Autor Wątek: Manetki i klamki  (Przeczytany 1644 razy)

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
Manetki i klamki
« 17 Sie 2011, 03:19 »
Witam !  :wink:
Chciałbym się dowiedzieć, czy warto ładować dużo kasy w klamki i manetki lub klamkomanetki do roweru trekingowego, mam na myśli cenę 500zł za komplet(klamki i manetki)

przykładowo znalazłem takie XTR ST-M966 DUAL-CONTROL DISC
http://allegro.pl/xtr-st-m966-dual-control-disc-klamko-manetki-i1763878441.html

warto ?
czy lepiej wziąć coś typu :
http://allegro.pl/klamkomanetki-shimano-deore-lx-sl-m580-manetki-i1773432679.html

czekam na Wasze opinie i pomoc  :wink:

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Odp: Manetki i klamki
« 17 Sie 2011, 06:28 »
Jak budżet pozwala to czemu sobie nie pozwolić? Ja osobiście klamkomanetek nigdy nie zamontuję. Złamiesz jedno i całość idzie do wymiany. W dodatku te manetki z pierwszego linka to są Dual-Control. Nigdy nie polubiłem ich pracy. Wolę typowe rapidy.
A tak na marginesie co to za trekking, że aż XTR-y chcesz do niego ładować :)

Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
« 17 Sie 2011, 12:43 »
Te XTR-y to są do hamulców hydraulicznych jakby co :) a LX są do v-brake, więc zakładam, że którymś się nie przyjrzałeś odpowiednio :P Zresztą tak jak pisał furman, klamkomanetki to pozorne oszczedzanie, poza tym zauważyłem na serwisie że wszystkie dual-controle poniżej XTR szybko łapią luzy i w ogóle jakoś tak mało solidne się wydają (aczkolwiek nie psują się specjalnie często, po prostu nie budzą zaufania). Poza tym przejedź się gdzieś na takich klamkach czy na pewno Ci się spodoba bo wielu ludziom bardzo nie leżą dual-control. Polecam kombinację manetek XTR-a (lub XT jak wolisz mieć monitorki) i klamki poprzedniejgo LX-a do v-ek (te z niebieską klamką, mają fajną regulację modulacja<->siła). Jeżeli zaś chodzi o pytanie czy warto to już indywidualna kwestia, wg. mnie warto zwłaszcza do manetki tylnej przerzutki bo tam najwięcej się namachasz.

« 17 Sie 2011, 22:52 »
W dodatku te manetki z pierwszego linka to są Dual-Control. Nigdy nie polubiłem ich pracy. Wolę typowe rapidy.
a mógłbyś mi przybliżyć, jaką funkcję pełni ten system Dual-Control ? - jeśli jest to jakieś przekombinowane to też mi pewnie nie  spasuje  :wink:
A tak na marginesie co to za trekking, że aż XTR-y chcesz do niego ładować
tzn. chciałem zrobić kosztorys, ile by mnie to wszystko wyniosło .. no treking właściwie wyszedłby z takiego prawdziwego zdarzenia  :P

W dodatku te manetki z pierwszego linka to są Dual-Control. Nigdy nie polubiłem ich pracy. Wolę typowe rapidy.
Przyznam się szczerze, że jestem trochę ciemny w osprzęcie, także tego  :P
Ale może mnie też usprawiedliwić fakt iż oglądałem je o 3 w nocy :P i byłem trochę zmęczony  :wink:

To właściwie te klamkomanetki LX do v-brake są okej ? - podoba mi się ich cena, masz może jakieś doświadczenie z nimi ?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 18 Sie 2011, 06:25 »
Dual Control to system, w którym zmieniasz biegi klamkami. Niby ludzie na tym jeżdżą i sobie chwalą ale nie każdy to trawi.
Te LX są spoko. Jeśli faktycznie chcesz mieć klamkomanetki to łykaj.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 18 Sie 2011, 23:22 »
bez sensu ten system działa  :( , na bank by mi nie przypadło to  :P

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 18 Sie 2011, 23:58 »
Moja żona ma klamkomanetki Deore z systemem Dual Control od ok. 4 lat i sobie chwali. Sam z ciekawości sobie ich popróbowałem i też nie mam zastrzeżeń, więc właściwie to sprawa gustu.
Te LX są w niezłej cenie. Ja bym je brał.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum