Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210955 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Odp: Lampka przednia
« 26 Cze 2020, 13:02 »
Uchwyt gumkowy sprawdzi się na szosie bo czytam jego dobre recezje?

Weź pod uwagę średnicę kierownicy szosowej. Większość uchwytów jest pod kierownice o mniejszej średnicy.

Ja akurat preferuję szerokie kolimatory, bo stosunkowo często jeżdżę nie po drodze, tylko w krzakach.

W jeździe terenowej zdecydowanie lepiej sprawdza się czołówka. Zawsze świeci tam gdzie patrzysz. Na rowerze wystarczy wtedy lampka pozycyjna, na wypadek konieczności podjechania kawałek drogą publiczną.

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 26 Cze 2020, 13:48 »

W jeździe terenowej zdecydowanie lepiej sprawdza się czołówka. Zawsze świeci tam gdzie patrzysz. Na rowerze wystarczy wtedy lampka pozycyjna, na wypadek konieczności podjechania kawałek drogą publiczną.

Czołówka raczej jako uzupełnienie właściwego oświetlenia. No i jedna uwaga czołówki zwykle mają żarówki LED a te tylko przeszkadzają wtedy gdy jest mgła
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 59%]

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 26 Cze 2020, 16:08 »
Czołówka raczej jako uzupełnienie właściwego oświetlenia.

Najlepiej zalety czołówki można docenić w trakcie awarii w nocy, gdy trzeba patrzeć i świecić w różnych kierunkach a ręce są zajęte.

Jako amator i z lenistwa nie robię sam przeróbek i poszedłem na łatwiznę:
https://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=20869

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
« 26 Cze 2020, 16:19 »
Czołówka raczej jako uzupełnienie właściwego oświetlenia. No i jedna uwaga czołówki zwykle mają żarówki LED a te tylko przeszkadzają wtedy gdy jest mgła

Do tego czołówka wypłaszcza nierówności, tj. z góry świecisz we wnętrzne dołka przez co nie widzisz jego krawędzi. Dlatego ja w tej chwili w teren stosuję parę - lampka na zacisku koła o dość szerokim strumieniu (żeby ogarnąć drogę, dziury, i na wypadek mgły) + czołówka o węższym strumieniu.

Offline PABLO

« 26 Cze 2020, 16:21 »

Moim zdaniem w jeździe terenowej dobra czołówka zdecydowanie lepiej się sprawdza niż klasyczne oświetlenie rowerowe. Nie mam na myśli jazdy po szutrowej drodze, bo to się niewiele różni od jazdy drogą asfaltową. Mam na myśli jazdę w terenie.

Co do mgły, to nie kwestia "żarówki LED", tylko wysokości źródła światła. Chodzi o to, aby oświetlać drogę, a nie przestrzeń (mgłę) na wysokości oczu. W tym przypadku, im niżej jest źródło światła, tym lepiej. Nawet klasyczne oświetlenie rowerowe na kierownicy może okazać się zbyt wysoko umieszczone. Lepsze by było na widelcu.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 26 Cze 2020, 19:45 »
Moim zdaniem w jeździe terenowej dobra czołówka zdecydowanie lepiej się sprawdza niż klasyczne oświetlenie rowerowe. Nie mam na myśli jazdy po szutrowej drodze, bo to się niewiele różni od jazdy drogą asfaltową. Mam na myśli jazdę w terenie.

Co do mgły, to nie kwestia "żarówki LED", tylko wysokości źródła światła. Chodzi o to, aby oświetlać drogę, a nie przestrzeń (mgłę) na wysokości oczu. W tym przypadku, im niżej jest źródło światła, tym lepiej. Nawet klasyczne oświetlenie rowerowe na kierownicy może okazać się zbyt wysoko umieszczone. Lepsze by było na widelcu.

Tylko przy mocno wilgotnej pogodzie (jak była np. na Pomorskiej) to z czołówki niewielki pożytek. A lampka na kierownicy będzie gorzej świecić niż w dobrych warunkach, ale jednak pozwoli na sensowną jazdę. Dlatego na wybieraniu czołówki jako głównego źródła światła można się przejechać.

Offline PABLO

« 26 Cze 2020, 20:09 »
Tylko przy mocno wilgotnej pogodzie (jak była np. na Pomorskiej) to z czołówki niewielki pożytek. A lampka na kierownicy będzie gorzej świecić niż w dobrych warunkach, ale jednak pozwoli na sensowną jazdę. Dlatego na wybieraniu czołówki jako głównego źródła światła można się przejechać.

Dokładnie na to samo zwróciłem uwagę. Tylko jak już chcieć to zrobić dobrze, to należy zainstalować lampkę na widelcu (np. im niżej tym lepiej), bo zainstalowanie na kierownicy niewiele zmienia.

Akurat w górach gęste mgły zdarzają się bardzo często i wiele razy miałem z tym do czynienia.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Cze 2020, 20:14 »
Dokładnie na to samo zwróciłem uwagę. Tylko jak już chcieć to zrobić dobrze, to należy zainstalować lampkę na widelcu (np. im niżej tym lepiej), bo zainstalowanie na kierownicy niewiele zmienia.

Zmienia, zmienia. Optymalnie może nie jest, ale spokojnie da się jechać, to już nie wiem jaka mgła musi być, żeby lampka na kierownicy nie wyrabiała, jeszcze mi się nie trafiło coś takiego. Natomiast z czołówką już sporo gorzej, przy dużej wilgoci to już bardzo słabiutko oświetla

Offline PABLO

« 26 Cze 2020, 20:47 »
już nie wiem jaka mgła musi być, żeby lampka na kierownicy nie wyrabiała, jeszcze mi się nie trafiło coś takiego. Natomiast z czołówką już sporo gorzej, przy dużej wilgoci to już bardzo słabiutko oświetla

Ale czołówka świeci tam gdzie trzeba, a lampka na kierownicy, świeci tam, gdzie jest skierowana kierownica. W jeździe terenowej, zwykle jest tak, że ścieżka nie prowadzi prosto i snop światła z kierownicy nie pada w kierunku dalszej jazdy.

8850

• Gość
« 26 Cze 2020, 21:13 »
A jaki jest problem aby sobie kupić uchwyt na głowę na laterkę S2+? i przekładać ją z kierownicy na głowę lub odwrotnie w zależności od tego jak się chce w danej chwili mieć? Na kasku nie da się tego zamontować czy jak? Parzy głowę?

allegro: "Opaska na głowę uchwyt latarki Convoy S6 S8 S2 S2+", 25 PLN

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 26 Cze 2020, 21:16 »
Posiadam identyczną, polecam.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Cze 2020, 21:20 »
Ale czołówka świeci tam gdzie trzeba, a lampka na kierownicy, świeci tam, gdzie jest skierowana kierownica. W jeździe terenowej, zwykle jest tak, że ścieżka nie prowadzi prosto i snop światła z kierownicy nie pada w kierunku dalszej jazdy.

Wiem o tym, dlatego w suchych warunkach czołówka jak najbardziej, ale jak się robi wilgotno to już to przestaje działać, za wysoko jest zawieszona by była skuteczna.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 26 Cze 2020, 22:28 »
A jaki jest problem aby sobie kupić uchwyt na głowę na laterkę S2+? i przekładać ją z kierownicy na głowę lub odwrotnie w zależności od tego jak się chce w danej chwili mieć? Na kasku nie da się tego zamontować czy jak? Parzy głowę?

allegro: "Opaska na głowę uchwyt latarki Convoy S6 S8 S2 S2+", 25 PLN

Mocowania kamerek gopro są lepsze, bo latarka się w nich nie telepie. Telepiąca się latarka, to telepiące się światło, mnie to strasznie wkurza. Do tego mocowania gopro są do wszystkiego, od koła po kask.

8850

• Gość
« 26 Cze 2020, 23:40 »
@zly-sze : jak mocujesz latarkę do uchwytu go pro na głowę?

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 26 Cze 2020, 23:52 »
@zly-sze : jak mocujesz latarkę do uchwytu go pro na głowę?

Ja z latarką na kasku nie jeżdżę, ale ludzie jeżdżą z kamerkami, to i z latarką się da:

Jaki uchwyt do latarki convoy S2+ polecacie?
Ten sprzedawany w zestawie z latarką na allegro nie wygląda na solidny.

trytytka i kawałek dętki jest tu kluczem. Stabilizuje całą konstrukcję. Trzeba na nią zrobić dziurkę rozgrzanym śrubokrętem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum