Autor Wątek: Czy to się nada?  (Przeczytany 584 razy)

Offline Przemek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 09.06.2011
Czy to się nada?
« 25 Cze 2011, 19:46 »
Cześć.
W związku z zamiarem zmontowania roweru wycieczkowego mam parę pytań dotyczących sprzętu. Posiadam starego górala Raleigh z częściami , które wymienię za moment. Są to stare komponenty Shimano, wszystko w dobrym stanie. Jeśli są jakieś konkretne powody, dla których dostosowany rower MTB nie nada się do turystyki, bardzo proszę o poinformowanie początkującego. Jestem mikrego wzrostu i ciężko mi znaleźć odpowiednią ramę pod koła 700c, plus dysponuję w zasadzie kompletem części i bardzo ogranicznoym budżetem.

Na rower składają się:
Rama stalowa Raleigh Bebop, niecieniowane rurki, otwory do mocowania bagażnika i błotników,
Przerzutki Shimano DX M650,
Korba Shimano Deore FC-MT60 z blatami Biopace 48-34-28,
Koła z piastami LX M550, kasetą siedmiobiegową Shimano 11-28, obręczami Araya RX-7, 32 nierdzewnymi szprychami,
Hamulce canti Shimano DX M650,
Jedna manetka "kciukowa" z indeksem (poszukuję drugiej),
Klamki DX (manetki padły), w zapasie mam jeszcze Alivio,

Planuję zakup kierownicy wielopozycyjnej oraz opon 26x1,50, będęł jeździć raczej drogami i ubitymi ścieżkami. Lubię zabierać w podróże jak najmniej rzeczy, ważę w porywach do 64 kg.
Moje pytania są następujące:

1. Czy moje koła wytrzymają? Obręcze są oczkowane, ale jednościenne, dwukomorowe.
2. Zostać przy cantileverach, czy może jednak V?
3. Zębatki jeszcze trochę wytrzymają, ale z pewnością będą jedną z pierwszych rzeczy do wymiany, czy to ustawienie nadaje się do turystyki?
4. Zajmowałem się do tej pory raczej rowerami szosowymi z częściami z tego okresu, rozumiem że stare japońskie Shimano jest dobrej jakości, ale czy któreś z moich części z jakiegokolwiek powodu "się nie nadają"?
5. Jakiś czas temu kupiłem jedną sakwę od użytkownika Allegro krzysztof366. Do wożenia książek i ubrań na uczelnię się nadawała, choć poniżej -10C materiał sztywniał. Jestem z niej zadowolony, chciałbym dokupić drugą. Jeśli są jakieś oczywiste wady o których nie wiem, to bardzo prosiłbym o tym powiedzieć.

Pozdrawiam i szerokiej drogi,
Przemek.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Czy to się nada?
« 25 Cze 2011, 20:08 »
jeżdżę starszymi i nic im nie jest, waga użytkownika podobna. Jeśli coś ci się rozsypie to będziesz się martwił, moja konserwacja ogranicza się do smarowania piast, koła raz dobrze zaplecione nie łapią bicia.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Czy to się nada?
« 25 Cze 2011, 21:20 »
Cytat: "Przemek"
5. Jakiś czas temu kupiłem jedną sakwę od użytkownika Allegro krzysztof366. Do wożenia książek i ubrań na uczelnię się nadawała, choć poniżej -10C materiał sztywniał. Jestem z niej zadowolony, chciałbym dokupić drugą. Jeśli są jakieś oczywiste wady o których nie wiem, to bardzo prosiłbym o tym powiedzieć.

Uwierzyłeś, że znamy wszystkie sakwy świata z imienia i nazwiska?
Chyba się dałeś wkręcić...  :D

Offline Przemek

Czy to się nada?
« 25 Cze 2011, 21:46 »
Borafu, Allegro -> Szukaj -> Znajdź Użytkownika. Fakt, nie napisałem dlaczego podałem nazwę a nie linka do aukcji; krzysztof366 wystawia z przerwami te sakwy od ponad roku. Uważam, że odpowiedzi na forum w temacie który założyłem nie są tylko dla mnie, ale również dla ludzi którzy kiedyś będą mieli podobne pytanie. Jest większa szansa, że za załóżmy rok będzie je jeszcze wystawiał, niż że za miesiąc będzie można cokolwiek wywnioskować z linka do aukcji. Przyznaję, może to pokrętna logika ale często zdarzało mi się nie dowiedzieć czegoś o konkretnym produkcie właśnie przez linkowanie.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Czy to się nada?
« 25 Cze 2011, 21:52 »
Czy moje koła wytrzymają? Obręcze są oczkowane, ale jednościenne, dwukomorowe.

koła dość kontrowersyjne pod toboły jak dla mnie - piasty dość słabo uszczelniane (gumowe o-ringi były dopiero w DXie), obręcze raczej dość miękkie...
Jeśli masz nieco smykałki i luźne podejście do dystansów dziennych, możesz dodatkowo zabrać na wypad klucze do konusów, szprych i gumowe rękawiczki i serwisowo kontrolować sytuacje na tych kołach Jeśli nie chcesz ryzykować grzebaniny - polecam rozglądnąć się za czymś mocniejszym (obręcz) i lepiej uszczelnianym (piasty)
BTW - RX-7 to obręcz jednokomorowa http://www.araya-kk.co.jp/rim/archive/1990/03-04.htm

2. Zostać przy cantileverach, czy może jednak V?

wbrew obiegowym opiniom canti potrafią być skuteczne ;) warunek - dobre ustawienie i dobre klocki Tutaj jednak sprawa ma sie jak wyżej - jeśli nie lubisz się grzebać, precyzyjnie ustawiać etc Vki na pewno będą bardziej komfortowe, jeśli bardziej cenisz modulację i możliwość doboru charakterystyki hamulca możesz zostawić kanty
BTW- komplet klamkomanetek DXa o jakich piszesz miałem niebawem wystawiać na Alle Jeśli potrzebujesz- pisz

3. Zębatki jeszcze trochę wytrzymają, ale z pewnością będą jedną z pierwszych rzeczy do wymiany, czy to ustawienie nadaje się do turystyki?

zależy od preferencji, z 11-28 to dość twardy zestaw jak na MTB - wg mnie nie jest to jednak pilący powód do zmiany jeśli są w dobrym stanie

Reasumując: jeśli jest to ten rower, który był jesienią na Alle
http://xarchiwum.pl/raleigh-bepop-rower-mtb-kola-26-cali-i1337408590.html
to przed wyjazdem warto włożyć w niego trochę pracy i czasu - wyczyścić, nasmarować, wyregulować I niestety ze względu na stan niektórych komponentów liczyć się z pewnym marginesem ich działania...

Offline Przemek

Czy to się nada?
« 26 Cze 2011, 00:57 »
Dzięki Skolioza.
koła dość kontrowersyjne pod toboły jak dla mnie

Tak jak podejrzewałem, tylne koło wymienię jak tylko obecne zacznie wykazywać objawy naruszenia. Dostałem te koła prawie za darmo, więc nie będzie szkoda. Na poczatek i tak nie będę robił wielkich przebiegów, więc może na chwilę wystarczy. Poza tym, nie wyobrażam sobie wyjazdu bez narzędzi, więc klucze do konusów i kluczyk do szprych nie dołozy mi wiele masy.
Cytat: "skolioza"
RX-7 to obręcz jednokomorowa

Oczywiście pomyliłem się, jak najbardziej jednokomorowa.
Cytat: "skolioza"
Reasumując: jeśli jest to ten rower, który był jesienią na Alle
http://xarchiwum.pl/ralei...1337408590.html

Tak, to właśnie ten rower. W tej chwili została z niego rama, widelec, stery, hamulce, korba, klamki i komplet przerzutek. Ramę i widelec trzeba pomalować, przy okazji wymienię suport i odświeżę, ewentualnie wymienię stery. Nowe linki, pancerze i klocki to dla mnie oczywistość kupując rower w takim stanie. Rama jest ciężka, zastanowiłbym się nad zmianą jeśli koszt lakieru przekroczyłby cenę innej ramy ale to jest kwestia okazji. Jestem amatorem mechaniki i mam trochę czasu, za to małe środki, więc wolę odświeżyć złom niż kupować nowości.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum