Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210705 razy)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: Lampka przednia
« 13 Sty 2014, 13:35 »
Też myślałem o czymś takim. Zdjęcia tego uchwytu widnieją jeszcze na stronach WWW kilku polskich sklepów, ale towar nie jest już dostępny.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna marcinzet

• ex rumburak666
  • Miasto: Łapy
  • Na forum od: 22.01.2013
« 13 Sty 2014, 13:41 »
Ja przypadkowo trafiłem na to w sklepie i wziąłem bez namysłu.

« 20 Sty 2014, 11:09 »

No, jeśli u nasady widła, wówczas super git miejsce - więcej miejsca na kiero + nic nie zasłania.
Nie wiedziałem o tej możliwości mocowania ixonów.  :o

Właśnie kupiłem na Ebayu mocowanie. Jak przyjdzie przesyłka, po montażu cyknę fotkę i wrzucę do wątku...

Już zamontowane i przetestowane. Moim zdaniem lepiej teraz widać wszelkie nierówności drogi, dziury itp. Lampka wydaje się trzymać solidnie jednak na wszelki wypadek pozostałem przy gumkach. Plusy to lepsze oświetlenie drogi i zwolnienie miejsca na kokpicie. Minusy zauważyłem na razie 2. Po pierwsze linki ocierają obudowę lampki. Jakoś to przeżyję, nakleję tylko coś, żeby zapobiec dalszej dewastacji lampki. Po drugie z powodu uciętego błotnika (nie mieścił się pod wcześniejszym widelcem) trochę brudu z opony leci na spód lampki. Spróbuję dosztukować błotnik, albo podkleję lampkę czymś od spodu.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 20 Sty 2014, 11:42 »

Zalety, o których piszesz, są jednoznaczne.
(Na dedykowanym mocowaniu z pewnością konkretnie siedzi, więc te recepturki raczej nic nie wnoszą.
No i to błoćko/piach/brud/woda/sól lampce z pewnością nie służą - jakoś szczególnie bryzgoszczelna raczej nie jest.)

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 29 Paź 2014, 21:01 »
Czy Waszym zdaniem układ zabezpieczający do ogniw 18650 jest przydatny czy to zbędny bajer (mając nienajtańszą ładowarkę)? Polecane do mocnych lampek akumulatory Panasonic tego układu nie posiadają i nie bardzo wiem co wybrać.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 29 Paź 2014, 21:17 »
Sprawa prosta. Masz zabezpieczenie w driverze latarki? Jak masz, to nie ma sensu i nie powinno się dublować zabezpieczenia. Jeżeli nie masz, to przyda się, bo inaczej latarka zje Ci baterię poniżej bezpiecznego progu i szybciej zużyjesz ogniwo, albo nawet je uszkodzisz (albo Ci wybuchnie przy ładowaniu, pokrywając żrącą sadzą całą okolicę ;) )
Jeżeli wiesz ile czasu świecisz i będziesz się pilnował, to można bez żadnego zabezpieczenia jeździć. Ale wygodniej jest mieć zabezpieczenie i się nie martwić.

P.S. Najlepiej mieć zabezpieczenie w latarce, np. żeby Ci zmniejszyła jasność lub pomrugiwała jak ogniwo padnie. W przypadku zabezpieczenia w ogniwie będziesz nagle odcięty od światła, co może być smutne w skutkach.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 29 Paź 2014, 21:33 »
Dzięki wikrapie za szybką odpowiedź. Pozostaje mi tylko zorientować się czy w lampce, którą chcę kupić jest taki układ, muszę się wczytać w specyfikację na stronie producenta bo polski dystrybutor napisał w mailu, że "nie zaleca" niezabezpieczonych ogniw, a sam ma w ofercie tylko takie za 99 zł za sztukę ;)

http://allegro.pl/fenix-bc30-najmocniejsza-lampa-rowerowa-moc-1800-i4719474358.html

Edit: lampka jest wyposażona we wskaźnik niskiego poziomu energii więc pewnie wystarczą niezabezpieczone ogniwa.
« Ostatnia zmiana: 29 Paź 2014, 22:02 usulovski »

« 30 Paź 2014, 08:47 »
 Czy montaż takiego mocowania lampki w "szosówce" jest możliwy i nie wpłynie na pracę szczęk hamulcowych?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 30 Paź 2014, 08:56 »
Należy wspomnieć, że ogniwa protected mają inne wymiary, są wyższe.
Często właśnie to determinuje rodzaj stosowanych ogniw.
Nie posiadam tego Fenixa, ale z innych aukcji wynika, że do zestawu dają z zabezpieczeniem.
Kupiłbym ogniwa bez zabezpieczeń, najwyżej podłożysz krążki przy ewentualnym słabym styku.

W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 30 Paź 2014, 18:47 »
W większości latarek ta różnica niweluje się mocniejszym/słabszym ugięciem sprężyny.

usulovski
A po co Ci taka mocna lampa? mam latarkę 700lm z podobnym rozkładem światła i zwykle 25% mocy całkowicie spełnia moje wymagania. A w tej cenie spokojnie kupisz 2 porządne latarki z 1*XM-L.
Dobrym zestawieniem będzie lampka świecąca dość szeroko na XM-L plus szperacz na np. XP-G  XP-G to słabsza dioda, ale mniejsza, przez co bardzo łatwo się ją skupia.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 30 Paź 2014, 18:50 »
jeśli chodzi o oświetlenie to już kupiłem w mojej karierze 3 lampki. W efekcie wydałem ponad 200 zł i nie mam dobrej lampki, a najwyżej przyzwoitą, ale nie w każdych warunkach. Nie ukrywam, że Fenix też mnie kusi ale model BT20, tylko nie stać mnie na niego :P Dopisałem go do listy marzeń na lepsze czasy :P
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 30 Paź 2014, 18:55 »
W większości latarek ta różnica niweluje się mocniejszym/słabszym ugięciem sprężyny.
heh, żeby to było tak piękne. Trochę wertepów i z chęcią zlutowałbym ogniwo na stałe.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 30 Paź 2014, 19:40 »
Nie wiem czy wrzucałem, ale oto mój sposób na lampkę rowerową:
http://wciazwdrodze.blogspot.co.uk/2014/08/bezinwazyjna-transformacja-czoowki-w.html

blondas

• Gość
« 30 Paź 2014, 19:41 »
nowy fenix bc30. Szkoda, że taka droga. Ale moc konkretna  ;)
http://allegro.pl/latarka-rowerowa-fenix-bc30-1800-lm-dystrybutor-i4699528609.html

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 30 Paź 2014, 20:20 »
W efekcie wydałem ponad 200 zł i nie mam dobrej lampki, a najwyżej przyzwoitą, ale nie w każdych warunkach.

Dokup sobie do tej przyzwoitej taniego, ale jebutnie świecącego chińczyka i będziesz miał co trzeba w każdych warunkach.
Ja na swój zestaw wydałem jakieś 150 zł (lightster + chińczyk) i niczego więcej mi do szczęścia nie trzeba.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum