Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
24 Lis 2024, 11:05
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Planowanie wyjazdów
»
Planowanie trasy
(Moderator:
WujTom
) »
Warszawa - Augustów
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Warszawa - Augustów (Przeczytany 2093 razy)
Orionus
Miasto: ok. Warszawy
Na forum od: 05.09.2011
Warszawa - Augustów
«
12 Wrz 2011, 19:29 »
Witam
Dotychczas maksymalne dystanse jakie pokonywałem miały ok 150km. Moim pierwszym ambitniejszym celem jest przejechanie trasy z Warszawy do Augustowa w jeden dzień. Czy ktoś może jechał podobną trasą i może zasugerować jakimi drogami najlepiej jechać? Jakie mapy polecacie do planowania trasy? Chodzi o wyszczególnienie dróg asfaltowych i szutrowych. Jako że rower jest na slickach w grę wchodzi głównie asfalt.
Księgowy
.::Kolarska Patologia::.
Miasto: Warszawa/Jabłonna
Na forum od: 30.12.2010
Odp: Warszawa - Augustów
«
12 Wrz 2011, 19:46 »
Rośnie nam na forum liga mega-dystansowców;D
Zapraszam przy okazji do
Naszej Społecznośc
i Mazowieckiej na tym forum:D Przydadzą nam się ludzie z tak ambitnymi planami:D
«
Ostatnia zmiana: 12 Wrz 2011, 19:48 Księgowy
»
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`
Orionus
Miasto: ok. Warszawy
Na forum od: 05.09.2011
«
12 Wrz 2011, 22:10 »
O dłuższych wypadach myślałem od dawna, ale na rozmyślaniu się kończyło. 250km mnie przerażało, jednak czytanie relacji innych osób pokonujących większe dystanse, w tym zdaje się Twoja na forumrowerowe.org"bike to the hell",bardzo mnie zmotywowały i pozwoliły uwierzyć, że może mi się udać.Ostatnio z zapartym tchem śledzę wątek Freuda "
320km w 24h
" i jestem niezmiernie ciekaw czy mu się uda. Oczywiście bardzo mu kibicuję. Jego sukces może mnie jeszcze bardziej zmotywować do pokonania moich marnych 250km;)
tranquilo
Miasto: Warszawa
Na forum od: 21.01.2011
«
12 Wrz 2011, 22:38 »
Ja myślę, że bariera 200 km, dla osoby ogólnie sprawnej fizycznie, jest czysto psychologiczna. 300 km to już trochę większy wysiłek ale wystarczy dobrze sobie rozłożyć wysiłek i też da rade bez większych problemów przejechać.
Jeżeli po tych twoich 150km nie zdychałeś z wyczerpania to trasę Warszawa-Augustów powinieneś zrobić z palcem w przysłowiowej "dupie".
BTW. dolicz sobie minimum 20km extra, bo na trasie z reguły wychodzi więcej niż na mapie.
tranquilo
Na forum od: 21.01.2011
«
12 Wrz 2011, 22:39 »
A swoją drogą podsunąłeś mi pomysł gdzie pojadę na następną jednodniówkę. Dzięki
kudłaty
Miasto: Toruń/Drezno
Na forum od: 18.03.2011
«
28 Wrz 2011, 22:26 »
Podpinając się do wątku na temat długich dystansów zapytam rozeznanych w temacie, jako, że też przymierzam się do pokonania trasy rzędu 200-250 km, jak rozkładacie odpoczynki podczas takiej wycieczki? Co ile i na jak długo się zatrzymujecie?
Freud
Miasto: Zielona Góra
Na forum od: 16.06.2011
«
28 Wrz 2011, 22:45 »
Zatrzymywałem się jak byłem zmęczony. Po prostu czułem, że muszę. Jeśli jedziesz na tzw. lajta. to podziel sobie odpoczynek na równe odcinki. Połącz to z posiłkiem. Weź aparat i porób fotki w ciekawszych miejscach a na pewno nie będziesz musiał zastanawiać się jak rozkładać siły. Nawet 250km nie jest super trudne jeśli mamy cały dzień i z głową odżywiamy się i pijemy.
Orionus na pewno dasz radę pobić swoje 250km
Mówię tak, bo sam jako laik przejechałem 326km i w zasadzie wielki problem to nie był. Wysiłek dla mnie spory z uwagi na pogodę, ale dało się.
Ja rozłożyłem sobie swoją trasę 326km tak, że na pewno planowałem przystanek w połowie. Reszta to było dzieło przypadku: zależnie od tego jak się czułem i kiedy brakowało mi płynów.
Powodzenia
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek
globalbus
Na forum od: 03.05.2011
«
28 Wrz 2011, 22:47 »
jak się robię głodny to staję i jem (dość często, co 2-3h), po odpoczynku dłuższym niż 0,5h mam problem z ponownym rozruszaniem się.
My home is where my bike is.
aard
Miasto: Wiedeń
Na forum od: 15.08.2007
«
28 Wrz 2011, 22:49 »
Cytat: kudłaty w 28 Wrz 2011, 22:26
jak rozkładacie odpoczynki podczas takiej wycieczki? Co ile i na jak długo się zatrzymujecie?
To jest bardzo indywidualna sprawa. Ja mam tendencję do nazbyt częstych postojów, więc na długich trasach staram się sobie narzucać reżim typu: "na pierwszych 100km nie częściej niż co 30 km, a później co 25 km". Ale rożnie to bywa, jak się jest zmęczonym. Zdarzało mi się (między 400 a 500 km
wycieczki
) stawać co 8 km (!!), dopóki nie wziąłem się w garść
Moje postoje są za to zazwyczaj krótkie. max 15 minut, z reguły sporo krócej (5-8 minut).
Myślę, że powinieneś sam się przekonać, jak częste i długie postoje Ci pasują. Tego raczej nikt za Ciebie nie wymyśli
«
Ostatnia zmiana: 28 Wrz 2011, 22:51 aard
»
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p
Freud
«
28 Wrz 2011, 22:54 »
aard z tym reżimem mam podobnie. Każdy powinien sam dawkować sobie postoje. U mnie jeszcze jest tak, że nie mogę stać za długo bo później ciężej mi się rozruszać. Mięśnie mi zastygają i to wpływa później na wydajność.
Do tego też narzucałem sobie reżim typu: teraz kolejny odcinek X km. Co by mieć jakieś widoczne postępny na trasie. To dobrze pływa na satysfakcję pokonanego odcinka a jednocześnie motywację. Wtedy w trakcie odcinka jeśli jestem tylko lekko głodny to jem batonika.
Gdybym był mocno głodny tzn. że nie jadłem kluczowych posiłków typu śniadanie, drugie śniadanie, obiad.
Tak czy inaczej odcinek 250 można przejechać turystycznie i nie przejmuj się zbytnio bo zawsze po drodze są sklepy, bary, lokale
«
Ostatnia zmiana: 28 Wrz 2011, 22:56 Freud
»
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek
Neno
Miasto: Zambrów
Na forum od: 09.01.2011
«
29 Wrz 2011, 04:20 »
Jedyny problem jaki widzę to bolące dupsko
Mój max to jak do tej pory 168km i już od 90go kilometra wolałem jechać na stojąco
Kolejnego dnia miałem plażowanie, więc dzień bez roweru i następnego dnia , podobny dystans ale już inną drogą - powrót do domu. Dupsko dalej bolało
«
Ostatnia zmiana: 29 Wrz 2011, 04:22 Neno
»
https://www.facebook.com/PrzezSwiatZnamiotem
Freud
«
29 Wrz 2011, 06:17 »
Na dupsko chyba nie ma rady
No chyba, że porządna twarda pielucha. Wiem, że taka daje rade .
Bez pieluchy wyjątkiem jest moja żona, która ma takie siodło, że po 80km nie bolała ją pupa. Poza tym zawsze wszyscy się skarżą. Ja niestety po 100km mam spory problem z D.
globalbus
Na forum od: 03.05.2011
«
29 Wrz 2011, 11:54 »
ostatnio jechałem w zwykłych jeansach, na szosowym siodełku, też da radę. Coś około 180km dopiero zacząłem odczuwać dyskomfort
Z siodełkiem to kwestia przyzwyczajenia/wysiedzenia, moim zdaniem.
My home is where my bike is.
Neno
Miasto: Zambrów
Na forum od: 09.01.2011
«
29 Wrz 2011, 12:13 »
Regularność.
Jeżdżąc regularnie po te 60-80km to mozna tyłek tak przyzywczaić , że pewnie zaczyna boleć dopiero po 150km
Ja zmieniłem siodło na żelowe i pomogło...na 5-10km
W sumie to dużo ale nie za 200zł
P.S. Zapomniałem , że mój rekord top 211km
Ale ja średnią do tego jak widać przywracam wagę, liczy się fun .
https://www.facebook.com/PrzezSwiatZnamiotem
Freud
«
29 Wrz 2011, 12:16 »
Przetestuję w takim razie regularność w przyszłym sezonie. W tym już czas się skurczył niestety.
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Planowanie wyjazdów