Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210643 razy)

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
Odp: Lampka przednia
« 14 Lis 2011, 20:17 »
Moje 3 grosze:
 Z moich doświadczeń wynika iż przydatne jest:
 - metalowa obudowa (aluminium jakiś)
 - zoom - możliwość regulowania strumieniem światła. Podczas szybkiej jazdy można ustawić sobie wąski strumień daleko sięgający. Podczas wolnej jazdy w lesie można dać szeroki kąt żeby widzieć co pod kołem i czy kto w krzakach się nie czai.
 - jeśli krótkie jazdy (do 1-2h) to nawet 3xaaa starczy, a jeśli dłuższe wyjazdy wtedy już ogniwo 18650
 - pamięć ostatniego trybu w lampce - aby po każdym włączeniu świeciła tak jak ją wyłączyłem.
 - wg. mnie więcej niż 250lumenów nie potrzeba - chyba żę ktoś lubi bezdroża:)

Sam miałem okazję przetestować lampki:
 Tank007 tk-737 (5 trybów Q5)
 MXDL SA-28 3 tryby bez pamięci Q3

Pierwszą uważam za faworyta.
 Używam jej wraz z 3xaaa w dzień w trybie strobo, po zmierzchu 50% lub 100%
 W terenie poza miejskim tryb 50% starcza do oświetlenia drogi.

Moja (_subiektywna_) opinia na temat pava:
 -droga!
 -plastikowy uchwyt
 -świeci.. jak dla mnie słabo
 + świeci pięknym ciepłym żółtym światłem :)

Stork z kolei drogi, choć mocą powala - ale uwaga znalazł się juz jego pogromca:
 MJ 872 v.2 (tańczy od storka :D )

Polecam testy porównawcze lampek z serwisów w innych krajach.

Rozpisałem sę, ale cóż - bezpieczeństwo rowerzysty po zmroku jest BARDZO ważne,
 więc może komuś przydadzą się moje wypracowane wnioski.

Pozdrawiam
 Jubudubul
« Ostatnia zmiana: 15 Lis 2011, 01:11 jubudubul »

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 14 Lis 2011, 21:51 »
Co do mojej lampki to posiadam Sigma PowerLED Black.

1. Jestem zadowolony z siły świecenia - dawała niesamowicie radę, również pod kątem czasu świecenia.

2. Uchwyt ma do "D". Jeśli zamontujemy na kierownicy standardowo to wystarczy, ale wszelkie próby zamontowania na lemondce mogą nie być takie łatwe. Tutaj muszę sobie sam uchwyt skonstruować chyba, lub doczepić jakiś expander.

3. Można w niej zmienić diodę z oryginalnej na Cree XP-G albo XM-L. Światła jest znacznie więcej, czas świecenia taki sam. Lampka w 3 trybach na najsłabszym trybie ponoć świeci jak przed modyfikacją na mocnym (źrodło: light-test). Typ diody do zamiany podał mi właśnie Dominik Mirowski z light-test.info. Jak znajdę więcej czasu to zrobię tą modyfikację.

4. Wadą dla mnie jest to, że nie mogę jej zdejmować i używać jako latarki.

Ogólniej: dałbym jej duży minus pod kątem mocowania :) Z tego wynika solidność uchwytu + możliwość ściągnięcia i użycia jako latarka.

Ma ktoś tą lampkę i może podzielić się doświadczeniem z zamocowania jej?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
« 15 Lis 2011, 02:40 »
zoom - możliwość regulowania strumieniem światła.
żadna profesjonalna latarka z tego co mi wiadomo nie ma zoom-a !!

Cytat: Robot
Dlaczego latarka z zoomem nie zdaje egzaminu na rower obrazuje zdjęcie porównawcze.
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obrazki/IMG_4ebee5da451992285.jpg
Ustawienie szerokie daje lepsze doświetlenie boków ale słaby zasięgu oraz mniej światła. Do szybszej jazdy to za mało.
 Duży zoom zwiększy zasięg da więcej światła ale jest całkowicie ciemno po bokach i bezpośrednio przed rowerem. Przy bardzo zmiennym terenie np. kręte ścieżki leśne nie zda egzaminu.
 Poza tym regulowanie zoomu podczas jazdy to kiepskie rozwiązanie, może być uciążliwe lub niebezpieczne.
źródło: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6923&start=30

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 15 Lis 2011, 13:05 »
żadna profesjonalna latarka z tego co mi wiadomo nie ma zoom-a !!

Tak samo jak profi lustrzanka nie ma macro, wide i tele w jednym obiektywie.

Lampka o mocy ok. 240lm nie jest pogromcom bezdroży. Do miasta i uzytku domowego sprawdza mi się idealnie. Jest trochę jak wypasisty kompakt do focenia.

Co do obsługi zoomu - jeśli jest on obracany (a nie przesuwany przód tył) to nie widzę problemu. (do przesuwanego zoomu trzeba mieć więcej wprawy)
Ale z tym znowu jest tak że jeden ma problem bez trzymanki jeździć a drugi podczas jazdy może grzebać w tylnej sakwie;)

Na prawym ujęciu zdjęcia zoom oceniam  na ok 80%. (albo aparat/ujęcie coś nie teges)
Proszę też nie ograniczajcie się do oglądania zdjęć bo zdjęcia nie oddają całości sprawy. Fociłem kilka lampek i nawet tego nie publikowałem bo wyniki bywały.. dziwne:)

Polecam poużywać, pomacać, a popatrzeć można sobie naprzykład tutaj:
http://fonarevka.ru/index.html
http://fonarevka.ru/cooltyn/

Pozdrawiam
jubudubul

« 15 Lis 2011, 14:24 »
Sporo czytałem na temat oświetlenia rowerowego i planuje zakup: "Ultrafire C2 MOD XM-L T6 @2.8A 900lm!"link najlepsza/najbardziej wydajna obecnie dioda "XM-L" na mieście z tego co wiem, to nie powinno się używać max trybu, bo oślepia innych. Ma reflektor 'OP' - przejście między spotem, a spillem jest łagodne, a sam spill bardzo szeroki. Tak w prost pisząc: połączenie na raz w zoom-ie trybu szerokiego i skupiającego.

Offline Mężczyzna Freud

« 15 Lis 2011, 16:40 »
A jaki jest czas świecenia tej lampki?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 15 Lis 2011, 17:23 »
Ja mam Aurorę na z diodą P7 i faktycznie na pełnej mocy zdarzyło się, jadąc poza miastem, że samochód mignął długimi, żeby wyłączyć :D Dlatego zdecydowanie nie jest to tryb do jazdy po mieście. Tylko, że na jednym akku z pełną mocą pracuje około godziny.
Tak że jestem ciekaw ile da się wyciągnąć z tej diody i to jeszcze po modyfikacji.

Offline Mężczyzna Freud

« 15 Lis 2011, 17:56 »
Nie wiem jak jest tutaj, ale w Sigma PowerLED jest tak, że dioda którą montują jest niskobudżetowa. Dioda którą proponował mi moder jest droższa od domyslnej, o wiele mocniejsza, z lepszą charakterystyką i jak to moder twierdzi ma ten sam czas świecenia (zużycia energii).

Może u Ciebie po modyfikacji będzie lepiej? Szukałeś na light-test.info?

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 15 Lis 2011, 18:05 »
Wiem, że diody w tych latarkach nie przechodzą żadnych kontroli jakości i potrafią się bardzo od siebie różnić. Szczególnie, że kupowałem bezpośrednio od Chińczyków z DX, bo było o wiele taniej niż na Allegro.
Może kiedyś pomyślę nad modyfikacją, ale na chwilę obecną, aż tak bardzo mi to nie przeszkadza, bo maksymalnego trybu prawie nie używam, bo na prawdę daje po oczach. W tym trybie to chyba najwięcej pracowała jako szperacz w terenie, a wtedy raczej nie świeci się bez przerwy przez kilka godzin.
Przy moim użytkowaniu jakoś nie odczuwam dyskomfortu związanego z tym, że krótko świeci. Poza tym nawet jak już akku jest wyczerpany, do latarka daje więcej światła niż niejedna rowerowa :D

« 15 Lis 2011, 19:07 »
A jaki jest czas świecenia tej lampki?
czas świecenia zależy od pojemności baterii(18650) i trybu w jakim latarka działa. W trybie max pewnie coś koło godz. Do co dziennego użytkowania wystarczy zapewne tryb min lub średni. Standardowo są tryby 100% 50% i 10%(można zamówić inną konfigurację) można zamówić jeszcze tryb  SOS i Strobo.

Offline Mężczyzna Freud

« 16 Lis 2011, 11:05 »
Jakie ładne mocowanie na lampkę:
http://www.eliteled.com/products/accessory/fenix-bfm.html

Czy ktoś widział może coś podobnego na lampkę o średnicy 40mm?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 17 Lis 2011, 00:24 »
Lepiej się upewnij, czy ma metalowe śruby i nakrętki. Na alledrogo dilują coś takiego z plastikowymi. Pękają po przykręceniu (ręką) z taką siłą, żeby się na wybojach nie kolebało :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Freud

« 17 Lis 2011, 00:30 »
Okej - tylko niech znajdę na 40mm bo na razie to takich nie znalazłem :(

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 17 Lis 2011, 23:35 »
Też potestowałem trochę te chińskie wynalazki, zoom jest faktycznie niepotrzebny. Pierwsze usprawnienia dość proste, wyczyściłem odbłyśnik (ależ mają syf w tych fabrykach) i poprawiłem luty. Nadal nie byłem zadowolony, ale z nudów zamiast akku ni-mh wsadziłem baterie alkaliczne - różnica jest porażająca (około 2 większy snop światła). Chyba akku mam już do kosza albo ta lampka nie lubi się z ni-mh.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 12 Sty 2012, 11:43 »
Lampkę mam na kasku.
Wbrew obowiązującym przepisom :D

Tagi: