Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210702 razy)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: Lampka przednia
« 30 Paź 2014, 21:26 »
Potwierdzam  :wink:  Na BBT swoim "chińczykiem" skutecznie dyscyplinowałeś kierowców do zmiany  świateł z drogowych na mijania.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 30 Paź 2014, 23:26 »
No nie wydaje mi się, żeby to starczyło. Niestety, mam swoje przywary (jak każdy facet :P), prawe oko mam chyba tylko po to by nie straszyć dzieci, praktycznie nic nim nie widzę, generalnie więc nie najlepiej radzę sobie po ciemku. To też psychicznie dołuje, przez co w nocy jeżdżę zauważalnie wolniej i bojaźliwiej. Raczej bez poważniejszej inwestycji się nie obędzie, zwłaszcza że nie tak łatwo znaleźć też miejsce na kierownicy dla dwóch lampek.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 30 Paź 2014, 23:59 »

usulovski
A po co Ci taka mocna lampa? mam latarkę 700lm z podobnym rozkładem światła i zwykle 25% mocy całkowicie spełnia moje wymagania. A w tej cenie spokojnie kupisz 2 porządne latarki z 1*XM-L.
Dobrym zestawieniem będzie lampka świecąca dość szeroko na XM-L plus szperacz na np. XP-G  XP-G to słabsza dioda, ale mniejsza, przez co bardzo łatwo się ją skupia.

Chciałem BT20 (750lm), ale nowy Fenix (w tej samej cenie) skusił mnie tym, że zasobnik na ogniwa jest w lampce, a nie osobno. Mniej problemów z montażem (lampkę przyczepiam do barnizera, na kierownicy nie mam miejsca), a i można używać jak klasycznej latarki. Już zamówiłem, nieco taniej niż u dystrybutora, jeden ze sklepów zaproponował 50 zł zniżki.
« Ostatnia zmiana: 31 Paź 2014, 00:05 usulovski »

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 31 Paź 2014, 08:41 »

usulovski
A po co Ci taka mocna lampa? mam latarkę 700lm z podobnym rozkładem światła i zwykle 25% mocy całkowicie spełnia moje wymagania. A w tej cenie spokojnie kupisz 2 porządne latarki z 1*XM-L.
Dobrym zestawieniem będzie lampka świecąca dość szeroko na XM-L plus szperacz na np. XP-G  XP-G to słabsza dioda, ale mniejsza, przez co bardzo łatwo się ją skupia.
I jaki ma zysk na rowerze z posiadania dwóch latarek?
Porządne znaczy jakie? 
Do czego szperacz na rowerze?
Kupując Fenixa ma porządny, dopracowany, markowy produkt, z 30 miesięczną gwarancją i certyfikatem IP. Ze sterowaniem na kierownicy. Istnieje też szansa na ograniczenie oślepiania.
I to wszystko za cenę dwóch latarek.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 31 Paź 2014, 10:02 »
I jaki ma zysk na rowerze z posiadania dwóch latarek?
Większy wpływ na rozkład światła i 2 niezależne źródła światła w razie awarii.
Porządne znaczy jakie?
Mam Solarforce L2 od Grega ze swiatelka.pl od kilku lat i chwalę. Generalnie dobra latarka musi mieć porządny gwint, żeby się nie zużył po pół roku. Dobre odprowadzanie ciepła z diody i najlepiej zabezpieczenie termiczne + sygnalizacja rozładowania.
Do czego szperacz na rowerze?
Puszczasz szeroko świecącą latarkę lekko w ziemię, a szperacz oświetli Ci drogę nieco dalej. Przydatne do zapierdzielania na szosie, gdzie jedziesz praktycznie na wprost. Większa moc w bliskim polu nic nie daje poza zwężeniem źrenic ;)
Kupując Fenixa ma porządny, dopracowany, markowy produkt, z 30 miesięczną gwarancją i certyfikatem IP. Ze sterowaniem na kierownicy. Istnieje też szansa na ograniczenie oślepiania.
I to wszystko za cenę dwóch latarek.
Solarforce L2 kosztuje teraz 155zł http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10439 i gwarancji ma chyba 2 lata. Moim zdaniem nic więcej nie potrzeba. Dlatego ja proponuję taki plan:

1) Zrezygnować z Fenixa
2) Kupić SF L2 albo inną porządną latarkę na 1XM-L z myślą o dokupieniu drugiej
3) Stwierdzić, że druga latarka nie ma sensu, bo 1/4 mocy obecnej jest wystarczająca, a 100% rozświetla dostatecznie nawet mokry asfalt.

• Jestem, jaki jestem...
« 31 Paź 2014, 10:28 »
Wikrap miałeś porządną lampkę rowerową w ręce? Myślę, że nie.
Dwie chałupniczo wyprodukowane latarki to już 300zł a za 350zł masz Fenixa.
Oczywiście można jeździć ze wszystkim co zapewnia jakąkolwiek bezpieczną ilość światła ale jeżeli ktoś chce, może wydać trochę więcej (50zł) to Fenix jest dobrym rozwiązaniem.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• Wyprawy młodej pary
« 31 Paź 2014, 11:25 »
Sugerujesz, że proponowany Fenix jest technicznie lepszej jakości, niż Solarforce Grega? A konkretnie w jakim aspekcie?
chałupniczo wyprodukowane latarki
To lepiej mieć seryjną latarkę zamiast seryjnej, doprowadzonej chałupniczo do perfekcji? ;)

Fenix jest użytkowo gorszym rozwiązaniem od latarki świecącej względnie szeroko + skupionej. Jedyna zaleta to jedno mocowanie. Fenixa rozważałbym gdyby jedna dioda miała ten rozkład co ma, a druga skupiony i lekko podniesiony. To by na rower miało sens. I są takie konstrukcje na rynku.

• Wyprawy młodej pary
« 1 Lis 2014, 11:45 »
najbardziej znanego konstruktora ze "swiatelek" - bocialarke.
- No sorry ale nie porównujmy Solarforce i Bocialarki. Bocialarka to chińczyk z wypicowanym środkiem, ale ta obudowa to porażka..
diabel tkwi w drobnych szczegolach, ktorymi Fenix wygrywa
Podobnie jak Solarforce.
przy odpowiedniej sile lampki szerokosc promienia nie ma juz wiekszego znaczenia, bo i tak jest wystarczajaco jasno.
Tak. Nie ma to jak prześwietlone 2 metry przed kołem, które wypalają Ci oczy, a dalej ledwo co widać ;)
lepiej kupic czolowke
Racja. Przyda się też w terenie, gdzie lampka na kierownicy "lata" po krajobrazie i nie wystarcza na zakrętach.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 1 Lis 2014, 12:42 »
Akurat czołówka w terenie jako jedyne źródło światła to kiepski pomysł.
Źródło światła na wysokości oczu strasznie spłaszcza obraz - nie widać korzeni i innych nierówności (nie ma cieni, jak flesz w aparacie). Dużo lepiej mieć coś solidnego na kierownicy i tak do 100lm na czole(chociaż i 30lm wystarczy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 1 Lis 2014, 15:26 »
Ja mam mactronica który ma 500lumenów, i żałuję, że nie kupiłem słabszej, 300 lumenowej wersji ;) Te 300 lumenów spokojnie wystarcza górskie (asfaltowe) zjazdy przy >70km/h. Nie wiem po co komu więcej lumenów... A więcej trybów pośrednich (słabszych) tylko umożliwiłoby dłuższy czas pracy na ogniwie.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna TypowyPolskiRowerzysta

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 19.09.2014
« 1 Lis 2014, 17:38 »
Ja mam taką (LINK) chińską lampkę za $8 plus koszt akumulatorków i uchwytu. Swieci świetnie, tylko zywotność ma słabą, max 2h mi trzyma (ale myślę że nowe akumulatorki trochęby tu pomogły)

• Jestem, jaki jestem...
« 1 Lis 2014, 18:04 »
Ja w terenie, ale zaznaczam w terenie, bo na drogi publiczne lampka absolutnie się nie nadaje, mam tak:

Ja mam mactronica który ma 500lumenów, i żałuję, że nie kupiłem słabszej, 300 lumenowej wersji ;) Te 300 lumenów spokojnie wystarcza górskie (asfaltowe) zjazdy przy >70km/h. Nie wiem po co komu więcej lumenów... A więcej trybów pośrednich (słabszych) tylko umożliwiłoby dłuższy czas pracy na ogniwie.
Już Wax tłumaczę, że zrobiłeś dobrze.
Mocniejszy Mactronic w trybie 120 lumenów pracuje 11h a słabszy Mactronic w trybie 110 lumenów pracuje 7h. Analogicznie jest w innych trybach. Sprawniejsza dioda.

- No sorry ale nie porównujmy Solarforce i Bocialarki. Bocialarka to chińczyk z wypicowanym środkiem, ale ta obudowa to porażka..

Solarforce co to jest?
Dokładnie chińczyk z wypicowanym środkiem!
Ponawiam pytanie, miałeś w ręce, na kierownicy, porządną lampkę rowerową?
Wikrap1 nie chce przepisywać internetu, więc ułatwię sobie:
http://forums.mtbr.com/lights-night-riding/new-fenix-bc30-twin-xml-2-bike-light-921370.html
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?390108-New-Fenix-BC30-Bike-Light-Review-Dual-distance-beam-Twin-XM-L2-T6
Zwróć uwagę na szybkę lampy, zastosowano rozwiązanie znane z reflektorów samochodowych. Lampę możesz skierować tak aby świeciła bardzo daleko( Twój wymarzony szperacz) a rozproszone światło światło szeroko oświetla również w bliższej i dalszej odległości od roweru.
« Ostatnia zmiana: 1 Lis 2014, 18:35 Mariusz »

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 1 Lis 2014, 18:28 »
Ja tam ze swojej solarforce od Grega jestem zadowolony i na oko wygląda lepiej niż bocialarka Wilka ale odczucia są bardzo subiektywne ponieważ nie użytkowalem ani bocialarki ani dedykowanej do roweru.
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 1 Lis 2014, 18:45 »
na drogi publiczne lampka absolutnie się nie nadaje

Hmm, to co robisz, gdy z tego terenu zjedziesz na szosę?
Albo gdy spotkasz jadącego z przeciwka rowerzystę?

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 1 Lis 2014, 20:10 »
Ja mam mactronica który ma 500lumenów, i żałuję, że nie kupiłem słabszej, 300 lumenowej wersji
Mi na szosie ten Mactronic starcza w trybie 50%. Ale w terenie 500 lumenów bardzo pomaga :-)

Marek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum