Autor Wątek: Moj nowy namiot - Vano Apex 200  (Przeczytany 998 razy)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Moj nowy namiot - Vano Apex 200
« 3 Sie 2011, 00:07 »
W końcu podjęłam decyzję i kupiłam namiot, wczoraj przyjechał. Tak jak mówiłam wcześniej od razu poszłam do ogródka, rozbiłam go i obfotografowałam;)

Pierwsze spostrzeżenia:

• Waga całkowita nie jest niestety taka jak podawana na stronie :( i nie mam tu na myśli tylko oficjalnej strony, ale także wiele innych, a w tym także dyskusje dotyczące tego namiotu na jednym z tutejszych forów. Namiot zamiast 1,7kg waży 1,9kg O0  no nic może da się go jakoś odchudzić;)
  • Wielkość - wydaje mi się jakiś taki mały, jedna osoba z bagażami ok, na to byłam przygotowana, mimo że namiot jest opisywany jako dwuosobowy. Jednak "ścieny" jakoś tak szybko się zwężają, mam wrażenie że będę się o nie ocierać. Na długość też jakoś tak na styk, mimo że dlugość sypialni to 205cm, a ja mam nicałe 170;) na dodatek jak tak sobie leżałam, to stopami dotykałam ściany  O0  hmm może będę musiała się wyżej położyć, ale wtedy będę dotykała głową ścian  O0  nie mam pojęcia jak to się sprwdzi w praktyce.
  • System TBS, czyli system stabilizacji namiotu - naciągi tego systemu przebiegają tuż nad głową :(  jednak w czasie dobrej pogody można je odpiąć.
  • Wentylacja wygląda na dość dobrą, choć nie ma dwóch otworów drzwiowych to w tylnej ścianie można otworzyć dość spory wywietrznik. Część drzwi sypialni wykonana jest z siateczki, podobnie jak niewielka część u góry tylnej ścianki, część tropiku pod daszkiem tez ma wbudowaną siateczkę
  • Trochę zastanawia mnie otwieranie namiotu - jest szeroki i to z pewnością jest bardzo wygodne jednak tropik otwiera się na lewo, a sypialnia na prawo, czy to typowe rozwiązanie, czy tylko ten typ tak ma?
  • Ekspresy - oba ekspresy sa podwójne. W tropiku ekspres ma nakladke zabezpieczającą przed przeciekaniem w czasie deszczu.
  • Tropik - zielony w kolorze trawy, myślę że będzie dobrze zlewal się z tłem;) Wygląda na porządny, zabezpieczony jakimś silikonem czy czymś podobnym (dokładniejsza ocena po jakimś większym deszczu)
  • Sypialnia - pomarańczowa i tak jak napisałam wcześniej, choć może na to nie wygląda sa dość duże. W sypialni wszyte jest kilka kieszeni.
  • Przedsionek niezbyt duży, ale na buty, jakiś bagaż, kuchenka itp z pewnością się zmieszczą.
  • Wykonanie - wygląda porządnie, nie rzuciły mi się w oczy żadne niedociągnięcia.
  • Podsumowując - jest to namiot jednoosobowy, dość lekki, łatwy w rozstawianiu (choć trzeba dojść do pewnej wprawy;)) i mały po spakowaniu.

« Ostatnia zmiana: 3 Sie 2011, 14:23 Marta »
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Moj nowy namiot - Vano Apex 200
« 3 Sie 2011, 00:25 »
hmm, widziałem że nieźle się męczysz z wyborem namiotu.... tego opisu przyznam że nie chciało mi się nawet czytać. Spojrzałem tylko na zdjęcia i... hmmm... wygląda jak.... namiot  ;D

Gratuluję zakupu! ;)

a patrząc na zdjęcie na którym są Twoje nogi... to wygląda tak, jakby tam spokojnie druga osoba się zmieściła, i to niekoniecznie w sposób podany na rysunku powyżej :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 3 Sie 2011, 00:26 »
 :D Widzę, ze wzięłaś jeden z pierwszych modeli branych pod uwagę (19 czerwca) a tym bardziej mój typ. :wink:

Widzę jednak, że jednak niespełna dwukilowy namiot nie daje zbyt wiele miejsca w sypialni.

PS: Jakie wymiary ma paczka po spakowaniu?

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 3 Sie 2011, 00:38 »
wg producenta wielkość paczki po spakowaniu 44x11cm wg mnie 48x12cm, ale może nie jest najlepiej spakowany, nie zmierzyłam go gdy był zapakowany fabrycznie:(
natomiast ta strona podaje jescze bardziej zaniżone dane

Moze tak jak pisze Waxmund zmieściłyby się tam dwie osobym jednak musiałyby się mocno przytulać:)

Wagowo jednak ten namiot przedstawiał się najlepiej ze wszystkich tych które brałam pod uwagę i w sumie dopóki nie zacznie się go używać trudno oceniać;)
« Ostatnia zmiana: 3 Sie 2011, 00:53 Marta »
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 3 Sie 2011, 00:53 »
Jak poszło rozbijanie?

PS: Niezłe maleństwo po spakowaniu :)
« Ostatnia zmiana: 3 Sie 2011, 00:55 yoshko »

Tagi: