Autor Wątek: Kompatybilność bębenków  (Przeczytany 4569 razy)

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
Kompatybilność bębenków
« 26 Cze 2011, 11:28 »
Mam kłopoty z bębenkiem pod kasetę. Nie zawsze łapie. Czasami wystarczy krótki "młynek" korbą i zaskoczy, czasami zupełnie odłącza napęd. Oczywiście przy odłączonym napędzie rower robi się bezużyteczny, ale nawet te krótkie "młynki" są bardzo męczące, bo wybijają z rytmu i są potrzebne po każdym wstrzymaniu pedałowania - wypadałoby jechać jednym ciągiem.

Generalnie bębenek do wymiany, bo nie wiadomo kiedy zadziała, kiedy nie. (Wydaje mi się, że to model nierozbieralny. Kiedyś chciałem go nasmarować i według mojego oglądu nie ma w nim niczego do odkręcenia).

Pytanie - czy bębenki są ze sobą kompatybilne? Kupić pierwszy lepszy, zależnie od budżetu, czy szukać dokładnie pod piastę jaką mam w kole? Z piastą będzie kłopot, bo tego modelu bębenka nie mogę znaleźć. Jest za to spory wybór innych bębenków. Są nawet modele za 400-500 zł. Czy poszczególne modele różnią się zastosowanymi materiałami (te za 500 zł muszą być chyba z tytanu), ewentualnie mocniejszą i precyzyjniejszą konstrukcją w środku, natomiast zewnętrzne wymiary i kształt gniazda są te same?

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Kompatybilność bębenków
« 26 Cze 2011, 11:35 »
Zależy o jakieś firmie mówisz. Napisałbyś, czy to shimano, czy inna firma. Generalnie bębenki shimano pasują do siebie, te droższe różnią się tylko liczbą zapadek w środku, no i pewnie materiałem, z którego są wykonane ( wstawkami jakimiś lżejszymi ).

Offline Mężczyzna anu

Kompatybilność bębenków
« 26 Cze 2011, 12:04 »
Oczywiście shimano

Moje pytanie wynika stąd, że znalazłem aukcję, w której sklep rowerowy wyraźnie wylicza do jakich piast pasuje i do jakich nie pasuje bębenek xtr.

Tu ich wyliczenie:

"Bębenek ma symbol Shimano 32J98010 i jest od piast XTR FH-M900
Pasuje do większości piast Shimano na rynku, również do piast od kół SHIMANO
np. WH-R535. Sprawdzona kompatybilność z piastami Shimano:
FH-MC18, FH-M510, FH-M525, FH-RM40, HB-M965, WH-M965, FH-M570, FH-M475,

UWAGA WAŻNE!
Bębenek NIE PASUJE do piast:
FH-M970, FH-M975, FH-M770, FH-M775, FH-RM60, FH-RM30, FH-RM65"

Ja mam piastę FH-C201.

I jeszcze jedno - kaseta 8,9,10 rzędowa? Bębenek niezależnie od ilości trybów ma chyba tę samą szerokość?

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Kompatybilność bębenków
« 26 Cze 2011, 13:10 »
Jak shimano to powinien być rozbieralny.
http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowymi-i-bebenka-na-przykladzie-piasty-shimano-fh-m58

Pokombinuj, uda się. Moja stx też miała takie problemy i po takim serwisie chodzi jak nowa.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Kompatybilność bębenków
« 26 Cze 2011, 21:18 »
nie widziałem nierozbieralnego bębna shimano...
a żeby wiedziec jak go ugryźć zapraszam do naszej filmoteki
&feature=player_embedded

Offline Mężczyzna Andy

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 20.02.2011
Kompatybilność bębenków
« 26 Cze 2011, 22:34 »
Rozbieranie i smarowanie bębenka Shimano to prosta sprawa, jeśli ma się tylko na tyle cierpliwości, żeby te 50 kulek ułożyć i nie nałożyć smaru tam, gdzie nie trzeba, ale jeśli się na tym nie znasz, to proponuje zakup nowego. A ten XTR z 1994 nie będzie ci do piasty raczej pasował.
Wherever I may roam

Offline Mężczyzna anu

Kompatybilność bębenków
« 27 Cze 2011, 07:33 »
Rozbierałem jeszcze wolnobiegi i wbrew zaleceniom bardzo obficie smarowałem - moim celem było uzyskanie roweru bezszelestnego, a terkot zapadek był z tym w sprzeczności.

Z bębenkiem też sobie poradzę, filozofia ta sama co w wolnobiegu

Nie powiem na 100%, bo na bębenku wciąż kaseta, ale ciągle mi się wydaje, że jest jednak nierozbieralny

Z ostatniej wymiany kasety zapamiętałem, że w środku bębenka nie nie ma gwintu i tej nakrętki z lewym gwintem. Oceniłem, że było to robione na wcisk, na amen. No chyba, że nad tą gwintowaną nakrętką jest jeszcze wciśnięty luźno jakiś kapsel, który zasłania tę pustą przestrzeń nad nakrętką przed gromadzeniem się brudu. Być może kapsel wziąłem za główną część trzymającą bębenek i nie dotarłem głębiej, do sedna z gwintem.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Odp: Kompatybilność bębenków
« 5 Gru 2012, 22:56 »
Cześć; mam takie pytanie, przeglądam ten dokument:
http://www.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/tech_support/tech_tips.download.-Par50rparsys-0033-downloadFile.html/06)%20Freehub%20Interchangeability.pdf
I tutaj zagadka. Jak rozumiem, literka C oznacza "compatibility", a S "switchable" Zatem, jeśli kompatybilność jest określona na A , i wymienność na Y(yes), to znaczy, że wszystkie do danej piasty pasują bębenki innych, które także mają kompatybilność A i główki są wymienne?
Konkretnie chodzi mi o przykład bębenka z piasty FH-M765, czy będzie pasował do M756. Na allegro widzę, że "pasuje", czyli pasuje pewnie wielowypustem i szerokością, ale jak to wygląda w praktyce? Musiałbym przeciągać szprychy, dołożyć jakąś podkładkę? Przeglądałem tech-docs tych piast i ogólnie główki  wyglądają tak samo, różnią się tylko właśnie jedną podkładką, wg mnie (jedna jest zwykłym pierścionkiem, druga zaś jest ścięta z a'la zapadką).
http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FH/EV-FH-M756-2099C_v1_m56577569830764294.pdf Piasta 756
http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FH/EV-FH-M765-2266_v1_m56577569830608937.pdf Piasta 765

Offline Mężczyzna rodert

• Na forum od: 06.07.2011
« 6 Gru 2012, 19:09 »
Tak, pasuje wielowypustem i szerokością, ale to nie zawsze wystarczy do poprawnego zamontowania. Podkładką się nie przejmuj.

Różnica może tkwić w głębokości osadzania bieżni dla kulek w bębenku. W konsekwencji, może być inna głębokość osadzania konusa w bębenku, oraz śruba przykręcająca bębenek może mieć nieodpowiednią długość.
Jeśli nowy bębenek będzie wewnątrz krótszy, to śruba może być za długa dla nowego bębenka i nie przykręcisz go do końca, nie przyblokujesz, będzie się telepał.
W tych bębenkach zwróć uwagę także na różne konusy i różne podkładki za konusem, na inne głębokości kapsli przykrywających kulki, szczególnie na wysokość kołnierza w kapslu otaczającym konus w bębenku. Zsumuj wysokości konusa i podkładek, porównaj pomiędzy piastami i zobacz czy wychodzi to samo.

Zmieniałem dwukrotnie bębenki w piastach, po zmianie nie trzeba było przeciągać szprych. Niewielkie różnice można zniwelować podkładkami, z prawej bądź lewej strony. Może wyjść tak że podkładkami ustawisz oś symetrii, a rozstaw osi będzie nieznacznie różny od 135 mm.

Offline Mężczyzna hejtyniety

• Doktor Ojtamojtam
  • Miasto: Katowice, Ustroń
  • Na forum od: 16.07.2012
    • Mój blog wyprawowo/rowerowy
« 7 Gru 2012, 06:44 »
Dokładnie tak jak piszę kolega: Nawet kiedy wielowypust pasuje czasami potrzebne jest rzeźbienie przy podkładkach. Rozbierałem już parę piast shimanowskich i przy tych samych wielkościach osi konusy były takie same do każdego bębenka.

Uważać trzeba jednak na podkładkę która znajduje się między bębenkiem a korpusem piasty - czasami jest czasami nie ma, a ponieważ jest bardzo cienka nie zawsze wychodzi z gniazda.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Na forum od: 21.01.2011
« 7 Gru 2012, 16:07 »
Ostatecznie po rozważaniach plusów i minusów kombinowania, doszedłem do wniosku, że nie będę cudował. Już nawet miałem zamówić oryginalny bębenek, który w sumie nie był w drastycznie wysoki cenie, nawet 50% dedykowanej, jednakże wtedy mniej by mi się to kalkulowało.
Tyle tytułem tłumaczeń, mimo wszystkie jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi, rozjaśniło mi to sytuację i na pewno przyda się to w przyszłości  (mam nadzieję, że nie tylko mi :) )
Pozdr.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum