Autor Wątek: Wielka Brytania 2011  (Przeczytany 3332 razy)

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Wielka Brytania 2011
« 30 Lip 2011, 23:15 »
Miały być Bałkany, ale po jeździe w czerwcowych upałach stwierdziłem, że nie mam zbytnio ochoty jeździć w takich temperaturach. Do tego doszły jeszcze problemy logistyczne i tak z Bałkan zrobiła się Wielka Brytania. Norwegia z przyczyn finansowych i niepewności co do kolan (a niestety męczyłem się z nimi przez całą wyprawę, bo zbagatelizowałem lekkie bóle tuż przed wyjazdem powodowane przez nieprawidłowe ustawienie siodełka) odpadała, a Pribałtyka, Finlandia to miejsca dla mnie zdecydowanie za nudne. Dodatkowo kusząca była możliwość poćwiczenia trochę języka przed maturą ;)

Pogoda zrobiła mi za to psikusa i to bardzo miłego. Padało w sumie 6 razy (nie licząc deszczowego wyjazdu z Polski) i tylko raz dłużej niż 3 godziny w ciągu dnia; w samej Szkocji o której klimacie nasłuchałem się i naczytałem wiele, delikatnie pokropiło dwa razy... Temperaturowo jak dla mnie optymalnie, no może w Szkocji trochę chłodno (3-4 dni z temperaturą w ciągu dnia 12-14 stopni, ale przez wychładzający wiatr musiałem jechać w rękawiczkach), ale wolę to niż bałkańską patelnię.

Łącznie wraz z odcinkami dojazdowymi pokonałem 2998km. Pierwsze 12 dni wspólnie z wiackiem, dalej już samemu - niestety 17 dni bez towarzystwa to dla mnie za długo i pod koniec jedynym czynnikiem motywacyjnym (za to demotywujących z kolanami na czele było mnóstwo) był wykupiony bilet na samolot.

Żałuję za dużej ilości odcinków przelotowych, poza Lake District i zachodnim wybrzeżem Szkocji widoki na kolana nie powalały (choć na szczęście Mazowsze to nie było :D ), ale chciałem z kolei zobaczyć Londyn i stąd wyszła taka trasa przez cały kraj.

Szczegółowa relacja będzie z opóźnieniem, tymczasem zapraszam do obejrzenia zdjęć z wyprawy: http://picasaweb.google.com/mazmarcin2/WielkaBrytania2011

Mapka: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=vbhzbkkjkypyaybx
Cyferki i szczegółowe mapy z rozbiciem na dni na moim bikestatsie.

Chciałbym podziękować Marcie za ugoszczenie mnie w Edynburgu, pyszny obiad, śniadanie i rady wyprawowe - wielkie dzięki!
« Ostatnia zmiana: 30 Lip 2011, 23:17 ciman »

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Odp: Wielka Brytania 2011
« 31 Lip 2011, 09:02 »
Norwegia z przyczyn finansowych i niepewności co do kolan (...) odpadała
No, Szkocja raczej też jest dość obciążająca dla kolan :) A jak z portfelem? I czy nocowanie na dziko na łąkach czy w parkach narodowych jest dozwolone? Łatwo znaleźć miejsce na nocleg?

Żałuję za dużej ilości odcinków przelotowych, poza Lake District i zachodnim wybrzeżem Szkocji widoki na kolana nie powalały
Zastanawiałam się ostatnio, gdzie by tu pojechać w przyszłym roku i jedną z propozycji jest właśnie Wielka Brytania (głównie Szkocja) i Irlandia. Co Ci się najbardziej podobało? Bardziej niż do wielkich miast ciągnie mnie do małych wiosek i otwartych terenów. Problem w tym, że oglądając zdjęcia z przeróżnych regionów, wszędzie mi się podoba... Pisałeś o zachodnim wybrzeżu Szkocji - a ze wschodniego coś szczególnego Ci się (nie) podobało?

P.S. Aha, zapomniałam dodać najważniejsze - bardzo fajna wyprawa i super zdjęcia. Nie zapomnij wpisać paru miejscówek noclegowych w odpowiednim wątku :) Kilka miałeś tam rewelacyjnych :)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 31 Lip 2011, 10:43 »
Zachodnia szkocja jest o tyle ciekawa, że sa tam same górki, pagórki, skały i jeziorka, a do tego dzicz, mało osad ludzkich:) Jechałam tam kiedyś samochodem i przez kilkadziesiąt kilometrów nie było widać żadnego domu ;) Natomiast wschodnia szkocja jest rolnicza, głównie pola i łąki, owce i krowy, choć teren też pagórkowaty. Zdecydowanie polecam zachod Szkocji, a właściwie północny- zachód;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 31 Lip 2011, 10:51 »
Dzięki Marta, właśnie o coś takiego mi chodziło :) Po zachodniej stronie warto też chyba zahaczyć o jakieś wyspy, m.in. Isle of Skye. Ile czasu (mniej więcej) powinnam przeznaczyć na północne i zachodnie wybrzeże? Czy np. 5 tygodni urlopu wystarczy na Szkocję i część Irlandii, czy lepiej zdecydować się na jedną z nich?

Offline Mężczyzna ciman

« 31 Lip 2011, 11:17 »
A jak z portfelem?
Cenowo w Lidlach/Aldich/innych dyskontach nie było tak źle, choć wyraźnie drożej niż przeciętna europejska (Polska/Niemcy/Słowacja). W małych sklepach (2 razy robiłem zakupy w Szkocji) straszne zdzierstwo - np. za najtańszy sos do makaronu w słoiku zapłaciłem 2 funty.

I czy nocowanie na dziko na łąkach czy w parkach narodowych jest dozwolone? Łatwo znaleźć miejsce na nocleg?
W Anglii dozwolone nie jest, ale tolerowane. Jak już znajdziesz jakieś miejsce, bo o to bardzo trudno - praktycznie wszystkie pola są pogrodzone (poza obszarami chronionymi cattle grid), lasów bardzo niewiele. Można ryzykować przejście przechodzenie przez płot, ja najczęściej po prostu pytałem rolników - nikt mi nie odmówił rozbicia się na polu czy w ogródku.

W północno-zachodniej Szkocji nie ma żadnych problemów, tak jak Marta pisała - tam nie ma żadnych miejscowości przez kilkadziesiąt kilometrów, można się rozbić bez większych trudności nad lochami czy nad morzem (nie polecam - wieje). Wschód Szkocji jest właśnie bardziej rolniczy i jest podobnie jak w Anglii - wszędzie płoty. Za to biwakowanie na dziko jest tu legalne, choć nie wiem czy dotyczy to też terenów prywatnych.

Pisałeś o zachodnim wybrzeżu Szkocji - a ze wschodniego coś szczególnego Ci się (nie) podobało?
Wschodnia Szkocja monotonna, głównie pola, podobnie jak większość Anglii. Tego typu krajobraz przez cały czas: https://picasaweb.google.com/mazmarcin2/WielkaBrytania2011#5635171141975550866

Offline Mężczyzna didku

• Miasto: Parzyce/Bolesławiec
  • Na forum od: 21.08.2010
« 31 Lip 2011, 20:06 »

Gratuluje wyprawy, super zdjęcia! Mógłbyś powiedzieć ile mniej więcej wydałeś? Pytam z czystej ciekawości :)

Offline Kobieta tequila

• Pani Rower :P
  • Miasto: Bristol
  • Na forum od: 16.12.2009
    • Galeria
« 31 Lip 2011, 21:26 »
Ciman, gdybym była tam 5 dni wcześniej, to bym ugościła Ciebie na nocleg w Cardiff :) - ale minęliśmy się jednak trochę ;)
Spora trasa..., Bardzo ładna galeria :)
Tam dom mój, gdzie serce moje...
http://tequila22.digart.pl/digarty

Offline Mężczyzna ciman

« 31 Lip 2011, 21:56 »
Dziękuję wszystkim za miłe słowa :)

Mógłbyś powiedzieć ile mniej więcej wydałeś? Pytam z czystej ciekawości :)
1859,12zł - sporo, ponad 800zł poszło na bilety.

Offline Mężczyzna didku

« 31 Lip 2011, 22:32 »
Tak się zastanawiam jak ty to robisz :P
Mi ciężko zebrać troche kasy, żeby chociaż podstawowy sprzęt kupić, a ty już z drugiej wyprawy wróciłeś :) a w końcu obaj się jeszcze uczymy :)
Jeszcze raz gratuluje :)
« Ostatnia zmiana: 31 Lip 2011, 22:35 didku »

Offline Mężczyzna ciman

« 31 Lip 2011, 22:38 »
No niestety, w naszym wieku bez sponsorów jest bardzo trudno.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 31 Lip 2011, 23:59 »
Ciman, konkret wyprawa. Nie byliście przypadkiem 12-13.07 w Aberyswyth? Sam wtedy byłem tam z kumplem na rowerku i chyba was widziałem, tylko szybko znikneliscie za zakretem i nie zdarzyłem zareagować na zasłyszany ojczysty jezyk...

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 1 Sie 2011, 07:45 »
No niestety, w naszym wieku bez sponsorów jest bardzo trudno
Nie zgadzam się.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna didku

« 1 Sie 2011, 09:11 »
Pustelniku, mógłbyś rozwinąć?

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 1 Sie 2011, 11:51 »
Nastolatek ma nieograniczoną ilość wolnego czasu. Nie widzę żadnego problemu, aby znaleźć sobie jakąś pracę dorywczą lub na część etatu. Angole pozwalają pracować dzieciom już od 13 roku życia. U nas chyba od 16 roku można legalnie pracować.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 1 Sie 2011, 12:04 »
dorosli  i z wyksztaleniem nie moga znalesc pracy, a co dopiero taki mlody czlowiek? Nie sadze zeby zarobil na wyprawe rozdajac ulotki:)

A co do pracujacej mlodziezy tutaj, to nie do konca uwazam ze to dobry pomysl, bo pojdzie taki do pracy i jego edukacja konczy sie w wieku 16 lat, i nei ma pojecia o wielu rzeczach, ktore dla nas sa oczywiste - mam tu na mysli podstawowa wiedze ogolna.
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum