Autor Wątek: kawałek Podlasia,czyli polskie cuda!  (Przeczytany 1448 razy)

Offline Kobieta Joladanube

• Miasto: Krakow
  • Na forum od: 25.08.2011
kawałek Podlasia,czyli polskie cuda!
« 12 Wrz 2011, 22:29 »
Witajcie.)
 KIlka dni temu zakonczyłam z przyjaciólmi cudowna sakwową.)wyprawkę na Podlasie!!
 Trasa:Białystok-Goniadz-Tykocin(Pentowo)-Wizna -Białystok.Było rewelacyjnie,choc droga powrotna pomiedzy tirami.))
 Podlasie rowerem jest najpiekniejszym jesiennym prezentem od zycia.))
 Wracamy tam w marcu na obserwacje batalionów.))znacie bataliony??
 Pozdrawiam seredecznie :)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Podlasie rowerem jest najpiekniejszym jesiennym prezentem od zycia
Nie!!! Nie mogę tego czytać! Jeszcze mamy lato! :P

Której armii? Jakieś manewry się szykują?
;)

Offline miuh

• Miasto: Łomża
  • Na forum od: 11.07.2009
Trasa Wizna - Białystok na odcinku od Jeżewa do Białegostoku jest przebudowywana na drogę ekspresową, także teraz z pewnością nieprzyjemnie się tam jedzie. Jak już skończą to od Jeżewa do Białegostoku będzie droga rowerowa, ale nie wiem czy korzystnie poprowadzona.

Zdjęcie z mojego avatar'a zostało zrobione na trasie Tykocin - Wizna w okolicach wsi Zajki :)

Grylls

• Gość
Trasa Wizna - Białystok na odcinku od Jeżewa do Białegostoku jest przebudowywana na drogę ekspresową, także teraz z pewnością nieprzyjemnie się tam jedzie. Jak już skończą to od Jeżewa do Białegostoku będzie droga rowerowa, ale nie wiem czy korzystnie poprowadzona.
nie wiesz kiedy mają ja zamiar skończyć?

Zdjęcie z mojego avatar'a zostało zrobione na trasie Tykocin - Wizna w okolicach wsi Zajki :)
« Ostatnia zmiana: 28 Wrz 2011, 20:18 dudi »

Której armii? Jakieś manewry się szykują?
 :wink:
Armii rowerzystów.))Ludzie Podlasia(cudowni ludzie)opowiadali nam z pasja o przelotach batalionów.I UWAGA!!jest nagroda 100 tysiecy funtopw brytyjskich dla kogos kto spotka dwa JEDNAKOWE bataliony :)
A wiecie co robia w niedzielny poranek ludzie na PODLASIU?..ida popatrzec Na Biebrze :) ;D .Cudni są!!Polecam Podlasie rowerem z sakwami.))

Masz racje jest lato,ale tam były juz lekkie jesienne ,zlote akcenty :) ;D
« Ostatnia zmiana: 8 Paź 2011, 18:33 aard »

Ale przynajmnije cos zmienilo sie w TIROWCACH :) :D Nie trąbia.))
przez Zajki przejezdalismy.))ładnie jak wszedzie w tych rejonach,nie ma tylko zadnego sklepu w okolicy,ale mieszkancy oferuja wode w trosce o "nawodnienie"rowerzystów. ;D

Offline miuh

Nie wiem kiedy skończą trasę Jeżewo - Białystok. Najlepiej pewnie by było sprawdzić na stronie GDDKiA (Oddział w Białymstoku) i poszukać tam przetargu na ten odcinek i zobaczyć na kiedy mają go zrobić, ale coś czuje że nie będzie gotowy na EURO 2012 :)

Ludzie na Podlasiu generalnie są podobni do tych z innych rejonów Polski. Jak wszędzie jest trochę "folkloru" (zapewne jednak trochę więcej niż w bardziej uprzemysłowionych rejonach), ale jest też i "nowoczesna" ludność która w niedzielny poranek po prostu śpi a nie wpatruje się w rzekę :)

Szczerze mówiąc zachwycili mnie ci,którzy "wpatrywali sie w rzeke" :) i na dodatek mieli obok siebie cudne,stare rowerki :) A spokój bijący od tych obrazków czuje się do dzis!!!!!!!!!!Wspólczuję tym,ktorzy jezdzą po tych terenach 4 kołami :roll:

Offline miuh

Przedstawiasz taki trochę za bardzo cukierkowy obraz tych terenów. Generalnie "zwykłym" ludziom wcale się nie podobają parki narodowe, natury 2000, itd. Dla ludzi z zewnątrz wygląda to zachęcająco. Jest pięknie, czysto, ptaszki, zwierzątka, bla bla bla, ale tak w sensie ekonomicznym to nie żyje się najlepiej. I może to nie spokój bije od tych ludzi, ale zniechęcenie? I może gdyby mogli to woleliby zamienić swoje cudne stare rowerki na cudne, ale nowe rowerki, he? :)

Oczywiscie masz nieco racji :)
Mnie spodobala sie kraina w której dotąd nie byłam :icon_exclaim: Jest szczególna-tak mysle.
Napotkani ludzie mowili o tym,ze nie ma pracy,ze biednie,ale zwróciłam uwage na nieprawdopodobna dumę z tego gdzie mieszkają i to chyba nie był zwykły,lokalny patriotyzm :)
Mieszkalismy codzien w innym miejscu.W Pentowie-słuchałam opowiesci o bocianach-opowiadano je tak,ze nawet laik milczał i słuchal przez 2 godziny.
Niestety nie mielismy szczescia aby skosztowac DZIABNIęCia Bociana :icon_exclaim: :icon_exclaim: ;D ,czyli podlaskiej naleweczki.Znasz ją? :wink:

Offline miuh

Niestety nie mielismy szczescia aby skosztowac DZIABNIęCia Bociana :icon_exclaim: :icon_exclaim: ;D ,czyli podlaskiej naleweczki.Znasz ją? :wink:

Oczywiście, że znam. To jest ta słynna, wstrętna nalewka której na Podlasiu nikt nie chce pić i ludzie wymyślili sobie (tacy są sprytni) że będą poić tym nieświadomych turystów wciskając im dla zmylenia historie o jakichś bocianach, rannym niedzielnym wstawaniu by wpatrywać się w rzekę, itd... ;)

Offline trainspooter

• Miasto: różnie
  • Na forum od: 24.06.2009
    • http://www.kriepost.org, www.kaponiera.org
Jeżdżę na Podlasie dość regularnie od kilku lat, ale własnie powróciłem ze swojej pierwszej wyprawki rowerowej na Podlasie.
 Zamierzałem pokazać tę krainę mojej pani a w efekcie sam ją zacząłem odkrywać na nowo (Podlasie rzecz jasna). Przemierzyliśmy Podlasie od Suwałk do Hajnówki, chłonąc niezwykłą przyrodę. Przemierzyliśmy trzy parki narodowe, podziwialiśmy rozlewiska Biebrzy i Narwi. Podróż na styku czterech narodów była pouczającą lekcją historii. Kto nie był, polecam Podlasie z całego serca.
« Ostatnia zmiana: 25 Wrz 2011, 17:37 trainspooter »

Jeżdżę na Podlasie dość regularnie od kilku lat, ale własnie powróciłem ze swojej pierwszej wyprawki rowerowej na Podlasie.
 Zamierzałem pokazać tę krainę mojej pani a w efekcie sam ją zacząłem odkrywać na nowo (Podlasie rzecz jasna). Przemierzyliśmy Podlasie od Suwałk do Hajnówki, chłonąc niezwykłą przyrodę. Przemierzyliśmy trzy parki narodowe, podziwialiśmy rozlewiska Biebrzy i Narwi. Podróż na styku czterech narodów była pouczającą lekcją historii. Kto nie był, polecam Podlasie z całego serca.
Witaj Transporter :) Cieszę się ,ze mam takie same wrażenia z podrózy rowerowej na Podlasie.Bylismy tam z poczatkiem wrzesnia i wrócimy w maju.))No,moze jeszcze na moment w marcu-jak będą przeloty batalionów :D

Tagi: podlaskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum