Autor Wątek: Okulary z filtrem UV  (Przeczytany 4018 razy)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Odp: Okulary z filtrem UV
« 2 Kwi 2014, 08:56 »
A to przepraszam, niestety nie znam się, nawet nie miałem w ręce sprzętu do metalizacji natryskowej. :)
Miałem na myśli sprzęt typowo spawalniczy, gdzie rolę ochronną pełni filtr szklany.
Czyli pozostaje nadal pytanie, czy i jak, można stwierdzić czy dane okulary zapewniają wystarczającą ochronę oczu? Czy posiadają filtry o jakich zapewnia dołączona metka?
Jeżeli jest to produkt markowy, czytaj nie tani, gdzie producent nie wstydził się podpisać, może to nam dawać jakąś tam gwarancję spełnienia norm. A co z tysiącami par okularów dostępnymi na ulicznych  stojakach, marketach czy targowiskach?
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 2 Kwi 2014, 11:29 »
Dla wyjaśnienia tematu, zebrałem kilka par okularów z różnych źródeł, markowe i te z "ulicy".
Zostaną przebadane w laboratorium optyki laserowej Politechniki Poznańskiej. Wyniki przekażę.
« Ostatnia zmiana: 2 Kwi 2014, 11:36 JUREK »

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
« 2 Kwi 2014, 12:02 »
Jurek, szacunek:) To się nazywa podejście do tematu. Czekam na wyniki z niecierpliwością (sama nie używam okularów droższych niż około 30 zł z lidla:)  i prawdę mówiąc, nie zamierzałam kupować droższych...bo rozwalam je w jeden sezon)
Słońce bardzo źle znoszę (oczy łzawia, ropieją, pieką, takich Bałkanów bym nie przeżyła bez okularów)
Jeżeli jednak byłabym pewna, że uszkadzam sobie wzrok (i tak nie mam najlepszego) to zainwestowałabym w droższe...
« Ostatnia zmiana: 2 Kwi 2014, 12:12 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 2 Kwi 2014, 12:11 »
Z trochę innej beczki, przy ostrym słońcu (w Turcji), do ochrony oczu dużo bardziej od okularów odpowiadało mi rondo kapelusza opuszczone na czoło, chroniło oczy doskonale, a ze względu na upał pot pod przylegającymi do twarzy okularami nie wysychał i robiły mi się syfki od niego.

Offline Mężczyzna TatOR

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.09.2009
« 7 Maj 2014, 19:58 »
Jakieś dziwne i nie do końca obiektywne podejście do tematu tutaj panuje...
Z reguły rzeczy tanie nie idą w parze z jakością, choćby przejawiała się tylko trwałością czy powtarzalnością.
Żeby nie było, jeżdżę obecnie w okularach z Lidla ale uważam ich jakość za marną. Nie trzeba być optykiem żeby wiedzieć, że tanie okulary wzroku nie poprawią. Bywa, że szkła różnią się odcieniem czy przezroczystością, nie mówiąc o zniekształceniach czy filtrach. Tak jest w tanich okularach. Oczywiście nie musi to być regułą. Podam przykład: mój kolega zakupił sobie w markecie okulary "do czytania". Od początku mówił, że jakoś dziwnie mu się w nich czyta - przyczyna? Jedno szkło jest inne od drugiego. Oczywiście nie ma się co spinać - przecież kosztowały tylko kilkanaście zł...
W/g mnie nie ma co oszczędzać na okularach i warto kupić coś lepszego.
Ja mam większą przyjemność jechać na LX/XT niż na Alfine/Altusie  :D
Pozdrawiam
TatOR

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Maj 2014, 20:04 »
tja, ale tu nie jest mowa o jakości mierzalnej, w sensie takim, że "widać różnicę" w jakości wykonania. Jak nie widać różnicy bez specjalistycznej aparatury to robi się trochę jak z audiofilstwem, że im "drożej tym drożej".
Sprawa osprzętu to też bardzo subiektywne odczucia, wyższe modele przede wszystkim różnią się wagą, innym materiałem, konstrukcyjnie są bardzo podobne. Lepiej się jednak jedzie, gdy błyszczy napis xtr :P

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 10 Maj 2014, 08:11 »
Dla wyjaśnienia tematu, zebrałem kilka par okularów z różnych źródeł, markowe i te z "ulicy".
Zostaną przebadane w laboratorium optyki laserowej Politechniki Poznańskiej. Wyniki przekażę.
Jurek, jak wyniki testów?
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
« 12 Cze 2014, 22:14 »
Jurek, jak wyniki testów?

Juz niedługo będą - dzisiaj z Jurkiem rozmawiałam przez telefon i własciwie, to wyniki już są:)
Niestety, ta arcyciekawa rozmowa musiała zostać brutalnie przerwana:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Cycloman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 09.02.2013
« 13 Cze 2014, 16:43 »
Zawsze chciałem zobaczyć rzetelne, uczciwe, bo niezależne testy soczewek za 10, 50, 100 i 500 zł. Miałem na nosie okulary w każdej z tych cen, mniej więcej oczywiście. I moje subiektywne odczucie jest takie, że jest duża różnica w tym, jak się widzi, jak się męczy wzrok, jaki jest komfort. I do tego zazwyczaj, choć nie zawsze im lepsze tym droższe. Ale jestem ciekaw jak to wygląda w testach np. rzeczywista przepuszczalność/blokowanie UV. Bo o soczewkach zawodowo to nic nie wiem.

Offline Mężczyzna JUREK

« 13 Cze 2014, 21:20 »
Wyniki testu okularów. (pdf)
Trochę długo to trwało ale  dostałem je dopiero dzisiaj.
« Ostatnia zmiana: 18 Cze 2014, 13:13 JUREK »

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 13 Cze 2014, 21:46 »
Dzięki za wyniki! :) Trochę dziwią mnie wnioski - według mnie z wykresu wynika, że okulary laboratoryjne przepuszczają nie tylko UVA, ale i częściowo UVB, a korekcyjne - UVA o długości fali od 380 do 400 nm (choć to już prawie światło fioletowe). Tak czy inaczej dobrze wiedzieć, że różnice są tak niewielkie :)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 13 Cze 2014, 22:06 »
To teraz trzeba zadać pytanie czy poza UV są jakieś inne czynniki szkodzące oczom a które okulary mogą eliminować (poza muchami, komarami i pyłem ;) ).

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 13 Cze 2014, 22:32 »
Opis wykresu dla osoby z zaburzeniami widzenia barw - coś niesamowicie pięknego ;D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 13 Cze 2014, 22:34 »
Ja bez zaburzenia jestem w stanie tylko wydzielić laboratoryjne i korekcyjne bo ostają od reszty :D

Offline Mężczyzna JUREK

« 14 Cze 2014, 00:20 »

'Trochę dziwią mnie wnioski ' - mnie nie  :)

'według mnie z wykresu wynika, że okulary laboratoryjne przepuszczają nie tylko UVA, ale i częściowo UVB, a korekcyjne - UVA o długości fali od 380 do 400 nm' - prawda  :)

'(choć to już prawie światło fioletowe)' - no właśnie :)

uzupełnienie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ultrafiolet
                    http://archiwum.ciop.pl/5994
« Ostatnia zmiana: 14 Cze 2014, 10:44 JUREK »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum