Uchwyt gumkowy sprawdzi się na szosie bo czytam jego dobre recezje?
Ja akurat preferuję szerokie kolimatory, bo stosunkowo często jeżdżę nie po drodze, tylko w krzakach.
W jeździe terenowej zdecydowanie lepiej sprawdza się czołówka. Zawsze świeci tam gdzie patrzysz. Na rowerze wystarczy wtedy lampka pozycyjna, na wypadek konieczności podjechania kawałek drogą publiczną.
Czołówka raczej jako uzupełnienie właściwego oświetlenia.
Czołówka raczej jako uzupełnienie właściwego oświetlenia. No i jedna uwaga czołówki zwykle mają żarówki LED a te tylko przeszkadzają wtedy gdy jest mgła
Cytat: PABLO w 26 Cze 2020, 13:02W jeździe terenowej zdecydowanie lepiej sprawdza się czołówka. Zawsze świeci tam gdzie patrzysz. Na rowerze wystarczy wtedy lampka pozycyjna, na wypadek konieczności podjechania kawałek drogą publiczną.Czołówka raczej jako uzupełnienie właściwego oświetlenia. No i jedna uwaga czołówki zwykle mają żarówki LED a te tylko przeszkadzają wtedy gdy jest mgła
Moim zdaniem w jeździe terenowej dobra czołówka zdecydowanie lepiej się sprawdza niż klasyczne oświetlenie rowerowe. Nie mam na myśli jazdy po szutrowej drodze, bo to się niewiele różni od jazdy drogą asfaltową. Mam na myśli jazdę w terenie.Co do mgły, to nie kwestia "żarówki LED", tylko wysokości źródła światła. Chodzi o to, aby oświetlać drogę, a nie przestrzeń (mgłę) na wysokości oczu. W tym przypadku, im niżej jest źródło światła, tym lepiej. Nawet klasyczne oświetlenie rowerowe na kierownicy może okazać się zbyt wysoko umieszczone. Lepsze by było na widelcu.
Tylko przy mocno wilgotnej pogodzie (jak była np. na Pomorskiej) to z czołówki niewielki pożytek. A lampka na kierownicy będzie gorzej świecić niż w dobrych warunkach, ale jednak pozwoli na sensowną jazdę. Dlatego na wybieraniu czołówki jako głównego źródła światła można się przejechać.
Dokładnie na to samo zwróciłem uwagę. Tylko jak już chcieć to zrobić dobrze, to należy zainstalować lampkę na widelcu (np. im niżej tym lepiej), bo zainstalowanie na kierownicy niewiele zmienia.
już nie wiem jaka mgła musi być, żeby lampka na kierownicy nie wyrabiała, jeszcze mi się nie trafiło coś takiego. Natomiast z czołówką już sporo gorzej, przy dużej wilgoci to już bardzo słabiutko oświetla
Ale czołówka świeci tam gdzie trzeba, a lampka na kierownicy, świeci tam, gdzie jest skierowana kierownica. W jeździe terenowej, zwykle jest tak, że ścieżka nie prowadzi prosto i snop światła z kierownicy nie pada w kierunku dalszej jazdy.
A jaki jest problem aby sobie kupić uchwyt na głowę na laterkę S2+? i przekładać ją z kierownicy na głowę lub odwrotnie w zależności od tego jak się chce w danej chwili mieć? Na kasku nie da się tego zamontować czy jak? Parzy głowę?allegro: "Opaska na głowę uchwyt latarki Convoy S6 S8 S2 S2+", 25 PLN
@zly-sze : jak mocujesz latarkę do uchwytu go pro na głowę?
Cytat: Bitels w 6 Gru 2019, 07:21Jaki uchwyt do latarki convoy S2+ polecacie?Ten sprzedawany w zestawie z latarką na allegro nie wygląda na solidny.trytytka i kawałek dętki jest tu kluczem. Stabilizuje całą konstrukcję. Trzeba na nią zrobić dziurkę rozgrzanym śrubokrętem.
Jaki uchwyt do latarki convoy S2+ polecacie?Ten sprzedawany w zestawie z latarką na allegro nie wygląda na solidny.