Autor Wątek: Osłona szprych?  (Przeczytany 2180 razy)

Offline Mężczyzna Zielkq

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.05.2010
    • http://mecenas-zielinski.pl
Osłona szprych?
« 22 Sie 2011, 18:40 »
Hej, jako że sam niezbyt potrafię 'wymyślić' jakąś profesjonalną nazwę na rzecz, której potrzebuję, to myślę, że to będzie odpowiednie miejsce na zadanie pytania  :wink:
Nosi jakąś fachową nazwę osłona mocowana pomiędzy kasetą, a szprychami tylnego koła? (pytam, bo mam dość spadającego łańcucha za zębatki, a w konsekwencji blokowania koła i wyłamywania szprych... - pewnie też to kwestia wyregulowania przerzutki, ale teraz myśląc do przodu pytam o taką osłonę). Czy wszystkie są takie same, czy jak ze wszystkim, są takie, które opłaca się kupić i takie, których unikać?
Dzięki  :)

Offline Mężczyzna Kikuchiyo

• Miasto: wlkp
  • Na forum od: 16.03.2011
Odp: Osłona szprych?
« 22 Sie 2011, 18:56 »
mam dość spadającego łańcucha za zębatki, a w konsekwencji blokowania koła i wyłamywania szprych

Masz źle wyregulowaną przerzutkę, i/lub wygięty wózek lub hak, skoro tak Ci się dzieje.

Ja od jakiegoś czasu jeżdżę bez tej osłony i nie ma żadnych problemów.

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
« 22 Sie 2011, 21:17 »
Dokładnie, te osłony tylko przeszkadzają bo zbierają syf między zębatkami a swoją powierzchnią. Potem zgrzyta, albo mocowania się odłamią i klekoce. Przy dobrze wyregulowanej przerzutce łańcuch nie ma prawa spaść z kasety. Nawet w downhilllu. Dokręć jedną z dwóch śrubek regulacyjnych z tyłu, tę która ogranicza maksymalne wychylenie przerzutki. Czasem jest oznaczona jak LOW albo "L"  druga ogranicza wychył z drugiej strony jakbyś z tym też miał problem. Pokręć śrubokrętem i o ile nie masz pogiętej przerzutki czy haka to problem zniknie.

Offline Mężczyzna Zielkq

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.05.2010
    • http://mecenas-zielinski.pl
« 23 Sie 2011, 18:46 »
Od regulacji przerzutki zacząłem zabawę, ale już profilaktycznie myślałem o tej osłonie, tak na wszelki wypadek. Wiadomo, mniejszy problem ewentualnie wrzucić łańcuch ponownie na kasetę, niż wymieniać szprychy i centrować koło gdzieś bez cywilizacji...  ;)

Przy dobrze wyregulowanej przerzutce łańcuch nie ma prawa spaść z kasety. Nawet w downhilllu.
A czy tam nie stosuje się przypadkiem dodatkowych napinaczy łańcucha?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 24 Sie 2011, 07:14 »
Stosuje się, ale w rowerach zjazdowych.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
« 24 Sie 2011, 11:23 »
O tych rowerach mowa akurat :) Ale napinacze stosuje się po to, żeby z korby łańcuch nie spadał i ogólnie, żeby nie fruwał za bardzo na dziurach. Zresztą niektózy nie używają bo mają z przodu dwie zębatki i też jakoś żyją :)
Co do osłon na szprychy (bo chyba tak się to nazywa, żadnej mądrzejszej nazwy nie słyszałem) to wszystkie działają podobnie. Niektóre są ze strasznie kruchego plastiku i potrafią pęknąć zaraz przy zakładaniu. Ogólnie to domena chińczyków i żadna renomowana firma zdaje się nie tłucze takich osłon (nie licząc shimano, które montuje to na stałe w niektórych wolnobiegach). Jesteś więc zdany raczej na to co Ci się trafi o ile się trafi bo ja np w sklepie tego nie mam. Ludzie czasem przychodzą, żeby to zdjąć ale nigdy po to, żeby założyć :p

kalambul

• Gość
« 7 Sty 2012, 16:34 »
Witam

Też poszukuję takiej osłony, super gdyby nie terkotała i była z jakiegoś sensownego materiału.
Nie zgodzę się, że wystarczy wyregulować przerzutkę i po problemie. U mnie często w lesie wpadają gałęzie w tylne koło, blokują przerzutkę i wywalają łańcuch pod szprychy. Kilka razy się już powyrywały, a kilka razy po prostu łańcuch się mocno klinował.
Ten badziew by się bardzo przydał :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Sty 2012, 17:40 »
IMHO sytuacja jest dość nieprawdopodobna, żeby przy sprawnej przerzutce łańcuch tak sam mógł się majtnąć w bok. Albo zła regulacja, albo wymordowany sprzęt z okropnymi luzami.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 7 Sty 2012, 17:51 »
Mam podobne odczucia, co globalbus.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 7 Sty 2012, 17:55 »
Regulacja, regulacja i jeszcze raz regulacja.

Ale jak już bardzo potrzebujesz: www.rowerek.pl/index.php?products=product&prod_id=607
R
… why so serious ?

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
« 7 Sty 2012, 19:10 »
Taka osłona to śmieszne pieniądze. W starym rowerze miałem taką z cienkiej blachy :D. Teraz to tylko plastik robią, chwile pokręci się to, ale z czasem zaczyna się to rozłazić (pęka). Założyłem to podczas składania koła i nie żałuję. W całej kadencji koła, łańcuch wślizgnął się w tą nieszczęsną szczelinę 4-razy (podczas regulacji przerzutki). Zdziwiłem się tylko jak mi w rowerowym powiedzieli, że różne osłony do różnej ilości szprych. Z trzema ząbkami (link Robba powyżej) pasuje do kół z 36 szprychami, a z czterema takim ząbkami (co 90 stopni rozmieszczone) pasuje do kół z 32 szprychami  :).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum