Autor Wątek: Bierzmy z nich przykład  (Przeczytany 2316 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Bierzmy z nich przykład
« 29 Sie 2011, 20:59 »
Wszystkie kraje ze świetnymi ścieżkami rowerowymi to mocne gospodarczo państwa, za którymi nie ciągnie się przeszłość komunistyczna i związany z nią marazm. Im więcej masz pieniędzy w portfelu, tym bardziej kreujesz sobie świat na przyjazny. [..] wegetarianizm [..]wymysły Europy zachodniej, której od kilkunastu lat próbujemy dorównać kroku, ale to proces powolny.

a że się tak uczepie, to co ma do tego wegetarianizm ? :P

z resztą się całkowicie zgadzam.

Za to z Twoją opinią Borafu, to już ciężej... w Krakowie non-stop ktoś mi zajeżdża drogę, trąbi na mnie... już mi się nie chce nawet pozdrawiać tych wszystkich durni :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 29 Sie 2011, 21:31 »
Za to z Twoją opinią Borafu, to już ciężej... w Krakowie non-stop ktoś mi zajeżdża drogę, trąbi na mnie... już mi się nie chce nawet pozdrawiać tych wszystkich durni :wink:
Może to idzie od północy?  :D
Ja przez ca 300km od Węgorzewa do Wyszogrodu cieszyłem się zachowaniem kierowców, a po przejechaniu mostu w Wyszogrodzie jakbym się teleportował do innego, dzikiego kraju.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 30 Sie 2011, 09:15 »
Może to idzie od północy?
Może nie jestem zbyt obiektywny, ale faktycznie uważam, że różnica jest spora. W Gdańsku jeździ się po ulicach coraz lepiej. Oficjalnie jasno mówimy, że miejsce rowerzystów jest na jezdni, a nie na chodniku i już ponad 30% miasta to strefa "tempo 30" z możliwością jeżdżenia rowerem pod prąd. Będzie również inicjatywa poselska wpisująca się w akcję Mikiego - zniesienia obowiązku jeżdżenia po ścieżkach rowerowych.
Będąc ostatnio po Śląsku byliśmy lekko zdziwieni brakiem rowerzystów i co za tym idzie brakiem ostrożności nawet wobec rodziców z dzieckiem w przyczepie.

Offline Mężczyzna manRo

• Miasto: Podlasie
  • Na forum od: 20.08.2011
    • moje rowerowanie ...
« 30 Sie 2011, 18:52 »
W kazdym normalnym, duzym europejskim miescie jest tak samo.
W Edynburgu od sciezek rowerowych az sie roi, tez sa specjalne pasy dla rowerow, parkingi rowerowe itp.
Rower jest normalnym, rownorzednym srodkiem transportu
W pociagach przewozi sie rowery za darmo.
Witam
Czy we wszystkich pociągach można przewozić rowery za darmo? Jak to się odbywa? Wyznaczone wagony, czy tak jak u nas ostatni przedsionek?

Offline ostry7

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 15.03.2011
« 30 Sie 2011, 20:20 »
Fajnie że i u nas rowery miejskie wchodzą (np we Wrocławiu), no ale głównie to coraz więcej dróg z zakazami ruchu co 10m (co oni promocje na te znaki mieli?  ::) ) no i te dziwne ścieżki które kończą się przed każdym przejściem dla pieszych i zaczynają za nim co też powoduje spore ilości tych znaków inf o ścieżkach rowerowych i o ich zakończeniu :P  No i te kostki... chociaż u nas ostatnio już zrobili z takiej płaskiej kostki i jedzie się dużo lepiej w sumie jak po asfalcie (przynajmniej na razie jak jest równo)

"Ja wolę byc ostatni, zamiast zostać na przedzie, przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie"

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 30 Sie 2011, 23:13 »
Będzie również inicjatywa poselska wpisująca się w akcję Mikiego - zniesienia obowiązku jeżdżenia po ścieżkach rowerowych.

Nie wierzę, to zbyt piękne by mogło być prawdziwe :o A jakby się jednak - jakimś cudem - powiodło, to musimy jeszcze powalczyć o zalegalizowanie jazdy po ekspresówkach ;D
« Ostatnia zmiana: 30 Sie 2011, 23:15 vilqu »

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 1 Wrz 2011, 22:26 »
U nas istnieje nadal tzw. boom motoryzacyjny, w Europie to było w latach 70-dziesiątych, auto jest wyrażeniem statusu społecznego, w Polsce nadal jest presja posiadania samochodu, prawa jazdy, w Cesarstwie Bizantyjskim, szczególnie we wczesnym okresie klasa średnia w ośrodkach miejskich nabywała duże ilości przedmiotów z brązu, które właśnie świadczyły o statusie, nie spełniały poza tym funkcji użytkowych, często odbywało się to kosztem odmawiania sobie jedzenia i innych artykułów niezbędnych, pocieszające jest to że to powoli się kończy, to co miało być sprowadzone z Reichu zostało sprowadzone, co się miało rozbić na drzewie już się rozbiło

jeżeli chodzi o Kraków  to jest coraz lepiej, kierowcy się przyzwyczaili do rowerów, ewidentnie niebezpieczne wyprzedzanie, wymuszanie pierwszeństwo ostatnio moje oczy widzą rzadko,
ścieżki natomiast zaczęli ostatnio budować z asfaltu, na ul. Lema (wiem że ślepa dalej) na przykład

pomijam tu tak marginalną kwestię jak to że miasto ma duże problemy finansowe, nie wiem ile jeszcze autobusy i tramwaje będą jeździć, więc na inwestycję rowerowe pieniędzy na pewno na razie nie będzie, ale to szczegóły :D 

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 27 Kwi 2012, 15:39 »
auto jest wyrażeniem statusu społecznego, w Polsce nadal jest presja posiadania samochodu, prawa jazdy, w Cesarstwie Bizantyjskim, szczególnie we wczesnym okresie klasa średnia w ośrodkach miejskich nabywała duże ilości przedmiotów z brązu, które właśnie świadczyły o statusie, nie spełniały poza tym funkcji użytkowych, często odbywało się to kosztem odmawiania sobie jedzenia i innych artykułów niezbędnych,

dobrze mówisz. Tyyyle ludzi stoi w korkach żeby się pokazać, bo przecież rowerem wstyd, czy to co ostatnio słyszałem 'z roweru wyrosłem' :P

a co do problemów finansowych Krakowa... niestety, jeśli ludzie zajmujący się sprawami finansowymi nie rozumieją podstawowych zasad, to będzie tylko gorzej.

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 27 Kwi 2012, 16:17 »
a ja nie mam prawka i mi z tym dobrze. Każdy tylko pyta: ale jak to, czemu?
- bo nie chce, nie potrzebne mi
Przemówienie jest świetne, aż dziw bierze, że koleś na takim stanowisku miał odwagę. Szacunek dla pana.

Swoją drogą - przestańcie marudzić. Mi to nie przeszkadza, że nie ma ścieżek. Nawet jak by były (było ich wiecej) to bym nie jeździł bo poprostu nie lubie... szkło, ludzie, co 100m krawężnik który sukcesywnie zwalnia. (bo raczej nie ma co liczyć na pasy na jezdniach bo pobocza dziurawe i tak ;]
« Ostatnia zmiana: 27 Kwi 2012, 19:23 boney »
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 27 Kwi 2012, 16:21 »
Będzie również inicjatywa poselska wpisująca się w akcję Mikiego - zniesienia obowiązku jeżdżenia po ścieżkach rowerowych.
Jak wygląda sprawa obowiązku jeżdżenia po DDR w innych krajach Europy? Rowerzysta ma prawo wyboru?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 27 Kwi 2012, 16:35 »
Przemówienie jest świetne, aż dziw bierze, że koleś na takim stanowisku miał odwagę. Szacunek dla pana.

Boney, jest więcej takich. Choćby chyba najbardziej aktualnie popularny Nigel Farage. Tylko że media ich nie pokazują....

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 27 Kwi 2012, 22:20 »
dobrze mówisz. Tyyyle ludzi stoi w korkach żeby się pokazać, bo przecież rowerem wstyd, czy to co ostatnio słyszałem 'z roweru wyrosłem'

Na przedstawicieli niektórych zawodów,środowisk jest wręcz wywierana presja społeczna, taki dobrze sytuowany lekarz nawet jak ma 200m do szpitala to raczej pojedzie samochodem, bo inaczej ośmieszał by sie przed kolegami. Im dalej na wschód tym ta patologia jest większa.

a ja nie mam prawka i mi z tym dobrze. Każdy tylko pyta: ale jak to, czemu?
- bo nie chce, nie potrzebne mi

i słusznie, będzie więcej miejsca, którego już w Polsce na drogach nie ma, dla innych(mówię to kompletnie bez złośliwości, bo Ty nic nie stracisz przecież na tym a zyskają inni) nie dajmy sie wkręcać w psychozę społeczeństwa

Swoją drogą - przestańcie marudzić. Mi to nie przeszkadza, że nie ma ścieżek. Nawet jak by były (było ich wiecej) to bym nie jeździł bo poprostu nie lubie... szkło, ludzie, co 100m krawężnik który sukcesywnie zwalnia. (bo raczej nie ma co liczyć na pasy na jezdniach bo pobocza dziurawe i tak ;]

ja zawsze byłem przeciwko scieżkom rowerowym, bo to ładne określenie na polskie (nie tylko) badziewie i prowizorkę, infrastruktura rowerowa na wzór zachodni tak, ale jako dodatek do pięknych dróg i autostrad :D wtedy i tylko wtedy, na razie trzeba zmieniać zawartość głów

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,11626125,_.html

noo kilka kubłów farby i jest pięknie, to jest właśnie ta prowizorka w KrK i całej Polsce, pomysł genialny, ciasne i nieprzejezdne aleje zróbmy jeszcze bardziej ciasne i nieprzejezdne, wtedy będą bardziej przejezdne, to ma sens...

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 27 Kwi 2012, 23:27 »
Jak wygląda sprawa obowiązku jeżdżenia po DDR w innych krajach Europy? Rowerzysta ma prawo wyboru?
Tak w: Bułgarii, Estonii, Francji, Islandii, Norwegii, Rumunii, Serbii, Słowacji, Szwecji i Wielkiej Brytanii.
Nie w: Austrii, Belgii, Chorwacji, Czechach, Danii, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Litwie, Łotwie, Portugalii, Rosji, Słowenii, Węgrzech, Włoszech.

Źródło: M. Rokita. Rowerzysto! Poznaj swoje prawa i obowiązki. "Rowertour" 2011 nr 6 s. 58-59.

Offline kudłaty

• Miasto: Toruń/Drezno
  • Na forum od: 18.03.2011
« 27 Kwi 2012, 23:35 »

Wypowiem się na przykładzie Drezna, gdzie mieszkam od prawie 3 lat. Ścieżki rowerowe i cała infrastruktura towarzysząca jest na tyle sprzyjająca rowerzystom, że nie ma takiego dylematu - na ścieżkach jeździ się na tyle dobrze, że nie ma potrzeby wjeżdżania na ulice (niskie krawężniki, nawierzchnia asfaltowa, często też ścieżkę rowerową stanowi wydzielony pas jezdni - co według mnie jest najlepszym rozwiązaniem, sygnalizacja świetlna dla pasu rowerowego zapalająca się przed sygnalizacją dla samochodów, bezpieczne stojaki). Teoretycznie jeżeli gdzieś jest droga rowerowa, masz obowiązek z niej skorzystać (z wyjątkiem chodników, na których dopuszczony jest ruch rowerowy - oznaczenie specjalnym znakiem). Nie znam jednak przypadku ukarania kogokolwiek mandatem za jazdę po ulicy, a nie po ścieżce, albo jazdę po chodniku, a nie po ulicy. Po prostu policja nie zaprząta sobie głowy takimi rzeczami, są w końcu po to, żeby ułatwiać życie a nie je utrudniać.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum