Autor Wątek: Podróżowanie z psem  (Przeczytany 2543 razy)

Offline sandking

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.06.2011
Podróżowanie z psem
« 4 Sie 2011, 09:45 »
Na sierpniowy długi weekend mam zamiar wybrać się w góry i wstępnie myślałem, że albo psa zostawię w hotelu albo może pójdę z nim na piechotę. Ale później pomyślałem, że mimo wszystko bardzo chciałbym na rowerze się wybrać i zastanawiam się jak to połączyć.

Jak widać na załączonym obrazku, pies jest niewielki:

Wygląda trochę jak gwałt wilczura na jamniku, więc w rozmiarach to jest coś mniejszego od beagle'a, ale większego od jamnika. Pies jest mały, ale powiem wam, że zapieprza jak dziki i energii ma dość dużo (byłem na jeździe w górach na jakieś 4 godziny non stop i po godzinnej drzemce spowrotem miała energię do zabawy). Jednak z racji swoich rozmiarów, to ani nie będzie w stanie biec cały dzień (choć sądzę, że niewiele psów naprawdę byłoby w stanie jechać na długą wyprawę bez przyczepki), ani też nie jest na tyle mała by zwykła torba na yorka się nadała. Na krótkie wyprawy wożę ją w zwykłym koszyku na front, w którym mieści się akurat, ale w przypadku dłuższej jazdy może być niewygodnie, więc szukam czegoś większego. Myślałem o dużym koszu mocowanym na przedni bagażnik zamontowany do widelca. I moje pytanie - czy znacie może jakieś sklepy w internecie (albo Wrocławiu), gdzie można kupić takie rzeczy specjalnie pod psy? Jakie są wasze doświadczenia?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Podróżowanie z psem
« 4 Sie 2011, 11:17 »
U mnie zawsze pies >=30kg więc nie mam doświadczenia z koszykami, ale pozwolę sobie na jedną uwagę.
Skoro masz kosz, w którym "mieści się akurat" to czy na pewno większy kosz polepszy sprawę?
Czy nie będzie wtedy się pisak miotał po koszyku?
Bo może być tak jak z przewożeniem większych ptaków - ludzie z dobrego serca dają im większe pudło, a biedaki sobie dzięki temu łamią nogi albo skrzydła.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 4 Sie 2011, 13:55 »
Widziałem takiego prawie-średniego piesa wiezionego w koszu przyczepionym z boku do tylnego bagażnika - tak jak sakwę się wiesza.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline sandking

« 4 Sie 2011, 15:38 »
Z boku tylnego to chyba odpada, bo tam mam sakwy, a na front z boku bałbym się czegoś takiego montować.

A co pakowania na akurat to sprawa wyglada tak, ze jak siadzie zadem i podeprze sie lapami, to pysk polozy na krawedzi kosza. I nie powiem - nigdy nie wyglada na niezadowolona i nawet po dlugim dniu przysypia z pyskiem na kierownicy, ale mieści się w ten sposób idealnie. Myślałem, że może dać trochę luzu, żeby mogła się trochę położyć (w przypadku dłuższych wypraw). Im dłużej o tym myślę jednak, to nie wiem czy po prostu przyczepki nie sprawić - miejsce jest, przewiew jest, chroni przed deszczem/słońcem.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 4 Sie 2011, 15:42 »
Spotkałam w Norwegii babkę podróżującą (przez wiele miesiecy) na rowerze z psem – nieco większym niż Twój. W każdym razie jechała z przyczepką, a w przyczepce wiozła psa, jedzenie (swoje i psa) i większą część bagażu (a moze i wszystko). Przy podróżach po Polsce oczywiście nie trzeba zabierać zapasów jedzenia dla siebie ani psa, więc pewnie i przyczepka nie jest aż tak przydatna. Za to nie trzeba się z nią obawiać, że w razie wypadku pies zostanie przygnieciony przez rower (co mogłoby mieć miejsce, gdyby pies siedział w koszyku przymocowanym do bagażnika z tyłu). Przy dłuższych dystansach przyczepka też jest na pewno dla psa wygodniejsza.
Nie wiem, ile trzeba by wydać na coś takiego, ale może da się przystosować dla psa (i bagażu) zwykłą, używaną przyczepkę dziecięcą.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Na forum od: 12.03.2008
« 5 Sie 2011, 08:11 »
Z boku tylnego to chyba odpada, bo tam mam sakwy, a na front z boku bałbym się czegoś takiego montować.

No to jedna sakwa z jednej strony, pies z drugiej a reszta na przód :)

Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline sandking

« 5 Sie 2011, 09:17 »
Przyczepka chyba będzie wyborem odpowiednim tutaj. A co do sakw - nie jestem niestety uposażony w lepsze sprawy i mam sakwy polaczone, więc nie mogę odpiąć z jednej tylko strony. Jak wyjazd się uda, to najpewniej zrewiduję co tak naprawdę potrzebuję, ale te powinny narazie wystarczyć.

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
« 7 Sie 2011, 11:00 »
Najlepiej to mieć kompaktowego psa. Takiego co go można w garść wziąść, albo w kieszeń wsadzić.  A zawsze to pies, obcego pogoni w potrzebie

Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline zegarynka

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 14.02.2010
« 7 Sie 2011, 15:29 »
hmmm możesz spróbować z przyczepką chyba jeśli nie chcesz koszyka jednak.
będzie na pewno wygodnie psiakowi no i bagaż tam sobie możesz dołożyć więc się przyda na pewno.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 12.02.2011
« 7 Sie 2011, 16:49 »
W temacie podróżowania z psem:

Wykonany jest z ażurowej metalowej spawanej kratownicy, w kształcie kobiałki otwartej z przodu. Do bagażnika doczepiany jest z prawego boku roweru, za pomocą dwóch zagiętych “uszu”. Zaczepy powinny być dosyć długie, aby na skutek wstrząsów podczas jazdy po nierównościach, pojemnik nie spadł z bagażnika; nie może on również zesunąć się ani do przodu, ani do tyłu! Niezbędne jest dodatkowe przymocowanie go, np. miękkim, grubym drutem. Pojemnik powinien być usytuowany w dostatecznej odległości od butów rowerzysty podczas pedałowania. Pojemnik jest podparty skośnym “zastrzałem”, przymocowanym w pewny sposób do dna kratownicy, a jego drugi koniec przykręcony jest nakrętką do osi koła lub do dodatkowej specjalnej śruby. Wnętrze pojemnika wyłożone jest miękką, amortyzującą wykładziną. Podczas jazdy pies nie może być przywiązany smyczą itp. gdyż musi mieć możliwość swobodnego zeskoczenia w bok, w sytuacji awaryjnej. Nie można ryzykować, że zwierzę będzie ciągnięte za obrożę po ewentualnej wywrotce. Również z tego powodu pojemnik przymocowany jest z prawej, a nie lewej strony roweru. Odrębnym problemem jest sposób przekonania psa do tego rodzaju jazdy (znakomite rezultaty daje zaufanie zwierzęcia poparte słowną perswazją ...). Jazda z psem wymaga specjalnej ostrożności od rowerzysty; trzeba przyzwyczaić się do odpowiedzialności za "pasażera". Przede wszystkim jeździć trzeba z rozsądną szybkością, nigdy szybciej niż 25 km/godz ; w szczególności dotyczy to jazdy po nierównościach. Na pierwszym wyboju pojemnik albo może się urwać (mój pies waży 17 kg ...), albo wypaść z uchwytu. Trzeba również stale pamiętać o zachowaniu zwiększonego odstępu od przeszkód (występów murów, kolczastych krzaków) mijanych po prawej stronie. Asymetria obciążenia jest praktycznie niezauważalna podczas jazdy. Warto założyć dodatkową, większą koronkę w wielotrybie roweru (np. 34 zęby).

http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/wynalazki.htm

w przyczepce [takiej dla dzieci] psa po Gnieźnie wozi moja ciocia. Od tamtej pory zdemontowała w rowerze dzwonek, bo "Misiu" nikomu z przechodniów i innych uczestników ruchu nie odpuści i drze jape na całego :D
« Ostatnia zmiana: 7 Sie 2011, 16:53 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
« 7 Sie 2011, 21:37 »
 :o
Znaczy że jak biega koleżanka?  Skoro pies zasuwa jak gepard to ona dopiero pruje  ;D
Lepiej takiej nie podpaść bo w razie ewakuacji jakiej cienko to widzę.

Ps:  Ten pies to jest bardzo podstępny.  Przed atakiem zawsze sobie wszystko przemysli, zajmie odpowiednia pozycję itd...   Lepiej nie zaczynać bo on tylko tak wygląda niepozornie

;D
« Ostatnia zmiana: 7 Sie 2011, 21:42 kokop »
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 14 Paź 2011, 19:12 »
Tu taka ciekawostka :D
"Wydumka" mojego pomysłu i konstrukcji z czasów kiedy fabryczne przyczepki były jeszcze poza moimi możliwościami finansowymi i nie były tak łatwo dostępne jak są teraz.

Ważyło to chyba tonę ale nowiutkie koła od Wigry 3 toczyły się przecudnie :)
Pies ,jak widać na zdjęciu, ok. 26 kilo nie przepadał specjalnie za przyczepką ale jakoś to znosił gdy ,ze względu na dość duże dystanse, z dbałości ,o jego opuszki wkładałem go tam.
Tym zestawem pokonałem dwie wycieczki Bory Tucholskie (ok 200km) i Mazury (ok.300km) :D

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

« Ostatnia zmiana: 14 Paź 2011, 19:15 michał-z »

Offline Mężczyzna lebron23k

• Miasto: Inowrocław
  • Na forum od: 06.11.2012
    • niepodrodze
« 31 Sie 2013, 06:16 »
Troche odswiezamy, ale w Rosji mielismy okazje spotkac Armenca podrozujacego z psem...

i to nie byle jaki dystans... plan zaklada 35 000km z Armeni do Jakucji i z powrotem,
dosyc fajnie i kreatywnie rozwiazany problem podrozowania ze swoim pupilem,

choc wiekszosc dystansu pokonuje o wlasnych silach... ok. 70km dziennie!
w razie niedyspozycji zawsze moze wskoczyc "na stopa", schowac sie przed sloncem...
czy przejechac tam bardziej ruchliwa/niebezpieczna droge...
wygladala na calkiem szczesliwa- ten dzielny pies to suczka owczarka niemieckiego o imieniu Graf.

wlasnorecznie zrobiona 2-kolowa przyczepka z taka jakby "nadbudowka",
wlasnie dla czworonoga

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 22 Paź 2013, 18:21 »
I dorobił się nasz pies przyczepki:

Na razie przyczepka robi za budę, może w to wychodne będą pierwsze testy na ścieżkach rowerowych.
pzdr

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 23 Paź 2013, 10:04 »
Troche odswiezamy, ale w Rosji mielismy okazje spotkac Armenca podrozujacego z psem...

i to nie byle jaki dystans... plan zaklada 35 000km z Armeni do Jakucji i z powrotem,
dosyc fajnie i kreatywnie rozwiazany problem podrozowania ze swoim pupilem,

Coś mnie tknęlo i sobie przypomniałam, że już widziałam tego sympatycznego osobnika, na youtubie mozna znaleźć nawet niejeden filmik nakręcony a to przez jakieś lokalne telewizje, a to przez kogoś kto Artura z Grafem spotkał:

Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum