Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210694 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Lampka przednia
« 14 Lis 2013, 22:47 »
Chore podejście.Pewnie z wiekiem dojrzejesz.
Byle nie było już za późno.
Z tym oślepianiem nie należy brać dosłownie ;) Po prostu chcę żeby było widać. Niestety nisko ustawiona lampka jest momentami przysłaniana przez samochody, dlatego chcę zwiększyć widoczność. Wręcz nie chcę żeby mocno mrugała, bo zależy mi na długim czasie działania.

Hmm, to w końcu na osi koła żeby oślepić kierowców, czy na kierze, żeby była dla nich widoczna? Chyba ciężko oślepić kierowcę niewidoczną dla niego lampką...
Jak wyżej. Mam torbę Ortlieba.

Podaj budżet. Jeden będzie zadowolony z lampki za 30zł, inny kupi szperacz za 500zł i będzie narzekał... przekrój lampek jest naprawdę duży, wszystko zależy od ceny.
Nie wiem ile musi kosztować, lampka z kompletu za 30 zł prawie wystarcza. Rozsądną kwotą wydaje mi się powiedzmy 50-150 zł. Według zdjęć z zmieszczonej przez Ciebie aukcji, 450 lumenów powinno w pełni mnie zadowalać.

mnie mruganie i na rowerze wnerwia. Jak jedzie taki z naprzeciwka, jeszcze z czymś pokroju 500lm w górę, to mam szczerą ochotę palnąć go w łeb.
Co do osi koła, światło zachowuje się bardziej stabilnie (nie lata góra/dół) niż na kierownicy. Moim zdaniem optymalnie jest w połowie goleni, na otworze lowridera.
Jak wyżej.

Z tym, że na osi koła jest zasłaniana najmniej.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 14 Lis 2013, 23:02 »
Nie myślałeś o czołówce? Pisałem tu ostatnio o tym, że kupiłem Mactronic Lunę. Teoretycznie 140 lumenów za 89zł.

W praktyce porównałem już do Black Diamond Spot 2, który daje 90 lumenów, a kosztuje ponad 150zł. Luna daje zdecydowanie więcej światła...

Wpadnij kiedyś do mnie to się pobawisz jednym i drugim. I Mactronic Noise dającym 500 lumenów ;)
(wspomnianego Convoya pozbywam się prawdopodobnie już w poniedziałek)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 14 Lis 2013, 23:11 »
Myślałem o czołówce i stwierdziłem, że raczej nie chcę - pod kaskiem niewygodnie, można wbić w czoło, świeci tam gdzie się patrzy, a nie na wprost i jak chyba sam pisałeś, że gorzej widać dziury.

Pośpiechu nie ma, więc możliwe, że skorzystam z propozycji porównania ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 14 Lis 2013, 23:17 »
Z moją czołówką słabo widać dziury, bo jest po prostu słaba :P Choć kto wie, może kąt padania światła też tu ma coś do powiedzenia. Nie miałem nigdy lampki podobnej klasy na kierownicę, więc ciężko mi się wypowiedzieć.

Choć tak jak pisałem w relacji z MRDP, kilka nocy z tą czołówką przejechałem i było ok. Dopiero na MRDP, gdzie trasa wiodła przez wybitnie tragiczne pod względem dziur kawałki, lampka okazała się niewystarczająca (przy prędkościach rzędu 30km/h - przy wolniejszej jeździe, luzik).
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 14 Lis 2013, 23:27 »
Wax. Tylko te ogniwa to może być kłopot - lepsze byłyby paluszki. Ja też posiadam lampkę modyfikowaną tak, że daje czadu na ponad 900 lumenów, tylko, że te ogniwa trzeba dość często ładować. Fajnie też rozprasza światło. Gdyby była na paluszki to byłby ideał.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 14 Lis 2013, 23:31 »
Freud, czemu to problem? Takich lampek używa się głównie na krótkich wypadach, gdzie możesz doładować co jakiś czas akumulatorki. A na wyprawach raczej nie jeździ się nocami.
Paluszki należałoby wymieniać co chwilę...
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 14 Lis 2013, 23:43 »
takich ogniw na ostatniej wyprawce miałem ze sobą 5 albo 7 sztuk
wykorzystałem jedno
kupiłem ogniwa używane po 2 lub 3 pln za sztukę i jestem zadowolony
taniej niż paluszki :)
minusem jest to że nie kupisz tego w kiosku gdy Ci się skończą zapasowe aku
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 14 Lis 2013, 23:50 »
Daniel. Na krótkich wypadach nie problem.
Mam jednak lampkę, którą nie świeci tak mocno jak wyżej opisane, bo Sigma Power LED Black, ale jest na paluszki i świeci b. długo i mocno. Ta zdecydowanie na wyprawy się nadaje. Jeździłem po nocy na wyprawie i akurat ja chciałbym mieć mocną lampkę.
Przy ciemniejszych nocach przydawała się.

Waski: gdzie kupowałeś te ogniwa?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna dziobolek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 12.02.2013
« 15 Lis 2013, 01:24 »
Dynamo, Panowie... Dynamo... i nie ma problemu z ogniwami, bateryjkami czy akumulatorami  :P

No i lampki na dynamo już nie mają się dziś czego wstydzić  ;)

« 15 Lis 2013, 19:36 »
Dynamo, Panowie... Dynamo... i nie ma problemu z ogniwami, bateryjkami czy akumulatorami  :P

No i lampki na dynamo już nie mają się dziś czego wstydzić  ;)
Tylko pozostaje problem wagi i ceny. Rozsądne dynamo kosztuje przynajmniej 300 zł (będzie taniej jeśli kupi się rower na części..), do tego szprychy i lampka. Taniej i lżej wyjdzie kupować na wyprawach baterie AA. Ogniwa można za to ładować podczas noclegu na gospodarza.

Przejrzałem już co sprzedają Chińczycy i ich oferta zdaje się być dosyć atrakcyjna. Zniechęcały mnie za to:
1. Mocowanie na gumki - pewnie i tak trzeba będzie na stałe przykleić kabelki do widelca, więc wyszłoby na jedno. (praktycznie wszystkie mają zewnętrzny pakiet baterii).
2. Szerokość - jeśli lampka ma być na osi koła to musi mieć do ~5 cm szerokości. Możliwa jest opcja montażu na dziurze dla przedniego bagażnika. Wtedy przełączanie trybów byłoby też wygodniejsze...
3. Durne tryby - lampka dająca 1000 lumenów często wytrzymuje w trybie ekonomicznym tylko kilka godzin! Idiotyzm. Do tryb pulsujący z maksymalną mocą.. jak tu oszczędzać prąd?

Skoro mam mocować w miejscu zasłanianym przez koło, lepszym rozwiązaniem wydaje się podwójna (??) lampka. Np. w tym stylu:

http://www.aliexpress.com/item/FandyFire-D99-Cree-XM-L-T6-2-LED-1200LM-5-Mode-Neutral-White-Bike-Light-Headlight/1177890450.html
http://dx.com/p/fandyfire-d99-cree-xm-l-t6-2-led-1200lm-5-mode-neutral-white-bike-light-headlight-silver-black-199471
Ma 5 trybów, najsłabszy 15% mocy. Niestety nie opisano ile czasu działa i jaka jest moc przy mruganiu.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 15 Lis 2013, 22:07 »
1200 lumenów za 35$? Zgaduję, że realnie taka lampka daje max 300

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 15 Lis 2013, 22:10 »
spokojnie, cena w normie. Brak pudełka na ogniwa w zestawie ;)
300lm to chińskie lampki robiły realnie dawno temu, nawet na starszych emiterach. Akurat ilość lm na wyjściu to najmniejszy problem tej produkcji (moje żale na ten temat są nieco wyżej w wątku)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 15 Lis 2013, 22:18 »
O właśnie,niespodzianka :) Wax lampka zawstydziłaby to co ostatnio kupiłeś.
Piszę całkiem poważnie.Pewne modele lampek z chińskich sklepów spisują się całkiem nieźle.
A i ceny poszły w dół.
Oczywiście jest to sama lampka bez akumulatora,czyli jeszcze z 10$.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 15 Lis 2013, 22:20 »
Lamka pierwsza z brzegu. Zastanawiam się głównie nad kształtem. Za podwójną przemawia szerokość świecenia - a właściwie to, że światło padałoby z bardziej oddalonych punktów, co mogłoby niwelować zasłanianie przez koło. Z drugiej strony tradycyjna latarka kusi łatwiejszym montażem, niższą masą, szybszy ładowaniem (można ładować pojedynczo). Możliwe też, że są koszyki 3xAAA, co miałoby w tym przypadku sens.

Czy ogniwa rozładowują się samoistnie jak stare akumulatorki?

@globalbus czego Ty używasz? Miałeś podobny problem jeśli chodzi o mocowanie..

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum