Autor Wątek: Okulary z filtrem UV  (Przeczytany 4016 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: Okulary z filtrem UV
« 14 Cze 2014, 07:16 »
Dzięki za badania (wykres).
Przynajmniej wiadomo przez co się patrzy.

Okulary korekcyjne chyba były z soczewkami "plastikowymi" nie szklanymi - nie zauważyłem nigdzie w opisie.

Offline Mężczyzna dario

• Miasto: Sopot
  • Na forum od: 23.03.2014
« 16 Cze 2014, 14:15 »
Jurek dzięki za badanie, fajnie, że z tego narodziło się coś ciekawego w rezultacie.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 16 Cze 2014, 14:52 »
Filtr UV 400, 3 wymienne szkiełka, świetnej jakości plastik, cena 29 zł, 59zł...
Włos na głowie się jeży... niestety zła wiadomość jest taka, że albo kupujecie okulary (mowa o ciemnych) za 200 zł albo dajcie sobie spokój w ogóle. To jest ściema, tam nie ma żadnego filtra, to jest tyle warte ile napis "10x zoom cyfrowy" na aparacie.
A widzisz, jednak tanie też działają. ;)

To teraz trzeba zadać pytanie czy poza UV są jakieś inne czynniki szkodzące oczom a które okulary mogą eliminować (poza muchami, komarami i pyłem ;) ).
Samochody, krawężniki, głębokie wykopy...  :)
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 16 Cze 2014, 16:22 »
Jurek wielkie dzięki za poświęcenie czasu.
Sprawa ochrony przed UV została wyjaśniona.
Pozostają jeszcze inne właściwości okularów:
-właściwości optyczne szkieł, zniekształcenia, kolor szkieł, itp.
-wygoda oprawek
-filtr polaryzacyjny
Posiadam jedne okulary, wcale nie tanie, ze średniej półki. Niestety nie używam ich. Zauważyłem, ze po dłuższym używaniu, boli mnie głowa. Nie wiem czym to jest spowodowane może tym, że okulary dosyć mocno przybliżają obraz.

W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 17 Cze 2014, 21:21 »
że okulary dosyć mocno przybliżają obraz.
Miałem tak w Arcticach. Ale przybliżanie obrazu było złudzeniem. Po prostu szkła były marne i "zakrzywiały" obraz. Jak się patrzyło prosto przed siebie to OK ale wystarczyło poruszyć gałkę oczną i już świat zaczynał wariować. Faktycznie głowa puchnie nawet przy niezauważalnych zniekształceniach.

Okulary kosztowały 100-200zł. Przejrzystość szkieł była dużo lepsza niż w takich z Decathlonu o podobym przyciemnieniu i to było super. Jednak te zakrzywienia były nie do wytrzymania.

Offline Mężczyzna Pioter

• Miasto: szczecin
  • Na forum od: 17.06.2014
« 27 Lip 2014, 20:49 »
Ja uzywam oklularow firmy Acerbis.kupilem je razem ze skuterem ;D w salonie motorowym.sa polaryzacyjne.oczy wogule nie bola  i mozna sie patrzec prosto w slonce,jak ktos chce.
Ps.uzywam ich  rowniez na rowerze :)na piechote i prowadzac samochod.
Wlasnie kupilem na allegro wspomniane wczesniej okulary armii holenderskiej.zobaczymy jak dzialaja.w piatek jade w alpy na 2 tygodnie,jak nie zapomne to podziele sie uwagami
« Ostatnia zmiana: 27 Lip 2014, 22:38 Pioter »

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 28 Lip 2014, 22:08 »
oczy w ogóle nie bola  i mozna sie patrzec prosto w slonce,jak ktos chce.

Jeśli chcesz stracić wzrok jeszcze szybciej, to możesz nawet patrzeć bez okularów! ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 28 Lip 2014, 22:27 »
W bardzo ciemnych okularach można bezpiecznie patrzeć na słońce. Mam na przykład gogle z szybką przepuszczającą bodajże 6% procent światła. Nadają się wyłącznie do tego, do czego zostały stworzone - jazdy lub chodzenia po śniegu w słoneczny dzień.

Jeśli okulary są wystarczająco jasne, żeby używać ich na co dzień (np. na ulicy), są jednocześnie zbyt jasne, by bezpiecznie patrzeć w nich na słońce ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 29 Lip 2014, 11:04 »
No i teraz majac w ręku (na dysku)wyniki testu, przeprowadzonego dzięki zaangażowaniu JURKA  lepiej nam sie będzie czytało  wywiad ze specjalistką, która nam to wszystko dokładnie wyjaśni.

I oczywiście nie ma przy tym znaczenia, że specjalistka to: "optometrysta, ortoptysta, właścicielka Centrum Dobrego Widzenia (...)"  ;)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 29 Lip 2014, 11:13 »
Pod tym wywiadem powinno być zaznaczone, ze to artykuł sponsorowany.  ;)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum