Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210658 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Lampka przednia
« 25 Lip 2022, 17:40 »
Dzięki @Worek za uwagi. 200-300 lum to również uważam za optymalne. Dla mnie wystarcza w 90%. Jednak takie słabe lampki mają też przeważnie małe akumulatory. Ta lampa nie jest lekka prawdopodobnie przez akumulator o pojemności 4k mA

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 25 Lip 2022, 18:52 »
Dlaczego nie lumintop?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 25 Lip 2022, 19:35 »
Dzięki @Worek za uwagi. 200-300 lum to również uważam za optymalne. Dla mnie wystarcza w 90%. Jednak takie słabe lampki mają też przeważnie małe akumulatory. Ta lampa nie jest lekka prawdopodobnie przez akumulator o pojemności 4k mA
Dlaczego nie lumintop?
Lumintop zdaje się być dobrą propozycją. Obie powinny być w podobnej kategorii wagowej - o ile się nie mylę wykorzystują to samo ogniwo.

Czemu nie Lumintop? Posiada odcięcie, co jest sporą wadą/zaletą. Świecenie 'w kosmos' jest przydatne, gdy w kosmosie znajdują się gałęzie. Większe ogniwo daje zapas energii, ale posiada też wady:
- latarka nie pasuje do standardowych mocowań latarkowych
- łatwiej może wypadać (tu tylko teoretyzuję)
- nie działa z paskiem zmieniającym latarkę w czołówkę - z moim, bo z innym może i tak
- jeśli latarka ma być używana w mieszczuchu, to trudniej ją upchnąć w kieszeni niż Convoy S9

Convoya S9 bym polecił, gdyby nie awaria włącznika w egzemplarzu mojego taty. W Lumintop zniechęca mnie odcięcie, bo używałbym jej głównie w terenie. Tego Proxa bym nie chciał, wielkich zalet nie widzę, a używanie jako czołówki całkiem odpada.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• ~(FSM)~
« 25 Lip 2022, 19:54 »
W terenie warto mieć drugą lampkę. Mam dwie sztuki lumintop, jak coś.

« 25 Lip 2022, 21:04 »
Oświećcie mnie dla wyrobienia opinii. Moja poprzednia lampka Mactronix XTR3 nie miała odcięcia?

« 26 Lip 2022, 11:54 »
Oświećcie mnie dla wyrobienia opinii. Moja poprzednia lampka Mactronix XTR3 nie miała odcięcia?
Jestem niemal pewien, że nie ma odcięcia. Np. Lumintop ma zasłonięta połowę  diody. Światło które normalnie świeci do góry jest odbijane przez lustro i przekierowywane tak żeby świecić prosto.
W terenie warto mieć drugą lampkę. Mam dwie sztuki lumintop, jak coś.
Jeśli możesz się podzielić, to chętnie bym przeczytał więcej, jak używasz i jak się w praktyce sprawdzają - najlepiej porównaniu ze zwykłą latarką.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• ~(FSM)~
« 27 Lip 2022, 06:50 »
Jak to jak? Na kierownicy jest. ;) Sprawuje się bardzo dobrze. Nie świeci w kosmos, więc nie traci cennych lumenów, ale gałęzie i to co z boku, widać. Polecam. Jako drugą mam Convoy, ale to rzadko.

« 27 Lip 2022, 08:58 »
Mam dwie sztuki lumintop, jak coś.
Czy to propozycja handlowa?

« 27 Lip 2022, 11:48 »
Jak to jak? Na kierownicy jest. ;) Sprawuje się bardzo dobrze. Nie świeci w kosmos, więc nie traci cennych lumenów, ale gałęzie i to co z boku, widać. Polecam. Jako drugą mam Convoy, ale to rzadko.
No dobra, ale przede dekapitacją już nie uchroni..?

• ~(FSM)~
« 27 Lip 2022, 13:12 »
Mam dwie sztuki lumintop, jak coś.
Czy to propozycja handlowa?

Ogłoszenie nie stanowi oferty w rozumieniu kodeksu cywilnego.  ;)

No dobra, ale przede dekapitacją już nie uchroni..?

Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 16 Wrz 2022, 20:30 »
Takie coś znalazłem w internetach: https://supernova-lights.com/en-en/products/m99-dy-pro
Drogie, ale wygląda ciekawie.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 16 Wrz 2022, 20:41 »

Szanujący się ultrarze i ultrarki na to przeskoczyli z SON Edelux II - patrz choćby tegoroczny TCR.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 17 Wrz 2022, 12:29 »
1300 zł za lampkę na dynamo! Drogie to mało powiedziane. Wariactwo cenowe wchodzi na nowe szczyty. Tyle to kosztował mój pierwszy rower razem z lampką.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 17 Wrz 2022, 14:33 »
Topowe rozwiązania to już dawno tyle kosztują, więc nic takiego zaskakującego tu nie ma. To są produkty zachodnie, ceny są na zachodnie zarobki, gdzie nikogo to tak nie rusza. Zresztą i w Polsce przybywa ludzi dobrze zarabiających, na wyścigach czy ustawkach w dużych miastach to tej klasy cenowej sprzęt często mozna zaobserwować.

Natomiast inna sprawa, że to wcale jakiejś wielkiej różnicy w stosunku do sporo tańszych produktów nie robi, na ultra ciągle mnóstwo osób jeździ na bardzo tanich convoyach i sprawdzają się naprawdę dobrze. A i różnica pomiędzy rowerem za 20tys, a tym za 5tys nie jest wcale duża, wystarczy spojrzeć na czołówkę MPP, gdzie paru ludzi jechało na prostych aluminiowych szosach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum