Autor Wątek: Problem z hamulcem Hayes 9  (Przeczytany 1580 razy)

Offline kamil83

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 26.04.2011
Problem z hamulcem Hayes 9
« 20 Sie 2011, 12:45 »
Witam!
Jak w temacie mam problem ze swoim hamulcem, a szczególnie z tylnym. Często, gęsto klocki bądź jeden klocek ociera mi o tarczę. W czasie jazdy słyszę piszczenie. Przez to rower zwalnia. Jest to strasznie irytujące. Hamulec przejechał jakieś 8tyś km. Olej nie był nigdy zmieniany, choć nie wiem czy olej ma tutaj znaczenie. Tarcza jest prosta. Czyszczę hamulec dość regualrnie. Ostatnio dochodzi do tego, że muszę go czyścić co 150km. Z przednim nie mam takich problemów. Co może być przyczyną? Może źle go czyszczę bądź niedokładnie?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Odp: Problem z hamulcem Hayes 9
« 20 Sie 2011, 20:59 »
Musisz wycentrować klocki. Gdzieś był film jak to się robi. Często gęsto gdy tłoczki się zabrudzą to nie odbijają równo. Wówczas jedne klocek może ocierać o tarczę. Trzeba po prostu włożyć coś między klocki tak aby po naciśnięciu klamki wyszło dokładnie o tyle samo. Potem oczywiście trzeba założyć klocki, które są równomiernie starte żeby nie zresetować swoje roboty. Gdy wyciągniesz klocki postaraj się wysunąć tłoczki i wyczyścić je szmatką. Nie doradzam ich smarowania bo różne szkoły równie doradzają w tej kwestii. No i na koniec może po prostu trzeba wyregulować zaciski. Nieraz najłatwiejsze rozwiązania przychodzą najtrudniej :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline kamil83

« 21 Sie 2011, 20:37 »
O tym nie pomyślałem. Dzięki za podpowiedź.

Offline kamil83

« 23 Sie 2011, 16:00 »
Hamulec wyczyściłem. Działa jak się należy:) Mogę jedynie dodać, że w trakcie czyszczenia psiknąłem tloczki smarem w sprayu do łańcucha ( oczywiście po wyjęciu klocków). Dzięki nasmarowaniu o wiele łatwiej się czyściło, wycentrowałem tłoczki i jest ok.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum