Autor Wątek: Okulary z filtrem UV  (Przeczytany 4017 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Okulary z filtrem UV
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 29 Mar 2014, 21:44 »
I nie mylcie proszę zaciemnienia okularów z filtrowaniem uv. Pomysł z googlami narciarskimi, które mają charakterystykę przystosowaną do śniegu da tyle, że nie będzie można zobaczyć przed sobą dziury w drodze  Nie chcę znów "siać zamętu" bo ręki nie dam sobie uciąć, ale chyba nawet można by za to zgarnąć mandat, przynajmniej kierowców obowiązują jakieś normy zaciemnienia (ale to rzecz do weryfikacji bo kierowcą nie jestem).
Tylko tzw kategoria 4 przyciemnienia, na lodowiec, nie jest zalecana do poruszania się po drogach. Kategoria 3 jest ok (takich używam).

Filtrowanie promieniowania z określonych pasm to nie jest jakaś kosmiczna technologia, w aparacie masz np seryjny filtr podczerwieni, tak samo jak opcjonalny filtr UV zakładany na obiektywy. Po prostu domieszkuje się powierzchnię polimeru, by absorbował określoną długość fali, to kosztuje grosze i jest w powszechnym użyciu.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 30 Mar 2014, 10:17 »
Opowieść o okularach.
Byłem kiedyś w Himalajach. Spotkałem się tam z następującym przypadkiem. Jeden z szerpów stracił wzrok. Z tego co pamiętam lekarz wyprawy zdiagnozował u niego "ślepotę śnieżną". Przyczyną miały być chińskie okulary, które co prawda były trochę przyciemniane, ale nie filtrowały UV. Doszło do oparzenia siatkówki. Delikwent miał przez tydzień lub dwa leżeć z opaską na oczach i miał wrócić do normy. Mówimy jednak o wysokościach ok. 5000m czyli dużo większym poziomie UV niż na nizinach.
Pozdrawiam

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna dario

• Miasto: Sopot
  • Na forum od: 23.03.2014
« 30 Mar 2014, 18:24 »
Mam taką zasadę, że można wysiadywać na forach i przekonywać kogoś do swoich racji na zasadzie 'bo jest moja' ale generalnie droga do nikąd. Czemu ? Bo to bezcelowe, ważne żeby zasygnalizować sprawę a dalej jak ktoś będzie chciał to zainteresuje się tematem i wyciągnie swoje prywatne wnioski. Być może lepsze od moich i je obalające, to nie ma znaczenia. A jak ktoś nie będzie chciał to i tak nie czytając tego co napisałem już w połowie będzie myślał jakby tu walnąć ripostę potem wychodzą takie rzeczy jak zdanie "jak chcesz przekonać kogoś do swoich racji" pod moim zdaniem "nie chcę nikogo przekonać do swoich racji" albo że promuję drogie rzeczy choć można tanio kupić dobre ramy pod tym jak wskazałem jak tanio można kupić markowe okulary.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 31 Mar 2014, 21:02 »
Czy okulary za 50 zł z Decathlonu można nazwać tanimi i do niczego? 50 zł to nie tak mało. No, a gdyby założyć, że taka sieć jak Decathlon wciska ludziom kit to już w niewiele można by uwierzyć. Przyznaje się, że ja z reguły jestem łatwowierny ale gdyby do każdego produktu i producenta pochodzić tak nieufnie to bym chyba w jaskini musiał żyć.
« Ostatnia zmiana: 31 Mar 2014, 21:32 furman »
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 31 Mar 2014, 21:15 »
Myślę, że chodziło tylko o tę aukcję z allegro. A jaka jest gwarancja, że te okulary nie są z Chin? Żadna. Lepiej nosić czapkę z daszkiem i wygodne przeciętne okulary i na pewno słońce nie będzie powodem naszej ślepoty.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 31 Mar 2014, 21:32 »
jaką aukcję z allegro? Zaczątek był o okularach firmy uvex, bynajmniej nie będącej lowendem
A jaka jest gwarancja, że te okulary nie są z Chin?
A które nie są?

Jak na razie jest dużo siania fermentu, a mało realnych informacji. Powtarzam, że filtrowanie światła widzialnego do danej częstotliwości to żaden problem, ani technologiczny, ani finansowy. Problematyczne jest tylko filtrowanie bez zauważalnego usuwania reszty pasma, stąd łatwiej jest wyprodukować przyciemniane okulary z filtrem UV niż nieprzyciemniane z filtrem UV.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 31 Mar 2014, 22:17 »
Generalnie o problemie poruszonym przez Dario warto porozmawiać z optykiem. Niestety jest dużo prawdy w tym co napisał. Większość oferowanych okularów na rynku nie spełnia wymaganych parametrów.
Kupując okulary nie mamy możliwości aby szybko i tanio sprawdzić parametry filtra zastosowanego w soczewkach. Jedynie można prosto sprawdzić filtr polaryzacyjny. A resztę parametrów możemy odczytać jedynie z metki. Dodatkowo na rynku jest masa wyrobów podrabianych, udających markowe wyroby.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna JUREK

• Na forum od: 21.11.2011
« 31 Mar 2014, 23:15 »
Pakiet filtrów UV z certyfikatem które używam w hełmach ochronnych przed promieniowaniem łuku elektrycznego i  trujących gazów, kosztuje niewiele, około 40 zł. Filtr ma powierzchnię odpowiadającą sześciu par okularów.
Zaintrygowała mnie ta dyskusja i zadzwoniłem do fizyka zajmującego się optyką laserową badającego zagadnienia promieniowania.
Rozmowa była krótka: czysty kwarc przepuszcza całkowicie UV, szkło okienne może lecz nie musi, zależy od składu , plastik wykasza promieniowanie UV.
Tak więc cena skutecznych okularów ochronnych nie musi kosztować dużo.
Dobre oprawki do okularów korekcyjnych można kupić za 100 zł, modne za 1000, cbdo.
« Ostatnia zmiana: 31 Mar 2014, 23:38 JUREK »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 1 Kwi 2014, 21:28 »
Jurek,tylko jest jedno ale, filtry w przyłbicach spawalniczych wykonane są ze szkła grubości kilku milimetrów o wysokim stopniu zaciemnienia, gdzie nie jest ważna waga oraz parametr wysokiej  przepuszczalności światła widzialnego. Dlatego dużo łatwiej i taniej jest produkować takie filtry.
« Ostatnia zmiana: 1 Kwi 2014, 22:30 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna JUREK

• Na forum od: 21.11.2011
« 2 Kwi 2014, 08:27 »
Mariusz, przyłbice spawalnicze spawalnicze mam samościemniające to trochę inaczej działa.
Ja pisałem o hełmach do metalizacji natryskowej ,szybka jest plastikowa o grubości 2 mm i na to przychodzi filtr UV z folii.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum