Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210693 razy)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Odp: Lampka przednia
« 31 Paź 2013, 19:28 »
Większą wadą jest soczewka.Na niej są bardzo duże straty światła.
Wykonana jest z niskiej jakości tworzywa,które robi się matowe od samego patrzenia na nie.
Moim skromnym zdaniem,obecnie nie jest to dobry wybór.
Trochę mnie dziwi,że na jednej szali stawiasz Fenixa i Mactronica.To są dwie różne epoki.
Fenix jest dopracowaną konstrukcją.Może celowałbym właśnie w nią.
Najzabawniejsze jest to,że jeżeli ktoś obok Ciebie stanie z chińską przerobioną latarką za 100-150zł to zabije Cię światłem. :)
Roxima ma Jacek Wiewiórkowy,świeci zacnie,jako jedna z niewielu ma rozkład światła ukształtowany typowo pod rower.Myślę,że na drogi publiczne jest ciekawa propozycja.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 31 Paź 2013, 20:03 »
Stawiam je obok siebie, gdyż jedna jest tańsza, ale ma sporo wad, druga znacznie droższa, ale pozbawiona wielu z nich (głównie kwestia zasilania).
Chińskie latarki... Ja wiem, że one są niedrogie, oferują dużą moc itd. Ale wolę dopłacić i mieć już w standardzie niezawodność, dopracowaną konstrukcję itd. Po prostu chcę mieć komfort psychiczny, że lampka nie wyłączy mi się na dziurach, nie włączy w ciągu dnia i nie rozładuje akumulatorka. Takie rzeczy są dla mnie warte dopłacenia.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 31 Paź 2013, 20:25 »
Ja się właśnie stałam posiadaczką mactronica noise 300 i jutro mam nadzieję ją przetestować. Dziękuję wszystkim za opinie.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 12 Lis 2013, 22:29 »
Kupiłem tego Fenixa BT20.
Pierwsze wrażenie dobre, może poza twardymi gumami do mocowania na kierownicy (ale w końcu muszą takie być) i kłopotliwym przewlekaniem pasków przez zasobnik z bateriami.
Ale poza tym same pozytywy - dobrze wykonane, intuicyjna obsługa. No i rozwiązanie, które bardzo mi się podoba - stopniowo zwiększamy, a nie zmniejszamy przy kolejnych naciśnięciach siłę światła - więc łatwiej dobrać sobie właściwy tryb.
Ale na porządny test lampka musi niestety poczekać do weekendu.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 13 Lis 2013, 23:40 »
gratuluję zakupu i życzę bezawaryjnej eksploatacji. Kiedy już mój Ixon iQ się rozsypie to ten Fenix będzie prawdopodobnie jego następcą. Czekam na Twój test.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 13 Lis 2013, 23:43 »
Obecnie testuje Roxim RX5

5.5, 1 s.,1600 ISO

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 13 Lis 2013, 23:44 »
No kształt wiązki naprawdę fajny.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 14 Lis 2013, 20:45 »
Ja też posiadam Roxim RX5,na wyprawce No Logo było małe testowanie,i padło na Roxim RX5 bo fajnie oświetla drogę tzn.w kształcie kwadratu pada światło i wymienne bateryjki.Może lekko przy duża,ale dla mnie ok.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 14 Lis 2013, 21:48 »
Kupiłem ostatnio (nie dla siebie :P) Convoy M2 Kolimator od autora Bocialarki. Powinna być u mnie jutro, zapewne podzielę się wrażeniami ;)

http://allegro.pl/show_item.php?item=3686795057
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• Jestem, jaki jestem...
« 14 Lis 2013, 22:04 »
Ulala troszeczkę drogo  :o
Sama lampka ma dosyć niezłe opinie.
« Ostatnia zmiana: 14 Lis 2013, 22:11 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 14 Lis 2013, 22:18 »
950 lumenów w niechińskiej lampce tanie być nie może ;) Już się nie mogę doczekać testów i porównania do 500 lumenów z Mactronica
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 14 Lis 2013, 22:19 »
Byłby ktoś w stanie polecić trochę słabszą latarkę (tzn. nie musi być aż tak mocna, bo godzina pracy na jednym ogniwie to i tak przesada). Do jazdy po mieście i poza miastem. Na razie wyłącznie asfalt, ale byłoby miło gdyby posiadała zapas mocy.

Koniecznie z trybem mrugania - żeby skutecznie oślepiać kierowców, jestem zmuszony mocować na osi koła gdzie jest gorzej widoczna. Byłoby miło gdyby miała przełącznik na kabelku, ale to tylko moja fantazja. Koniecznie coś w stylu alternatywnego koszyka na baterie AAA, żeby w razie czego móc na wyprawie móc dokupić baterie.

Mocowanie takie żeby nie spadała.. Może być z Chin ;)

e: Budżet taki żeby spełniała wymagania. Taka lampka z Lidla

(nieopatrznie kupiona przez mojego tatę) świeci ładnie nawet w trybie ekonomicznym. Niestety nie mruga, świeci dosyć wąsko (co przeszkadza na zakrętach) i do tego się wypina :-[
« Ostatnia zmiana: 14 Lis 2013, 22:27 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Jestem, jaki jestem...
« 14 Lis 2013, 22:27 »
Koniecznie z trybem mrugania - żeby skutecznie oślepiać kierowców, jestem zmuszony mocować na osi koła gdzie jest gorzej widoczna...
Chore podejście.Pewnie z wiekiem dojrzejesz.
Byle nie było już za późno.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 14 Lis 2013, 22:35 »
Hmm, to w końcu na osi koła żeby oślepić kierowców, czy na kierze, żeby była dla nich widoczna? Chyba ciężko oślepić kierowcę niewidoczną dla niego lampką...

e: Budżet taki żeby spełniała wymagania.
Podaj budżet. Jeden będzie zadowolony z lampki za 30zł, inny kupi szperacz za 500zł i będzie narzekał... przekrój lampek jest naprawdę duży, wszystko zależy od ceny.

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 14 Lis 2013, 22:37 »
mnie mruganie i na rowerze wnerwia. Jak jedzie taki z naprzeciwka, jeszcze z czymś pokroju 500lm w górę, to mam szczerą ochotę palnąć go w łeb.
Co do osi koła, światło zachowuje się bardziej stabilnie (nie lata góra/dół) niż na kierownicy. Moim zdaniem optymalnie jest w połowie goleni, na otworze lowridera.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum