No i nie należy się telefonem bawić bez sensu, do sprawdzania godziny lepszy zegarek na ręku. Nie instalować gierek, bo kusi
To po co mieć smartphona jak nie można go używać do celów do jakich został zaprojektowany (aplikacji itd.) ?
E51 i E52
Wyłączanie komórki na noc, w namiocie, znacznie zwiększa czas pomiędzy ładowaniami.
Może kogoś to zainteresujeZrobiłem dziś pomiary poboru prądu i:Najbardziej prądożerne jest przeglądanie netu za pomocą HSDPA.Przy włączonym filmiku naj IPLA amperomierz pokazywał 650mA przy wł HSDPA, wyświetlacz na max.Ale już przy WIFI na IPLA nie przekraczał 450mA a przy mniejszym podświetleniu spadł do 350mA.Samo podświetlenie ustawione na maxa żre 100mA ustawione na 30% 30mAWIFI nic nie robiące nie wpływa specjalnie na pobór prądu podobnie jest z 3G.Nie uśpiony telefon pobiera (światło na min) 90-110mA obojętne czy połączony czy nie z WIFI.Jak zaczniemy bawić się przesuwaniem pulpitów, przeglądać net to prąd rośnie do 250-300mA (za co głównie odpowiedzialny jest pewnie rozpędzający się zegar procesora).Włączony odtwarzacz MP3 pobiera dodatkowo ok 100-150mA (sprawdzone na głośniku).GPS i Bluetooth pracujące pobierają dodatkowo po ok 50mA.Wygaszony telefon pobiera ok 1mA.Nie zaobserwowałem większego zużycia prądy przy zapchanym ramie czy było 70MB czy 25MB pobór prądu z tego powodu ani nie rósł ani nie malał. (to dla tych, co używają task killerów, żeby im bateria dłużej trzymała -.-)W telefonie mam Samdroid v.2 LK2.09edit:Włączenie aparatu powoduje pobór prądu do 350mAPo jego wyłączeniu spada do 150mA < coby świadczyło o 800mHz bo powinno być max 110mAPo włączeniu Slowdown mamy jakieś 100-110mA a jak się zegar spowolni do 66mHz to i 95mA.Przy tylko włączonym ekranie zaobserwowałem wahania prądu w granicach 95-110mA (pewnie działa coś w tle)Jak się skiluje wszystko co się da (85MB free) prąd się uspokaja na jakieś 95mATryb samolotowy i mamy 90mAIPLA na EDGE 400mA (wolno ale jakoś działa)Net na EDGE 350mA (jw.)IPLA na HSDPA 550mANet ma HSDPA 450mAIPLA na WIFI 300mANet na WIFI 250mAPodświetlenie 100% + 100mAPodświetlenie 30# +30mABrak SD nie powoduje spadku poboru prądu.Włączony Bluetooth nic specjalnie nie podnosi chyba że włączy się np. skanowanie wtedy +50mAGierek żadnych nie mam to nie testowałem.PodsumowującMożna mieć WIFI włączone cały czas i podświetlenie na 30% bez zbytniego ubytku na baterii.Warto używać SlowDown (fix 800mHz) oczywiście jak ktoś używa tego badziewnego aparatu.Jak ktoś musi używać netu na dworze w pełnym słońcu to ma na to max 2h
Nie zaobserwowałem większego zużycia prądy przy zapchanym ramie czy było 70MB czy 25MB pobór prądu z tego powodu ani nie rósł ani nie malał. (to dla tych, co używają task killerów, żeby im bateria dłużej trzymała -.-)
Brak SD nie powoduje spadku poboru prądu.