Autor Wątek: Stara szosówka na miasto  (Przeczytany 4206 razy)

Offline Mężczyzna Gofer

• Miasto: Dopiewo k. Poznania
  • Na forum od: 31.03.2011
Odp: Stara szosówka na miasto
« 2 Wrz 2011, 19:35 »
Jadę zobaczyć i zmacać ją przed kupnem więc jak będzie za duża to nie wezmę. Może mi tylko ktoś podpowiedzieć (na szosówkach to się ni cholery nie znam) czy to są obręcze pod opony czy szytki? Facet twierdzi że nie wie, bo nigdy nic nie musiał przy tym robić. Jak ogólnie oceniacie, warto za te pieniądze?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 2 Wrz 2011, 19:43 »
pytasz o te bianchi? na moje oko normalna obręcz 13mm

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Gofer

• blog podróżniczy
« 2 Wrz 2011, 20:51 »
w żadnym wypadku nie wyglądają na szytki, celuje, że to rozmiar 15mm

Offline Kobieta Ula

• Miasto: Izabelin\Warszawa
  • Na forum od: 01.07.2011
« 2 Wrz 2011, 21:20 »
Oj, skoro Waxmund dobrze Ci się jeździ na takiej 55 tzn, że ta niebieska Bianchi jest na mnie na pewno za duża... :(
Miałam nadzieję, że jednak jak się do niej przymierzę to cudownie okaże się dobra. :D
Zapewne w takim razie rybakm ma rację. :]

Offline Mężczyzna Gofer

« 2 Wrz 2011, 21:28 »
Dobra, teraz popiszę się ignorancją. Otóż wszystkie rowery w domu mam z wolnobiegami nakręcanymi i jak powinna wyglądać kaseta nie mam pojęcia. Czy temu czemuś (to kaseta, tak?) nie brakuje jakiejś nakrętki trzymającej to wszystko w kupie? I czy z haków da się wyjąć to plastikowe coś? chcę z tego zrobić singla i żeby nie używać napinacza chyba musiałbym mieć trochę więcej miejsca w hakach do manewru. Zdjęcia tu http://imageshack.us/g/684/1000384zg.jpg/

• blog podróżniczy
« 2 Wrz 2011, 21:34 »
żeby nie używać napinacza chyba musiałbym mieć trochę więcej miejsca w hakach do manewru
te plasticzki są chyba po to, żeby nie manewrować.
Tak, na tej kasecie brakuje ostatniej koronki.
btw, czemu singlespeed? tylna przerzutka, krótki wózek aluminiowy waży grosze (nawet ten stary komunistyczny favorit jest ultralight).

Offline Mężczyzna Gofer

« 2 Wrz 2011, 21:38 »
po prostu mniej przy tym roboty, zero regulacji, mniejsze koszty, cichsza praca, a i tak używam w sumie 1 przełożenia. Czy to ma prawo działać z brakiem 1 koronki? jak to się trzyma w kupie i nie jeździ po bębenku? Co bym musiał dokupić gdybym chciał to przerabiać na singla oprócz podkładek, jakiegoś lockringa?

• blog podróżniczy
« 2 Wrz 2011, 22:04 »
Czy to ma prawo działać z brakiem 1 koronki? jak to się trzyma w kupie i nie jeździ po bębenku?
hmm, raczej nie :D
Co bym musiał dokupić gdybym chciał to przerabiać na singla oprócz podkładek, jakiegoś lockringa?
jest coś takiego, ty potrzebujesz na inny wymiar kasety.
http://allegro.pl/reduktor-na-single-speed-ss-a2z-16t-i-18t-okazja-i1787830866.html

Offline Mężczyzna Gofer

« 2 Wrz 2011, 22:22 »
O reduktorze wiem ale mam pytanie czego potrzebuję żeby ta kaseta miała wszystko, co potrzeba. Bo oryginalnie powinna być na końcu taka nakrętka, tak? zdaje się że jej też brak?

EDIT
a nie jest jakoś tak, że ostatnia koronka tutaj jest nagwintowana i trzyma wszystko w kupie? rower jest z przełomu lat 80/90 więc może to jakieś niedzisiejsze rozwiązanie. W każdym razie w sklepie rowerowym gościowi przeplatali to koło na nową obręcz (to akurat widać, że obręcz nie jest oryginalna) i tak mu podobno to złożyli i ciągle chodziło dobrze. Mogli odwalić aż taka fuszerkę żeby czegoś nie nałożyć?
« Ostatnia zmiana: 3 Wrz 2011, 10:09 Gofer »

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 3 Wrz 2011, 10:24 »
Oj, skoro Waxmund dobrze Ci się jeździ na takiej 55 tzn, że ta niebieska Bianchi jest na mnie na pewno za duża... :(
Miałam nadzieję, że jednak jak się do niej przymierzę to cudownie okaże się dobra. :D
Zapewne w takim razie rybakm ma rację. :]

Hmm, tak mi przyszło jeszcze do głowy, że są ramy slopingowe, które są sporo mniejsze (jak normalnie 55 byłoby dobre, to sloping będzie dobry 50 (?)). Ale to i tak w tej sytuacji nie pomoże... bo z tego co widzę, to moja szosówka nie ma slopingu.
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=1796.0
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 4 Wrz 2011, 04:09 »
Ma, niewielki, ale ma. Na mnie (184 cm) pasuje klasyczne 56-58 cm
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Gofer

« 8 Wrz 2011, 20:07 »
zakupiłem to motobecane, mam tylko pytanie: jak w takich manetkach szosowych zmienić napiecie linki w przedniej przerzutce (oprócz odkręcania śruby mocującej linkę do samej przerzutki i zmiany napięcia w taki sposób)? mam w prawej takie "uszko", którym zmieniam ustawianie napięcia i indeksowaną zmianę przełożenia, a w przedniej tylko napisy jakby taka możliwość była ale "uszka" brak. Już myślałem, że się urwało czy coś ale np tu http://allegro.pl/manetki-szosowe-shimano-105-7-sp-kolarzowka-index-i1791466250.html też nie ma. Manetki to shimano exage sport. Będę przerabiał na singla jak zacznie mi się rok akademicki wezmę go do miasta ale póki co to jeżdżę sobie po wioskach wokół więc sprawne przerzutki by się przydały. Myślicie, że warto zmieniać tradycyjny suport na pakiet?

Edit:
I tak, jak myślałem, to najmniejsza zębatka jest nagwintowana i nakręcona na bębenek, a nie jak ktoś wspominał, że brakuje koronki. http://pl.wikipedia.org/wiki/UniGlide
« Ostatnia zmiana: 8 Wrz 2011, 20:12 Gofer »

• blog podróżniczy
« 8 Wrz 2011, 20:22 »
a nie jest jakoś tak, że ostatnia koronka tutaj jest nagwintowana i trzyma wszystko w kupie? rower jest z przełomu lat 80/90 więc może to jakieś niedzisiejsze rozwiązanie
Sorry, że dopiero teraz. To co masz to kaseta uniglide, za wiki
System UG charakteryzuje się skręconymi wierzchołkami zębów, lecz nie ma żadnych nacięć czy specjalnych profili typowych dla HG. W przypadku kaset, najmniejsza zębatka jest od wewnątrz nagwintowana i po nakręceniu na bębenek trzyma całą kasetę na miejscu. Pozostałe zębatki są mocowane na wielowypust. Odpowiednio, bębenek UG ma wypustki, które w przeciwieństwie do HG mają równą szerokość, i gwint zewnętrzny na końcu. Symetryczne wypustki pozwalają na odwracanie zębatek, co w praktyce wydłuża ich żywotność dwukrotnie.

Myślicie, że warto zmieniać tradycyjny suport na pakiet?
O ile do łożysk w piastach itp łatwo się dobrać, to konserwacja suportu bywa problematyczna, korby na kwadrat nie przepadają za zdejmowaniem. Brałbym pakiet jeśli zmieniasz.

o manetkach nie powiem, zazwyczaj raz ustawiałem w rowerze i na tym regulacje się kończyły.

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 21 Wrz 2011, 21:27 »
Chłopaki mam prośbę - właśnie w temacie starych szosówek :)
http://allegro.pl/show_item.php?item=1833814972
Stan - podobno - igła. Zawsze chciałem mieć starą szosówkę :D Nie rozleci się to? W piątek idę ją zobaczyć... Ile warto za nią dać? Na moje 184 cm powinno być dobre?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum