Wiesz ogólnie Ortlieb ma taką opinię, ale doświadczenie uczy mnie że czasem konkretny (jeden) model w danej marce daje kompletnie tyłka. Stąd moje pytanie o ten konkretny model: czy nie ma z nim problemów i czy nie przemaka w ulewie.
Zacząłem łykać jeszcze witaminy, ponieważ miałem ostatnio skurcze w łydkach (dość częste u mnie w ciągu roku).
Zacząłem łykać jeszcze witaminy, ponieważ miałem ostatnio skurcze w łydkach (dość częste u mnie w ciągu roku). Na trasie nie ma mowy, żeby mnie skurcz chwycił bo później noga boli jak diabli.
Cytat: Freud w 7 Wrz 2011, 11:19Zacząłem łykać jeszcze witaminy, ponieważ miałem ostatnio skurcze w łydkach (dość częste u mnie w ciągu roku).Witaminy na skurcze?Zawsze mi się wydawało, że to raczej problem elektrolitów.
Najczęstszą przyczyną bolesnych skurczy mięśni jest bardzo duża utrata sodu oraz wszelkiego rodzaju płynów ustrojowych.
Jeśli badania nie wykazują odchyleń od normy, to zazwyczaj kurcze są wywołane przez niski poziom wapnia i potasu lub brakiem witamin (awitaminozę) grupy B oraz witaminy PP.
Ogranicz picie mocnej kawy, przyjmuj regularnie preparaty witaminowe zawierające magnez i potas
Na same skurcze ponoć wystarczy potas + magnez.
Mówisz o PCV czy Cordurze? Zresztą, zaliczyłam parę gleb z sakwami (Ortlieba) z obu materiałów. Sam napisałeś, że zaliczyłeś gleb€ w rzece na Islandii – skoro sakwy nie puściły wody, to raczej się jakoś strasznie nie podziurawiły. Wiele razy przyszorowałam nimi o kamienie, krzaki, barierki i tak dalej i nic. Tylko raz w jednej zrobiła mi się mała dziurka, którą jednak bez problemu da się naprawić specjalnymi łatkami.Wiadomo, że jak się postarać, to w każdym materiale można zrobić dziurę. Ale jeśli ma się wybór, lepiej chyba narazić się na takie ryzoko niż kupować jakieś przemakalne i badziewne sakwy, które będzie się przeklinać każdego dnia.
Cytat: Freud w 7 Wrz 2011, 20:09I tak nie wierzę, że ona mogłaby pociągnąć 60l sakwy, to zawsze 40l chociaż powinna.Zależy, co się do nich napakuje
I tak nie wierzę, że ona mogłaby pociągnąć 60l sakwy, to zawsze 40l chociaż powinna.
Na Islandii miałem 2 komplety - PCV na rowerze i Cordura na przyczepce. Oba nieprzemakalne bo wszystko lezało w nurcie rzeki, przed Nydalur. Nie ma prawa dostać sie woda jak są solidnie zamknięte.A sakwe z Cordury rozerwałem na sterczącym korzeniu w wąwozie blisko Kazimierza Dolnego - ale tego by i Ortllieb nie zniósł. Teraz kupuje czarne Crosso z cordury do motocykla, bedzie test w ciężkich warunkach terenowych.