Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210695 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Lampka przednia
« 18 Lis 2013, 11:20 »
Wystarczy że urwiesz kabelek, i jesteś w d*pie ;)

A jeśli masz na stałe zamontowane oświetlenie, to wg mnie też minus, bo ktoś Ci je może ukraść/zniszczyć.

Kolega wziął sobie taką nową, porządną piastę z dynamem na wyprawę. Po 3 tys km była całkiem zatarta... One są badziewne, czy źle trafił?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna dziobolek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 12.02.2013
« 18 Lis 2013, 11:34 »
Można i w drugą stronę  :P
Nie masz pojęcia ile lampek na baterie i akumulatorów poszło już u mnie na śmietnik   :-[

Tak się można licytować bez końca, a nie o to chodzi  ;)

Jak ktoś chce, to zawsze znajdzie sobie "argument" na NIE.

« 18 Lis 2013, 11:50 »
Oczywiście - i tak można bez końca ciągnąć tą licytację ;)

Tak jak pisałem wcześniej - to jest sprawa gustów, a o tych się IMHO nie dyskutuje.

Jednym pasują, bateryjki innym dynamo - i tyle.

Ja po wielu latach przygód z lampkami na baterie i akumulatorami (wieczne też nie są),
postanowiłem się przesiąść na dynamo - i jest MI z tym dobrze.

« 18 Lis 2013, 13:05 »
...Na sile lampek na dynamo się nie znam, ale też wątpię, by dawały osiągi porównywalne z wysokiej klasy lampkami bateryjnymi, które przekraczają już 3000 lumenów, nie wiem czy dynamo uciągnie takie obciążenie...

No ja jak się nie znam, to albo się dokształcam, albo się nie wypowiadam  :P

Bez urazy Wilku, ale widać, żeś dalej "w lesie" w tym temacie - lampki na dynamo już nie mają się czego wstydzić pod względem osiągów.

Dyskutować z Tobą nie będę, bo zawsze SWOJE starasz się postawić na wierzchu.

Masz swoje ortodoksyjne poglądy względem zastosowania
nowinek i nowych technologii w połączeniu z rowerem i szanuję to,
jednak nie wciskaj każdemu proszę... swojej jedynie słusznej i "najmojszej" racji.

Pasują Ci bateryjki - super!!! Twój wybór i Twój gust.
Mi i wielu innym pasuje dynamo i co??? I będę chwalił i promował takie rozwiązanie...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 18 Lis 2013, 14:14 »
To i dlatego wyraźnie zaznaczyłem, że nie jestem ekspertem w tej mierze, tylko napisałem, że wątpię, bo żeby uzyskać oświetlenie ponad 3000 lumenów potrzeba bardzo wysokiego prądu. Masz jakieś dane jak sobie radzi dynamo z taką mocną lampką, zbliżającą się siłą do długich świateł samochodu - to je zaprezentuj, zamiast wstawiać głupawe docinki. Bo ja tutaj przedstawiam rzeczowe argumenty za i przeciw, Ty natomiast wstawiasz tylko nic nie mówiące ogólniki na zasadzie "o gustach się nie rozmawia"
Do uzyskania 3000 lumenów potrzeba około 30W mocy. Nawet jeśli dynamo jest w stanie tyle prądu uzyskać, to opór zacznie być już wyczuwalny :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 18 Lis 2013, 14:59 »
miałem 2 piasty z dynamo, dwie padły. Światło dawały piękne, dla mnie starczały. Dużo zależy od lampki jaką się zamontowało. Opór dla mnie niewyczuwalny w czasie jazdy. Ale dałem sobie z tym spokój. W pierwszej padły bieżnie łożysk czyli piasta jako tako a nie wytwornica tego prądu. Ale jechać ledwo jechałem. Wywaliłem piastę i wywaliłem nie małą kasę na kolejną tym razem innej firmy. Poleciało po roku światło. Łożyska ok, ale to co wytwarzało prąd padło, oczywiście  w środku nocy gdzieś w d... . Tylne miałem na baterie więc chociaż byłem widoczny, ale jechać bez światła dałem radę może z 3 km, w końcu ściągnięto mnie autem.
Wniosek wysunąłem taki, że piasta normalna np. Deore jak padnie to wydam np. 70 zł, przednia. A dynamo ze 150 zł. Poza tym kabelki te sprawy co jakiś czas zdarzało się że nie kontaktowało bo np. utleniła się blaszka itp. Poza tym jak padnie piasta a mam światło to mnie nikt nie przejedzie bo mnie widzi, a to że stoję to mój problem. A jak stoję bez światła i bez piasty no to już nieco problem także dla innych użytkowników dróg. 
Dwaj moi kumple mają piasty takiej, jednemu chodzi od wielu lat, poprawia jedynie styki i wymienia żarówki. Drugiemu padł włącznik i coś tam jeszcze ale piast chodzi. A ja doszedłem do wniosku, że wolę normalne piasty, proste i do tego prostą lampkę diodową i czołówkę.
Nie że zniechęcam albo zachęcam jedynie odważyłem się opisać  krótko moją styczność z piastami z dynamo.

Offline Mężczyzna irbis9

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 15.01.2012
« 18 Lis 2013, 22:26 »
możesz podać modele tych piast co padły?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 18 Lis 2013, 23:17 »
Trochę przemyślałem sprawę i ostatecznie chyba zdecyduje się na składanie lampki.

Wstępna konfiguracja:
- Host Convoy S2:
http://www.fasttech.com/products/0/10002463/1277401-convoy-s2-diy-edc-led-flashlight-host
- Sterownik 1750mA, 3/5 trybów, stałe 5/30/100%:
https://www.fasttech.com/products/1612/10001683/1122300
- Dioda XM-L U2 D1 (lub słabsza ale o cieplejszej barwie, może XM-L2 T6 C4(?)):
http://dx.com/p/16mm-5w-550lm-8500k-cool-white-cree-xm-l2-flashlight-lamp-emitter-board-black-235034
Kolimator:
- http://www.fasttech.com/products/0/10002020/1187501-20mm-15-degree-optical-lensoptic-for-cree-xm-l-led

Do tego uchwyt:
http://www.fasttech.com/products/1630/10002597/1193005-universal-flashlighttorch-mount-for-bicycles

Ewentualnie jeszcze (choć cena porażająca):
https://www.fasttech.com/products/1145100
Do zmostkowania sprężyny.

Wymianę szybki na taką która ma powłokę antyrefleksyjną,  chwilowo sobie odpuszczam - brak dostępnych na FT.

Wszelkie sugestie porady mile widziane. Pozostaje jeszcze wybór ładowarki i ogniw.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 18 Lis 2013, 23:23 »
uchwyt poszukaj obracany - mam i przydaje się

"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 19 Lis 2013, 09:19 »
Ciekawe podejście do sprawy Worku :P
Czekam ze zniecierpliwieniem na rezultaty ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 19 Lis 2013, 11:43 »
możesz podać modele tych piast co padły?

Też jestem ciekawy  ::)

« 19 Lis 2013, 11:47 »
To i dlatego wyraźnie zaznaczyłem, że nie jestem ekspertem w tej mierze, tylko napisałem, że wątpię, bo żeby uzyskać oświetlenie ponad 3000 lumenów potrzeba bardzo wysokiego prądu. Masz jakieś dane jak sobie radzi dynamo z taką mocną lampką, zbliżającą się siłą do długich świateł samochodu - to je zaprezentuj, zamiast wstawiać głupawe docinki. Bo ja tutaj przedstawiam rzeczowe argumenty za i przeciw, Ty natomiast wstawiasz tylko nic nie mówiące ogólniki na zasadzie "o gustach się nie rozmawia"
Do uzyskania 3000 lumenów potrzeba około 30W mocy. Nawet jeśli dynamo jest w stanie tyle prądu uzyskać, to opór zacznie być już wyczuwalny :P

Ja tam nie potrzebuję "pierdyliona" lumenów - to co oferują obecne lampki rowerowe mi wystarcza.
Bardzie istotny jest dla mnie kształt wiązki światła.

Idealny rozkład dla mnie mają właśnie lampi Roxim RX5, D6, M6
 i mam nadzieję zakupiony przeze mnie Luxos U.
« Ostatnia zmiana: 19 Lis 2013, 12:26 dziobolek »

Offline EASYRIDER77

« 19 Lis 2013, 12:00 »
hb nx32  to shimanowska
szukam tej novatec

oo jest, to wygląda że to była ta:

Model: EDH-1
« Ostatnia zmiana: 19 Lis 2013, 12:09 EASYRIDER77 »

« 19 Lis 2013, 12:47 »
@EASYRIDER77 - dzięki za info

Przynajmniej wiadomo, co umieścić na "czarnej liście"  ;)

Może miałeś pecha, a może... tak jedna, jak i druga piasta wysokich lotów nie jest,
a jak wiadomo nie od dziś, za jakość i trwałość trzeba zapłacić.
Choć z tą relacją cena/trwałość dzisiaj różnie bywa.

Ciekawe, jak długo by u Ciebie pociągneła piasta z dynamo z grupy XT
Wozisz sakwy/torbę z przodu???

Są piasty przetestowane w boju i posiadające pozytywne opinie, ale do tanich nie należą, niestety.
Wystarczy poczytać "podróżników" na świecie.

Offline EASYRIDER77

« 19 Lis 2013, 12:56 »
tak. Ta shimanowska była jedną z pierwszych jaka weszła w Polsce na nasz rynek do oferty. I nie mało kosztowała chyba ze 150 zł o ile dobrze pamiętam, a wyboru jeszcze nie było. Kolejne co TY piszesz, to już nieco bliżej naszych czasów, one pojawiły się później po tych co ja miałem.
ALe np. u kolegi lata z 10 lat i jest. Teraz nie działa nie wiem jeszcze czemu bo kolega nie zdiagnozował problemu, ale podejrzewam, że coś z łączy itp.

Tak wożę torebkę na kierownicy, potem doszły jeszcze sakwy przednie. Aha były przy kołach 26 cali, opony 1.75 szosowo-trekkingowy bieżnik, dużo jeździłem poza asfaltem bo lubię.

Co do wysokich lotów, no wiesz XT kosztuje niemało, a żebym miał pewność 100% to może. Ale są jeszcze droższe jak SON i jeszcze coś tam co nie pamiętam w tej chwili.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum