Autor Wątek: czy author horizon nadaje sie na dlugie wyprawy?  (Przeczytany 7113 razy)

ambra86

• Gość
Pytanie kieruje do wszytskich ktorzy posiadaja ten model i uzywaja. Otoz w najblizszym czasie planuje zakup roweru ktorym moglbym jezdzic na wyprawy. Interesuja mnie modele w granicach cenowych 1000 zł. Ostatnio wpadl mi w oko wyzej wymienionyt model i zastanawiam sie czy warto go kupic :D Jesli ktos go uzywa to bede wdzieczny za wszelkei wskazowki :roll:  :roll:

Offline pawel

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 04.06.2006
    • http://www.strefawypraw.pl
Nie posiadam modelu horizon, jednak polecam author classic, jest niewiele droższy, a przejechał ponad 7 tys bez większych usterek :)
Strefa wypraw rowerowych -
http://www.strefawypraw.pl

ambra86

• Gość
Hmm classic to napewno ciekawy model. faktycznie nie duzo drozszy ale parametry sporo wyzsze 8)  Prosze jednak dlej opinie na temat horizona :wink:

Offline bighunter

• Miasto: Suwałki
  • Na forum od: 14.06.2006
classic kosztuje 1399zl kolega chyba mowil do 1000zl z tego co widze. A moze http://www.kellys-bicycles.com/index.php?module=catalog&cPath=1_71_86&pID=9168 ? kosztuje 899zl to jeszcze
zostanie 100 zl na bagaznik czy inne akcesoria. Jesli jestes z okolic Katowic moge sprobowac jakis rabat zalatwiac na kellysy. byle do 29.06 bo pozniej mnie nie ma. bagaznik polecam tranz-x'a. tanio maja w mikolowie w amigo bike.

horizon jest ze stali, niestety nienajlepszej gatunkowo takze wazyc to bedzie swoje. osprzet gorszy niz kellys ktory pokazalem glownie spowodu manetek i tylnej przerzutki. Kellys nie ma altusa i manetki shimano nawet nie wysokich lotw bedzie lepiej wspolgraly niz tektro. (nie mam nic do tektro sam jezdze na ich vkach i klockach)

Wzialbym kellysa bo rama jest z alu ale widelec stalowy wiec bedzie tlumil male nierownosci terenu.

ambra86

• Gość
Hmm no musze przyznac ze zainteresowal mnie ten rowerek :)  Szczerze to nigdy wczesniej nie slyszalem o marce Kelly's, a maja naprawde ciekawa oferte :idea: Troche szkoda ze model ktory mi zapreznetowales ma 21 biegówa nie jak to juz wiekszosci rowerkow 24. Aczkolwiek napewno blizej przyjze sie tej marce i przemysle zakup tego rowera :)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
hm 21, 24 im wiecej gadzetow tym wiecej rzeczy do ew. naprawy :-)
na ostatniej wyprawie zrobilem 7000 km i przerzutek nie mialem wogole :-)
ja bym sie sugerowal trwaloscia a nie iloscia :-)
… why so serious ?

Offline bighunter

moj kellys's majestic spadl przy 130 km/h z bagaznika. potrzeba lepszej rekomndacji?:) Ostatnio przywalilem nim tez ostro OTB przy 45km/h. rama swietna, wytrzymala i sztywna. tylny trojkat wyprofilowany wrecz wzorowo nawet sobie w Ansysie z grupy CAE (taki program inzynierski do weryfikacji wytrzymalosciowej maszyn) zrobilem charakterystyke obciazen dynamicznych. Konstrukcja imho na 5- minus za lakier ale i tak o niebo trwalszy niz u authorow.

ambra86: najwazniejsza jest rama w rowerze. kasete taj klasy mozesz zajechac po 5 000 km nawet wiec systematycznie w rowerze bedzie trzeba wymieniac komponenty. manety i przerzutka acera obsluza kasete 8 rzedowa jesli pozniej bedziesz chcial/a taka zalozyc.

osobiscie smiem twierdzic ze nie ma dobrych w Polsce ram trekkingowych. ja nastepna chyba zamowie z cr-mo u Orlowskiego tylko jeszcze nie wiem czy na kola 26 czy 28 :)

Tomek

• Gość
no ja np. juz 3 sezon posiadam roewrerek marki Author model stratois sx i jak dotąd prezjechałem nim 15.000km i raz wymieniałem w nim łańcuch kasete oraz jedną linke/!!!!!!! myle ze jak na 15.000km to niedużo trzeba było doinwestowywać! nie mówie tu o akcesoriach typu bagażnik bidon itp. lecz o napędzie:)

Offline bighunter

na 1 kasecie i lancuchu przejechales 15 000 km? zdradz modele i rok w ktorym je kupiles

Tomek

• Gość
tzn. na jednej kasecie zrobiłem 13 tys. i wymieniłem ją wraz z łańcuchem tuż przed Wyprawą do Wiednia Bratysławy i Budapesztu!!!!! a bya ona an podstawoiwym wyposażeniu modleu Author stratos sx zakupionym przezemnie w 2003 roku:)

Offline bighunter

jestem w stanie uwierzyc. gdyby kolega do swojej alivio po 11 000km nie wrzucil nowego lancucha to pewnie jeszcze z 1000 by pociagla, a tak nowy lancuch zjadl kasete :D

ambra86

• Gość
Dzieki panowie za wszystkie porady:) Napewno znich skorzystam podczas zakupu rowera:) Prpponuje juz zamknac temat bo zaczyna sie robic off topic, a przeciez nie chcemy lamac regulaminu :wink:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum