Autor Wątek: Bornholm  (Przeczytany 6901 razy)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Odp: Bornholm
« 19 Kwi 2012, 20:47 »
Mamy na Bornholm 2, góra 3 dni... potem wyprawa głowna czyli Szwecja. Przy takim limicie czasowym doradźcie proszę, co naprawdę warto zobaczyć.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 19 Kwi 2012, 20:59 »
Park Motyli w Nexo (chyba, już nie pamiętam), wędzarnie w Hasle, Hammershus, Gudhjem i tam też fabryka karmelków (wielka cukiernia w porcie), fabryka cukierków w...(?), muzeum motoryzacji w Aakirkeby, jest też aquapark ale nie byłem, czytałem że śmierdzi tam zgnilizną i mało atrakcji, Ronne...najwyższa latarnia na Bornholmie gdzieś na południu. Wybacz, że tak nieporadnie ale już nie pamiętam nazwy miejscowości, musiałbym mieć pod ręką mapę, a nie mam...

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 19 Kwi 2012, 21:06 »
Ja bym do listy Rafałą dorzucił muzeum historii naturalnej Bornholmu (koło Aakirkeby) -  tam można sobie stanąć na dwóch płytach tektonicznych na raz :) Fspaniałe uczucie ;)

Latarnia jest w Duedodde, fajny widok. A gdzieś tam w okolicy latarni pozostałości po wielkich działach artyleryjskich - wstydzą się tych militariów podobno, bo nie są w ogóle oznaczone. Myśmy z mapą znaleźli.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 19 Kwi 2012, 21:53 »
Ogólnie przejazd północnym wybrzeżem zagwarantuje największą różnorodność krajobrazową.
Z Ronne zacząć trasą 10 do Jons Kappel potem do Hammershus - Sandvig - jeśli poza sezonem można podjechać do Hammer Odde (od pewnego momentu zakaz wjazdu rowerów - tylko ruch pieszy), w sezonie bym nie proponował (nie wiem jakie sankcje - pewnie konkretne), ale można dojechać do zakazu - popatrzeć na ładne wybrzeże ze skałkami i panoramą Sandvig - północnym wybrzeżem (cały czas trasa 10 - można się zdziwić, że takie strome krótkie górki po drodze ;) ) do Hellingdomsklipperne - przy okazji wskoczyć do doliny Dondal i zobaczyć wodospad. Z Hellindgom odbić trasą 23 przez Ro, odbić na trasę 26 i dalej leśnymi ścieżkami przez las Ro (trasa ma charakter momentami górski (!) Nie dojeżdżając do węzła można skręcić na szosę - ruiny zamku Lilleborg (średnio ciekawe) i podjechać na najwyższą górkę na wyspie (wieża widokowa - aczkolwiek niekoniecznie). Za to położoną kilkaset metrów obok dolinkę Ekkodalen można zaliczyć - jest to uskok tektoniczny (taka dolinka ze ścianami skalnymi po obu stronach). Następnie wróciłbym tasą 25 do Gudhjem - jedno z ciekawszych miasteczek obok Svaneke i Nexo. Po drodze okrągły biały kościółek (jeden koniecznie trzeba odwiedzić - nigdzie indziej chyba takich się nie spotka) pod Osterlars. Dalej 10 na wschód do Svaneke - ładne wybrzeże Svaneke i Nexo. Blisko Nexo jest bardzo fajny rejon - Paradisbakkerne - ale nie na rower - dość duży obszar skałkowy z kilkoma szlakami pieszymi. Wracając do trasy - ze środka wyspy (węzeł przy jez. Bastemose można kontynuować ją trasą 22 na wschód przez Paradisbakkerne do Nexo i dalej na północ przez Svaneke wrócić do Gudhjem i przez Melsted - Osterlars zamknąć pętlę. A stąd dalej albo na Aakirkeby tr. 25 lub bezpośrednio trasą 22 do Ronne.
Do południowej części wyspy jakoś nas nie ciągnęło bo płasko, bezleśnie i rolniczo.
Pod Aakirkeby można zwiedzić muzeum motoryzacji - dosyć dużo zabytkowych samochodów, motocykli i nawet rowerów ;).
W muzeum historii naturalnej nie byliśmy - więc się nie wypowiem.
Taka ósemkowa pętla powinna się zamknąć w jakichś 150 km - czyli albo 2 dni po 75 km (przy dużej ilości zwiedzania i z dziećmi - ciężko) albo 3 dni po ok. 50 km - bardziej preferowane szczególnie jeśli wchodzą w grę muzea/wytwórnie cukierków (Svaneke i Gudhjem) gdzie można obejrzeć pokazy wytwarzania tychże.
Przy takiej trasie można obrać start/metę zarówno w Nexo jak i Ronne - zależy gdzie się przeprawia promem.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Kobieta hindiana

« 20 Kwi 2012, 00:18 »
Dzieki dzieki dzieki! To olbrzymia pomoc, zaraz sobie skopiuje do tajemnego dziennika wypraw sezon 2012. Jak tylko kupimy wszystkir potrzebne nam na wakacje bilety (ktore zrujnuja nas finansow B-) ) i podam wstepna trase na Szwecje. znowu poprosze o pomoc z atrakcjami, ale to juz rzecz jasna w innym dziale.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 20 Kwi 2012, 07:03 »
To ja tylko dodam, że to muzeum historii naturalnej to duża atrakcja dla dziecka będzie. Ono jest takie dość nowoczesne, można wszystkiego dotknąć, pamiętam jakieś tam interaktywne modele prezentujące różne zjawiska zachodzące w przyrodzie.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
« 20 Kwi 2012, 07:48 »
My świadomie odpuściliśmy to muzeum - z roczniaczką trochę za wcześnie. Ale z kilkulatką pewnie jak najbardziej.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 20 Kwi 2012, 08:48 »
A no właśnie, wytwórnia cukierków w Svaneke. Tam jest też browar. Chocolate Stout nie polecam. ;)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 20 Kwi 2012, 09:20 »
Właśnie, browar! :) Jest jak Bornholm - taki dopracowany.
Wystarczy spojrzeć, jak wyglądają etykiety, a nawet kartony.
Piwo - smaczne, poprawne. Może ta ilość smaków trochę
przeszkadza w znalezieniu najlepszego.

No i żarcie:

... usiąść do takiego stołu prosto z roweru, na świeżym
powietrzu - mistrzostwo świata. Tu fotka z Hasle,
w którym nie ma (nie było) rybnego bufetu jak w innych
smażalniach, ale sprzedawca zrobił dla nas wyjątek.

Cała wyspa kojarzy mi się mniej więcej tak:

Ogólnie sympatycznie, ale mocno komercyjnie-turystycznie.
Cukierkowo.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwi 2012, 10:24 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
« 20 Kwi 2012, 11:45 »
Z kulinariów to jeszcze śledzik na kilkanaście sposobów - w knajpce w Gudhjem - za z tego co pamiętam za 100 Koron można posmakować do woli. Z piwkiem super wyżerka i ciekawe doznania smakowe ;)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 20 Kwi 2012, 11:54 »
jest tak jak piszecie, fajnie tam. Siedziałem tam 2 tygodnie... tak wiem dużo i było mi mało. Ale wtedy byłem na takiej długiej randce i jeszcze świeżo po dyplomie, ech to były czasy...

Chciałbym taką wysepkę dla siebie.

Offline sumdetective

• Na forum od: 14.03.2010
« 20 Kwi 2012, 12:39 »
tak jak hindiana - dzięki wszystkim!

@jerzy
fajny wypad, niezmiernie miło sobie pooglądać relacje innych z miejsc gdzie zamierza się być :)

@tomzoo
już zacząłem zaznaczać Twoją 'osmekę' na mapie i chyba właśnie taką wybierzemy

@cinek
Muzeum zobaczymy zwlaszcza, że Marysia baaaaardzo lubi takie rzeczy oglądać :

A pytanko w sprawie noclegów... na dziko? czy na campingach? jakie ceny campingów, B&B?
Dlaczego rower? ... bo ma dwa kólka.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
« 20 Kwi 2012, 13:08 »
@tomzoo
już zacząłem zaznaczać Twoją 'osmekę' na mapie i chyba właśnie taką wybierzemy

Jak dla mnie ta trasa wyczerpuje większość atrakcji Bornholmu - poza piaszczystymi plażami w pd.-wsch. części wyspy i latarnią o której wspomniał Cinek. A plaże też są fajne - bardzo szerokie i piaseczek taki drobniutki i miałki :)

Tutaj fotorelacja, tylko widzę, że nie wszystkie zdjęcia mają geotagi - może wieczorkiem je poprzypinam - może w wyborze pomoże ? ;)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 20 Kwi 2012, 13:42 »
przez 2 tygodnie noclegi wszystkie na dziko lub w ogródku u ludzi, za darmo.

http://www.roweremdoprzodu.za.pl/Bornholm.htm

Offline Kobieta hindiana

« 20 Kwi 2012, 17:21 »
No i jak tu nie kochac tego forum? :-)
www.plscout.com

Tagi: dania bornholm 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum