Autor Wątek: Kwestie formalne i finansowe związane z transportem roweru  (Przeczytany 905 razy)

Offline Mężczyzna CisU

• Miasto: Słupsk / Wrocław
  • Na forum od: 18.08.2011
Witam. Próbowałem posklejać wyrywkowo znajdowane informacje w różnych tematach, ale nie dało mi to kompletnej odpowiedzi na moje wątpliwości, więc może przedstawię swój problem: W tym roku wybieram się na moją pierwszą zagraniczną podróz rowerem i mam w związku z tym kilka pytań do bardziej obeznanych podróżników.
Zacznę może od kwestii finansowej:
1. Jaki sposób transportu wypada najlepiej cenowo, uwzględniając przy tym transport roweru? Wiem, że są strony do wyszukiwania tanich połączeń lotniczych nawet za przysłowiową złotówkę (nie znalazłem póki co takiego odpowiednika na pociągi, zna ktoś może?), ale mimo wszystko rower waży sporo, i te "promocyjne" ceny lotów mogą okazać się niespecjalnie promocyjne po dopłacie za 15-kilowy rower (?). Tak więc nie wychodzi może taniej transport takiego roweru pociągiem? Ile mogą zawołać w zagranicznej linii kolejowej za transport roweru?
2. Druga sprawa to kwestia formalna takiego transportu - póki co miałem szczęście, że trafiałem na pociągi (i to też w granicach kraju), które miały specjalny wagon ze stojakami dostosowany do rowerów. Ale nie wszystkie pociągi są do tego przystosowane, więc w takich wypadkach trzeba pakować jakoś rower do kartonu i przedstawiać go jako swój zwykły podręczny bagaż czy jest możliwość stawiania go np. na korytarzu bez ryzyka wyrzucenia z pociągu? (Wolę się nie zdawać na podejście - jak dobrze zagadasz z konduktorem, to przymknie oko :P ). Jakie problemy mogą wystąpić przy próbie transportu roweru samolotem?

Z góry dzięki ;]
« Ostatnia zmiana: 19 Sie 2011, 18:30 CisU »

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
1. Jaki sposób transportu wypada najlepiej cenowo, uwzględniając przy tym transport roweru? Wiem, że są strony do wyszukiwania tanich połączeń lotniczych nawet za przysłowiową złotówkę (nie znalazłem póki co takiego odpowiednika na pociągi, zna ktoś może?), ale mimo wszystko rower waży sporo, i te "promocyjne" ceny lotów mogą okazać się niespecjalnie promocyjne po dopłacie za 15-kilowy rower (?).
Wszystko zależy od przewoźnika, najczęściej jest stała opłata za rower, nie płacisz za każdy kilogram, choć oczywiście jest jakiś limit. W np. Wizzairze jest to 135zł, w Ryanair 40E/40£, generalnie w Google znajdziesz bez problemu informacje o kosztach przewozu roweru danymi liniami.

Co do promocji na koleje, za złotówkę raczej nie da rady, ale promocji jest dużo - w Niemczech bilet weekendowy Schoenes-Wochenende-Ticket za 37E (cena stała dla 1-5 osób + 4,5E za każdy rower), w tygodniu trochę droższy Quer-durchs-Landticket, w Austrii Einfach-Raus-Ticket (zdaje się 27E dla 2-5 osób +3E za rower, samemu nie można), w Norwegii Minipris - przy wcześniejszej rezerwacji 200NOK (+ chyba 100NOK za rower) za przejazd nawet przez cały kraj, coś podobnego we Francji, musisz poszukać :) Z autokarów są fajne promocje w Simple Express (Litwa, Łotwa, Estonia i Rosja), widziałem ostatnio za 12zł Warszawa-Wilno, przewożą rowery spakowane w torby/worki foliowe.

Ale nie wszystkie pociągi są do tego przystosowane, więc w takich wypadkach trzeba pakować jakoś rower do kartonu i przedstawiać go jako swój zwykły podręczny bagaż czy jest możliwość stawiania go np. na korytarzu bez ryzyka wyrzucenia z pociągu?
Wszystko zależy od przewoźnika, nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Jakie problemy mogą wystąpić przy próbie transportu roweru samolotem?
Mogą rower zepsuć lub zgubić :P

Offline Mężczyzna CisU

• Miasto: Słupsk / Wrocław
  • Na forum od: 18.08.2011
Mnie akurat w tym wypadku interesuje powrót z Genewy na Pomorze, chciaż liczyłem na ogólne poszerzenie swojej wiedzy w tym zakresie również na przyszłe wyprawy (a tych planuję sporo   :) ) dlatego spytałem tak ogólnikowo. Mimo wszystko widzę, że dużą popularnością na forum cieszą się loty samolotem, więc coś w nich pewnie musi być. 
Muszę w takim razie posiedzieć na skyscannerze i poszukać jakichś okazji - wypatrzyłem dzisiaj jakiś lot z Paryża do Gdańska za mniej niż 200zł, no ale niestety w tym fachu trzeba się liczyć z  tym, że to nie all inclusive :P
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Wyczekujcie mojej wideorelacji  :wink:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum