ustawiania dwutygodniowej trasy na tym małym urządzeniu i oczywiście na pewno jest sposób żeby to poprawnie zrobić, ale jak?

Ja na tym małym urządzonku w ubiegłym roku przygotowałem sobie 25 śladów na kolejne dni wyprawy. Zrobiłem to w mapsoursie i w formie plików gpx wysłałem do urządzenia. Trochę zabawy z tym jest (przygotowanie śladów) ale bez problemu da się to zrobić.

Offline sandking

« 29 Lip 2011, 09:31 »
No ale to robiłeś to w urządzeniu czy w komputerze używając Mapsource? Mi chodzi o wyznaczanie trasy bez pomocy komputera. Tego bym nie zdzierżył. Wczoraj przyjrzałem się QLandkarteGT i wygląda na program, który jest dla mnie :]

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 29 Lip 2011, 09:38 »
No ale to robiłeś to w urządzeniu czy w komputerze używając Mapsource? Mi chodzi o wyznaczanie trasy bez pomocy komputera.

Nie rozumiem już - pytasz o wyznaczanie bez komputera?

Wczoraj przyjrzałem się QLandkarteGT i wygląda na program, który jest dla mnie :]

I QLandkarteGT zamierzasz na Viście odpalić? :>

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline sandking

« 29 Lip 2011, 14:19 »
Proszę o czytanie ze zrozumieniem! ;) napisałem " Póki co nie wyobrażam sobie ustawiania dwutygodniowej trasy na tym małym urządzeniu" kolega Yacek napisał, że na tym małym tworzył trasy, by chwilępóźniej pisać o Mapsource... Więc moim ogólnym pytaniem było oczywiście to jak zrobić to przy użyciu komputera.

I gdzie pisałem o tym, że chcę QLandkarte odpalić na przenośnym urządzeniu do nawigacji? :P

Offline Mężczyzna yacek

• Miasto: Poczesna
  • Na forum od: 24.03.2009
    • http://www.yacek.bikestats.pl
« 29 Lip 2011, 15:12 »
Być może coś źle rozumuję jak to ma działać, ale czy jest możliwość wyeksportowania konkretnie trasy, którą narysuję na komputerze,a później prześlę to na Vistę?

Widzisz, starałem się odpowiedzieć na powyższą część Twojego pytania. Z tego pytania wynika jednoznacznie (przynajmniej dla mnie :)), że chodzi Ci o wyeksportowanie do GPS-a trasy przygotowanej na kompie.

Zamiast trasy zdecydowanie lepiej przygotować sobie od razu ślad w formacie gpx i taki wysłać do urządzenia.

Offline sandking

« 29 Lip 2011, 18:54 »
Być może po prostu nie jestem otrzaskany z nomenklaturą, ale rzeczywiście - po rozmowie z deweloperem QlandKarteGT doszedłem do takiego samego wniosku. Mianowicie - ustalam punkty, na ich podstawie tworzę route, z wygenerowanego route tworzę track, odwracam kierunek, eksportuję jako gpx bezpośrednio na Vista i później użyję backtrack na tym tracku. Wygląda na najlepszą opcję:
- zawsze będzie mnie nawigować po trasie, którą sobie ustaliłem przed komputerem, więc nie ma zaskoczenia jak mi Vista zrobi inny routing
- mogę spokojnie zboczyć z trasy,  a później po prostu wrócić na ustalony track, bo mam go ciągle widoczny na mapie

Kurcze, szkoda, że w ten weekend (i tylko w weekend) ma lać - już myślałem, że zrobię crashtest metody w Sudetach...

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Ja dawno nie spotkałem się z tak bardzo intuicyjnymi urządzeniami jak Garminy :)
Sposobów na wczytanie do Garmina śladu jest kilka. Najprościej to najzwyczajniej w świecie narysować sobie np. w MapSource ślad i użyć opcji "prześlj do urządzenia" Mówię tu o śladzie...czyli track, a nie trasa - route. Trasa działa z deczka inaczej. Trasę wyznacza nam urządzenie na podstawie mapy jaką mamy wczytaną. Dużo by pisać ale póki ci skupmy się na śladach, o które chyba chodzi autorowi wątku.

Jeśli już mamy ślad, który nas interesuje ( można również go pobrać z różnych serwerów jak Bikemap, gpisies czy chociażby od znajomego) to najpierw trzeba się upewnić czy ma on format gpx. Jeśli nie to trzeba skonwertować.  Jest wiele sposobów. Najprościej użyć wspomnianych już stron ze śladami gdzie istnieje taka opcja. Jeśli już mamy gpx to bardzo ważna sprawa. Vista jak większość garminów obsługuje ślady składające się z max. 500 punktów. Wyjątkiem jest ślad aktywny, który może mieć więcej. Musimy więc interesujący na ślad zmniejszyć do takich rozmiarów. Wczytujemy go na Mapsource, klikamy na ślad i wybieramy opcję właściwości. Widzimy z ilu punktów składa się ślad. Można użyć opcji filtruj, która pozwoli nam zmniejszyć ślad do potrzebnych rozmiarów. Potem wczytujemy do do garmina i już hula.

Jeszcze jest kwestia uwidocznienia go na ekranie. Trzeba zahaczyć ptaszka we właściwościach ślady na "wiodczny" i wybrać odpowiedni kolor. Tyle.
Temat jest szeroki, można by wiele pisać. Ślady można robić również bezpośrednio na garminie. Jest sporo zabawy i dosyć to kłopotliwe ale da się, a co ważniejsze działo toto.  Ślady można rysować na posiadanej mapie, na serwisach internetowych ( np google) Można również działać na mapach turystycznych na (Coompas) i dziekię programikowi OziExplorer uzyskać ślad na podkładzie zwykłej mapy turystycznej.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna radek83

• Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 30.11.2014
« 30 Lis 2014, 22:16 »
Odświeżę nieco ten wątek, bo trochę w podobnej sprawie chciałbym napisać.
Zamierzam się wybrać na dłuższą wyprawę rowerową i w tym celu muszę zaplanować tą trasę w nawigacji. Planuję pobrać sobie  mapę OpenFietsMap Europa Zach i Wsch- obie części potrzebne. Widzę, że jest wersja od razu do wgrania do odbiornika i wersja na komputer.
1. Czy muszę ściągać wersję na komputer oraz na odbiornik? czy mapa na sam odbiornik wystarczy zaś wyrysować trasę będę mógł podczepiając odbiornik i edytując mapę bezpośrednio z komputera?
2. Czy jeżeli wyrysuje trasę już na mapach, nie będzie kłopotem jak będę miał 2 mapy na odbiorniku (Europa Zach. i Wsch.)?
3. Czy wybierając się na kilkutygodniową wyprawę lepiej zapisać zaplanowaną trasę w jednym pliku czy jest opcja zapisania po kolei w kilku plikach?
4. Jak już będę jechał to po jakim czasie trasa w odbiorniku ulegnie wymazaniu? Chodzi o to żeby nie utracić danych. Czy jest określona liczba punktów w historii, a jak miejsce jest zapełnione to najstarsze dane są kasowane?

Wiem, że to pewnie podstawy ale chciałbym mieć rozeznanie w temacie. Będę wdzięczny za pomoc.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 30 Lis 2014, 22:25 »
1. Czy muszę ściągać wersję na komputer oraz na odbiornik? czy mapa na sam odbiornik wystarczy zaś wyrysować trasę będę mógł podczepiając odbiornik i edytując mapę bezpośrednio z komputera?
Jedna i druga to jest to samo, lepiej na komputer, a potem przerzucać na odbiornik, można sobie w ten sposób wykroić tylko te kafelki, które są potrzebne
2. Czy jeżeli wyrysuje trasę już na mapach, nie będzie kłopotem jak będę miał 2 mapy na odbiorniku (Europa Zach. i Wsch.)?
Mapy częściowo na siebie zachodzą zazwyczaj, ale szykuj się, że może być wtedy problem. Np może zacząć przeliczać po dwa razy ;)

3. Czy wybierając się na kilkutygodniową wyprawę lepiej zapisać zaplanowaną trasę w jednym pliku czy jest opcja zapisania po kolei w kilku plikach?
Ogranicza cię maksymalny rozmiar pliku dla systemu FAT32, czyli 4GB. Większego nie wepchniesz. W jednym pliku można mieć wiele mapsetów. Sugeruje się włączać w odbiorniku jeden mapset z routingiem na raz, inaczej może głupieć (patrz wyżej).
4. Jak już będę jechał to po jakim czasie trasa w odbiorniku ulegnie wymazaniu? Chodzi o to żeby nie utracić danych. Czy jest określona liczba punktów w historii, a jak miejsce jest zapełnione to najstarsze dane są kasowane?
Ja już na autozapisie parę razy się przejechałem. Gdy wyjmiesz baterie w czasie zapisu lub zwyczajnie się skończą to tracisz większość śladu, więc lepiej zapisuj je codziennie RĘCZNIE. Potem na komputerze możesz sobie je wygodnie łączyć, dzielić, jak ci się podoba, grunt by je mieć. Niestety programiści garmina nie znają pojęcia "transakcja".

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna radek83

• Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 30.11.2014
« 30 Lis 2014, 23:12 »
OK dzięki  za odpowiedź. W tych mapach pobieranych na komputer jest opcja łączenia. Czyli mam na kompie jedną dużą mapę. Rysuję trasę i wrzucam na odbiornik tylko te kafelki które mnie interesują (będzie to poniżej 4GB).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum