Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210703 razy)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Odp: Lampka przednia
« 19 Lis 2013, 21:51 »
Jeszcze chwila i temat dorówna rangą do tych o wyższości siodełek skórzanych nad syntetycznymi i odwrotnie, albo tych o wyższości ram alu nad stalowymi i odwrotnie  ;D
Każdy ma swoje priorytety - dynamowcy cenią bezobsługowość systemu i wystarczającą ilość światła niezbędną do oświetlenia drogi, bateryjkowcy ogrom lumenów jakie dają obecne konstrukcje - więc o co się spierać?
Moja lampka dynamowa B&M Lumotec na zwykłe żarówki nie dorasta do pięt Sigmie Lighster, ale na przemieszczanie się nocą po szosach i bitych traktach wystarcza. Przy obecnych rozwiązaniach konstrukcyjnych nie wiem czy bym się zdecydował ponownie na oświetlenie z dynama - główną dla mnie zaletą (ciągle teoretyczną - bo nie doczekałem się jeszcze ładowarki oddynamowej ;) ) tego rodzaju oświetlenia jest możliwość generowania prądu dla innych urządzeń niż oświetlenie. No i lampka zasilana dynamem jest standardowo montowana na koronie widelca, co nie kłóci się z torbą na kierownicę.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 8 Sty 2014, 23:00 »
Obecnie używam lampki Busch & Muller model Ixon IQ. Sprzęt świeci dość przyzwoicie. Producent podaje moc światła tej lampki na 40 lux. Niedawno firma zastosowała nową technologię nazwaną premium. Tak więć "moja" lampka otrzymała nową optykę, diodę i elektronikę, co ma skutkować zwiększoną o 100 % mocą światła, a  także lepszym doświetleniem bocznych sektorów. Teraz ma to być 80 lux. Według informacji na stronie czas świecenia w ulepszonej wersji nie uległ zmianie i wynosi w max trybie ok. 5 godzin. Czy to możliwe? Zacząłem się ostatnio zastanawiać nad zakupem wersji premium jednak jestem sceptycznie nastawiony do informacji o czasie pracy.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 8 Sty 2014, 23:36 »
Raczej niemożliwe (chyba, że pierwotna wersja byłaby bardzo budżetowa ;)). Po zastosowaniu lepszych diod i optyki można uzyskać dodatkowe 50% światła.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 9 Sty 2014, 07:55 »
Obecnie używam lampki Busch & Muller model Ixon IQ. Sprzęt świeci dość przyzwoicie. Producent podaje moc światła tej lampki na 40 lux.

Też tym świecę. Całkiem przyzwoity lampionek. Pamiętam, iż pisałeś, że Ci coś w niej pęka. Mi w mej nie. Dostępne są nowe mocowania. Są dużo lepsze, pasują pod dwie średnice rur.

Niedawno firma zastosowała nową technologię nazwaną premium. Tak więć "moja" lampka otrzymała nową optykę, diodę i elektronikę, co ma skutkować zwiększoną o 100 % mocą światła, a  także lepszym doświetleniem bocznych sektorów. Teraz ma to być 80 lux. Według informacji na stronie czas świecenia w ulepszonej wersji nie uległ zmianie i wynosi w max trybie ok. 5 godzin. Czy to możliwe? Zacząłem się ostatnio zastanawiać nad zakupem wersji premium jednak jestem sceptycznie nastawiony do informacji o czasie pracy.

Bumm nie zmyśla. Brzmi niby dziwnie, jednak zbyt wiele mają do stracenia, żeby rozjaśnianiem temat ściemniać. Edelux firmy SON robi swe lampki w oparciu o technologię właśnie bumm'a. Edeluxy świecą 90 luxami, podobnie przecież i Luxos.

http://www.bumm.de/innovation-original/iq-premium.html

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 9 Sty 2014, 08:08 »
Zaczęła pękać obudowa w miejscu gdzie śruba trzyma szynę do mocowania lampki. Było to pewnie spowodowane ciągłym telepaniem się lampki na dziurach. Reklamacja załatwiona bezproblemowo. Teraz lampkę do uchwytu montuję dodatkowo wiązką gumek recepturek, żeby ograniczyć telepanie i wykluczyć zmęczenie materiału.
Nowa lampka wydaje się świecić nawet jakby lepiej, ale wersja premium chodzi mi po głowie.
Technologia premium dotyczy również kilku innych lampek, ale zasilanych dynamem.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 9 Sty 2014, 08:24 »

Tak wygląda nowe mocowanie:

http://www.bike-components.de/products/info/p33590_Universal-Lenkerhalter-fuer-Ixon-LED-Frontlicht.html?xtcr=420&xtmcl=busch%20m%FCller

Kupiłem kilka zapasu.

Bummy są -moim zdaniem- super dobre. Jednak w przypadku tej linii lampek mocowanych na kierownicę, raczej 'kłócą się' z torbą mocowaną na niej (snop światła pada na niebo/sufit tunelu). Poza tym 4xAA. Stąd dla celu świecenia w 'podróżach' przeskoczyłem na lezyne - mocuję bardziej przy chwycie, lampionka obraca się lekko na boki, 1 szt., od AA trochę większego akku + 1 zapas. Świeci jasno i dobrze, jednak znacznie bardziej wolę snop padającego światła właśnie ixona -> przyjemny prostokąt/trapez w stosunku do coś jak jajo lezyne.

« 9 Sty 2014, 08:46 »
Na razie lampka jest zamontowana na szczycie lemondki. Umieszczę ją jednak niżej korzystając z tego mocowania:

[size=78%]http://www.karstadt.de/B-M-Gabelhalter-fuer-LED-Scheinwerfer-IXON-Serie/4604788.html?src=90L100001[/size]

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 9 Sty 2014, 09:22 »

No, jeśli u nasady widła, wówczas super git miejsce - więcej miejsca na kiero + nic nie zasłania.
Nie wiedziałem o tej możliwości mocowania ixonów.  :o

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 9 Sty 2014, 11:08 »
Raczej niemożliwe (chyba, że pierwotna wersja byłaby bardzo budżetowa ;)). Po zastosowaniu lepszych diod i optyki można uzyskać dodatkowe 50% światła.

Skąd ta informacja? Podasz źródło?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 9 Sty 2014, 11:33 »
Raczej nie budżetowa budżetowa, ale ta lampka jest na rynku już od 2007 roku. Przy dzisiejszych technologiach można jednak powiedzieć, że jest to lampka budżetowa patrząc na jej podzespoły (dioda i elektronika). Od czasu wprowadzenia na rynek zmieniono jedynie kilka razy odbłyśnik, żeby uzyskać lepszy strumień światła.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 9 Sty 2014, 16:08 »
Worek,
Przykładowo Cree XM-L ma strumień ok 1000lm/3A. Mam latarkę na tejże diodzie, wg pomiarów wspominanego wcześniej Greg'a (Cafel, itd) latarka ma do 920lm. Jest dobre szkiełko, ale dość "przeciętny" kolimator (wg opini twórcy, ja tam nie wiem o co chodzi :) ). Ale mamy sprawność po stronie światła do 92%. Za bardzo nie potrafię sobie wyobrazić straty na "optyce" wiecej niż 20-30%. No chyba, że w ogóle coś zwalone na maksa (np. badziewiaste szkło).

"Reszta" jest w elektronice, tu opór mOhm powoduje już duży spadek prądu. Źle zaprojektowany sterownik może w ogóle zabić projekt. Ale nikt o zdrowych zmysłach nie wystawi bubla na rynek (nawet małe żółte rączki), sterownik to 10-20% wartości całego światełka.

Inna sprawa.. 3A to dość dużo prądu, nawet LiION słabo sobie z tym radzą i tak chętnie tyle go mogą nie chcieć dawać (bardzo porządna 3000mAh wystarcza wystarcza na około 50: 1/6 jest tracona na ciepło!). Baterie "paluszki" nie wypuszczą z siebie więcej niż jakiś 1-2A (a i będą się "gotować" na oporze wewnętrznym). I jest to główny powód ograniczania "wysokich" trybów.

Inne diody mają mniejszą jasność np. XP-G 450lm/1500mA, tej wartości po prostu nie da się przeskoczyć. Nowa XM-L2 ma 1200lm/3A.. co zapewne spowoduje w niedługim czasie wysyp nowych "super-latarek".
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 9 Sty 2014, 16:54 »
Skąd ta informacja? Podasz źródło?
Podałem tak na oko, bo nie chce mi się liczyć.

http://www.budgetlightforum.com/node/2603

http://www.light-test.info/index.php?option=com_content&view=article&id=121%3Acree-xm-l-1000-lumenow-chinskie-lumeny&catid=37%3Afaq&Itemid=44&lang=pl

Do tego zwykła szybka przepuszcza podobno 90%, a ta z antyrefleksem podobno blisko 100%.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 13 Sty 2014, 10:53 »

No, jeśli u nasady widła, wówczas super git miejsce - więcej miejsca na kiero + nic nie zasłania.
Nie wiedziałem o tej możliwości mocowania ixonów.  :o

Właśnie kupiłem na Ebayu mocowanie. Jak przyjdzie przesyłka, po montażu cyknę fotkę i wrzucę do wątku...

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 13 Sty 2014, 11:59 »

Fajnie.  :)

Offline Mężczyzna marcinzet

• ex rumburak666
  • Miasto: Łapy
  • Na forum od: 22.01.2013
« 13 Sty 2014, 12:54 »
A ja nabyłem drogą kupna chińską "kopię" takiego ustrojstwa.

http://www.bikekidshop.com/busch-and-muller-fork-crown-mount-for-ixon-speed-and-other-bike-headlights-p-2378.html

Trochę powalczyłem i wcisnąłem w to Roxima rx5
« Ostatnia zmiana: 14 Lut 2014, 16:01 rumburak666 »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum