Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210679 razy)

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
Odp: Lampka przednia
« 23 Kwi 2012, 16:31 »
Proponuję takie cudeńko :

Awesome Bike Lights
http://www.snotr.com/video/9153/Awesome_Bike_Lights

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 22 Paź 2012, 21:05 »
Co wy wiecie o lampkach rowerowych...  :lol:

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 22 Paź 2012, 21:10 »
i o sakwach ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
« 16 Gru 2012, 22:35 »
Krótka piłka i po sprawie  ;) Potrzebuję małej i taniej (do 100 zł) przedniej lampki na jednego paluszka AA (takie posiadam akumulatorki) lub na dwa z możliwością zamontowania na lemondce oraz na kierownicy (mocowanie obracane 90 stopni). Chcę zamontować takie dwie. W razie wjazdu w teren włączam obie a na asfalcie w razie rozładowania jednej będę miał drugą i nigdy nie będę zaskoczony. Lampki Topeak omijam szerokim łukiem  :(

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 17 Gru 2012, 12:51 »
Na jednego paluszka to masz całkiem spory wybór latarek... do tego mocowanie uniwersalne na kierownicę

np latarka: http://www.e-militaria.pl/p-1061/latarka-mactronic-black-mx112l Mactronic Black Eye MX112L
(ale do niej trzeba dokupić solidne mocowanie bo nie jest najlżejsza)

Jeśli jednak stwierdzisz, że baterie AAA mogą być to polecam coś takiego:
http://www.latarki.pl/produkty/lampy_rowerowe/221/mactronic_bpm170l_bikepro_scream_243__lumeny_focus/658.html
(w standardowym mocowaniu może nie być możliwości obrotu lewo-prawo)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 23 Gru 2012, 19:06 »
Dodatkowym atutem mocowania Lightstera jest możliwość wysuwania lampki (tego nie ma np. droższa Pava).

Pojawiła się rysa na mojej bardzo dobrej opinii o tej lampce - po kilku miesiącach używania ułamał się dynks blokujący lampkę w sankach (i zwalniający ją).
Nastąpiło to podczas ostatniej próby wysunięcia lampki z sanek. W pomieszczeniu, przed jazdą - więc to nie efekt mrozu.
Na szczęście uchwyty zapasowe nie są drogie, ale mimo wszystko - pełni szczęścia już nie ma. ;)

(Kliknij, by pokazać/ukryć)
« Ostatnia zmiana: 23 Gru 2012, 19:11 Turysta »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Gru 2012, 21:59 »
U mnie też się urwał, nawet nie wiem kiedy.
Za to potem już wiedziałem bo mi poleciała na bruk z hukiem. Na szczęście tylko się trochę otarła.
Zamiast kupować nowy zacisk, który też się pewnie ułamie, użyłem dwóch zipów, żeby się lampka nie wysuwała z uchwytu i teraz zdejmuję i zakładam lampkę połączoną z uchwytem.

« 24 Gru 2012, 09:40 »
Jest to jakieś rozwiązanie, ale chyba trochę upierdliwe przy częstym zdejmowaniu lampki (jak u mnie).
Kwestia ewentualnego szybkiego wyrobienia ząbków nie jest tak ważna, skoro i tak uchwyt zakwalifikowałem do wymiany.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 24 Gru 2012, 16:35 »
A pomyśleć, że dopiero co kupiłem Pavę i trochę mi było żal tego wypinania, ale wybrałem moc światełka. Dobrze, że Wilka posłuchałem :)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 5 Wrz 2013, 21:18 »
Zastanawiam się jak rozwiązać sprawę oświetlenia przedniego. Potrzebuję coś, co dobrze oświetli mi drogę w całkowitych ciemnościach - zarówno w lesie jak i na asfalcie, aby jadąc powiedzmy 25km/h nie wpaść w dziurę. Waham się między czołówką a lampką. Czy możecie mi podać plusy i minusy obu rozwiązań? Obecnie skłaniam się ku lampce, ale jak mam torbę na kierownicy to problem z miejscem jest...
Jakieś propozycje co do konkretnych modeli? Zdjęcia mi niewiele mówią, wolałabym przetestować przy okazji albo oprzeć się na opinii.
« Ostatnia zmiana: 5 Wrz 2013, 22:15 magda »

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 5 Wrz 2013, 21:26 »
czołówka ma tą wadę, że świeci gdzie patrzysz. czyli jeżeli w trakcie jazdy się odwrócisz, to z naprzeciwka Ciebie widzieć nie będą. No i posiadanie samej czołówki, bez lampki na rowerze grozi mandatem :P dużo lepsza do jazdy w teren, gdzie lampka na kierownicy na dziurach może podskakiwać, oświetlać niebo, krzaki a nie drogę. No i lampka na kierownicy na wyrwach może się łatwo obrócić.

Na asfalt chyba jednak przewagę ma tradycyjna lampka, głównie za sprawą bardzo dużego wyboru i tego, że zazwyczaj lampki mają więcej trybów niż czołówki. No i chyba dobra lampka jest tańsza od dobrej czołówki? [tak mi się wydaje :P] oczywiście przy lemondce czy torbie trzeba trochę pokombinować z mocowaniem. Są gotowe rozwiązania, można też zrobić prowizorkę.

Co do konkretnych modeli to przypomnij mi jutro wieczorem, to zrobimy test z balkonu ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

« 5 Wrz 2013, 21:34 »
Póki mówimy o jeździe po 'drodze', to (powtórzę się) nic więcej ponad Sigmę Lighster nie jest mi potrzebne. Oświetla wystarczająco, nie oślepia tych z naprzeciwka, na czterech akumulatorkach AA świeci jakieś 9-10 godzin.

Czołówka? Jako dodatek do jazdy po krzakach - tak. Gdybym jednak miał coś podobnego wagowo do Lightstera wozić na głowie, byłoby mi zbyt ciężko. A lżejszy zestaw oznacza krótszy czas świecenia i częstsze ładowanie.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 5 Wrz 2013, 21:52 »
Od kilkunastu dni jestem posiadaczem modelu Sigma Pava i jestem więcej niż bardzo zadowolony.
Lampka droga, ale z pewnością warta swej ceny.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna SKAM

• Miasto: Rumia
  • Na forum od: 01.07.2013
« 5 Wrz 2013, 23:16 »
Ja tam w Gdyni na Krzywoustego kupiłem latarkę z mocną diodą Cree za jakieś 30 PLN, dokupiłem do niej montaż za 6 PLN i mocny akumulator za 40 PLN. W czasie ostatniego Wielkiego Przejazdu Rowerowego latarka cieszyła się zainteresowaniem kilku osób bo oprócz tego, że ja dzięki niej bezpiecznie jechałem korzystali z niej jeszcze inni co jechali obok bo tak ładnie drogę oświetlała. Dodatkowo zawsze wożę ze sobą czołówkę bo traktuję ją jako dodatkowe źródło światła bo tego nigdy w nocy za wiele...

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 6 Wrz 2013, 07:36 »
Na rynku pojawiła się ciekawa lampka na rower.Lampka dająca dosyć dużo światła za nieduże pieniądze.Obecnie w zasadzie kładzie konkurencję na łopatki cena/światło.Pomijając oczywiście wszelkie fantasmagorie :) z Allegro,czyli 3000 lumenow za 100 zł.Lampka ma oczywiście trochę mniej lumenow niż podaje producent.Propozycja do jazdy raczej w terenie,aczkolwiek po skierowaniu spila przed koło nadaje się na szosę.
https://www.fasttech.com/p/1330303
http://www.ledsupermall.com/black-solarstorm-x2-2xcree-xm-l-u2-led-4-mode-2000-lumen-led-bike-light-bicycle-front-lights.html
Jest to sprawdzone rozwiązanie,lampka ma dobrze wykonane odprowadzanie ciepła z diody,dobry rozkład światła na rower.
« Ostatnia zmiana: 6 Wrz 2013, 07:46 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?