Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210725 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Odp: Lampka przednia
« 19 Lis 2014, 11:04 »
Sorry worek, ale słowo klucz w Twojej wypowiedzi to: od biedy

Od biedy to ja mogę jeździć z Lightsterem i czołówką. Jakoś ukończyłem w ten sposób MP, BBtour i jeżdżę co dzień. Chcę coś lepszego, a ładowarką na jedno ogniwo to za dużo nie zwojuję, bo 6 ogniw będę ładował dwa tygodnie.

Jak już bym wydawał kupę forsy na dobra lampkę to nie po to by nie wykorzystywać jej możliwości poprzez jakieś używane ogniwa z niewiadomego pochodzenia. No ale odrzuciłem taką możliwość, także wróćmy do AA.
« Ostatnia zmiana: 19 Lis 2014, 12:22 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 19 Lis 2014, 11:17 »
Roxim od biedy używam cały czas na drugim trybie - czas pracy ponad osiem godzin. W miastach gdzie świecą latarnie przyłączam na tryb sygnalizacji. Mam jeden komplet akumulatorów i jeszcze nie byłem zmuszony kupić baterie. Moc światła w zupełności mi wystarcza na jazdę przy 25 km/h w razie potrzeby włączam na maksa. Poza tym czuje się spełniony bo nie oslepiam innych użytkowników drogi. :-)
PS: Warto zamieścić ją tam gdzie montuje się przedni odblask.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 19 Lis 2014, 11:21 »
Olo nie bądź uparty bo koledzy dobrze radzą.
Jeżeli musisz oszczędzać to powiem Tobie gdzie można kupić ogniwa 18650 za 10zł. Są to sprawdzone i testowane ogniwa od sprawdzonego dostawcy. Całe forum światełkowe jedzie na nich. :)  kupiłem też do testów i jestem zadowolony.
Zestaw ładowarka i ogniwa 6 szt. zmieścisz się w 100zł i to nie od biedy.
Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie. Masz dużo czasu na przemyślenia, nie odrzucaj definitywnie tego systemu zasilania.

« Ostatnia zmiana: 19 Lis 2014, 11:51 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 19 Lis 2014, 12:03 »
http://ssl.aukro.com.ua/silva-cross-trail-ii-czolowka-do-biegania-250-lm-i4672692782.html

Moc i kształt światła bardzo okej. Realne 250 lumenów nie oślepiających kierowców. Jest to czołówka ale ma bardzo wygodne mocowanie głowicy na kierownicę roweru. Baterie (4x AA) w plastikowym zasobniku mocowanym do ramy/mostka lub do paska od czołówki/spodni - przyda się do łażenia po lesie. Jak chcesz więcej info to zapraszam na priva.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 19 Lis 2014, 12:05 »
Okej, może nie tyle co z góry odrzucam ogniwa, ale jestem dużo bardziej zdecydowany na AA, także z racji że w razie co mogę kupić paluszki.

Tylko że w sytuacji gdybym nawet zmieścił się z ogniwami i ładowarką w 100 złotych, to wówczas na samą lampkę zostaje około 200 zł, może tylko trochę ponad to. Przy czym potrzebuję czegoś sprawdzonego i nie na zasadzie "mi wystarcza". Sigma Lightster też wielu osobom wystarcza, a Turysta na forum to tyle razy ją zachwalał, że mu chyba za to płacą :D Tyle, że ja nie jestem wszyscy, zasadniczo widzę (patrzę) tylko jednym okiem, gorzej niż inni widzę w szarówce i ciemnościach. Nie chciałbym kupować kota w worku. Dlatego bez względu na źródło zasilania potrzebuję kilku opinii, zdjęć, recenzji by się namyślić.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 19 Lis 2014, 12:32 »
Fenix Bt-10 - 299 zł,
W tym sklepie: http://ostry-sklep.pl/p/615/8888/latarka-diodowa-fenix-bt10-rowerowa-latarki-fenix-latarki.html jest nawet sporo taniej. No i jak wybierzesz jeszcze coś za 51 zł, to przesyłkę będziesz miał za darmo  :)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Lis 2014, 12:39 »
Jest jeszcze cateye hl-el540 na AA

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 19 Lis 2014, 12:52 »
Tylko że w sytuacji gdybym nawet zmieścił się z ogniwami i ładowarką w 100 złotych, to wówczas na samą lampkę zostaje około 200 zł,
Pisałem o 100 zł za lampkę, ogniwa i ładowarkę. Od biedy, bo latarka nie zmodowana - lubię zabawę, więc dokupuję kolimator, szybkę AR, inne sprężyny i mosiężne pastylki - koszt mimo wszystko niewielki. Ogniwa za 5-7 zł sprawdzane tylko napięciowo - będę się pewnie decydował na nie, bo są akurat do odebrania w Krakowie.

Latarka mimo, że tania, to z chyba najlepszą możliwą diodą o naturalnej barwie
https://www.fasttech.com/products/0/10002364/1826803-convoy-s2-1-cree-xm-l2-t6-4c-582-lumen-2-group-3

Wybrana przeze mnie ładowarka ma prąd ~1A, więc teoretycznie ogniwo powinno być pełne po dwóch godzinach. Plus taki, że można sobie z niej w razie potrzeby doładować telefon.

Tyle, że ja nie jestem wszyscy, zasadniczo widzę (patrzę) tylko jednym okiem, gorzej niż inni widzę w szarówce i ciemnościach. Nie chciałbym kupować kota w worku. Dlatego bez względu na źródło zasilania potrzebuję kilku opinii, zdjęć, recenzji by się namyślić.
Ponoć na szosę w zupełności starcza 200-300, na Twoim miejscu celowałbym w okolice górnej granicy. Zwróć też uwagę na barwę diody. Mam lampkę, która niby świeci znośnie (jeśli chodzi o moc), ale co z tego skoro światło jest zimne i trudno rozpoznać kałużę :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Jestem, jaki jestem...
« 19 Lis 2014, 12:53 »
Olo, będzie trudny temat. :)
Z jednej strony potrzebujesz dużo światła i tanio. To w zasadzie można rozwiązać kupując Fandyfire x2. Masz ladowarkę i akumulator i duużo światła nawet w niskim trybie.
Ale, wiem, myślę, że szukasz coś na drogi publiczne. A rozwiązania tego typu oślepiają.
Nie wiem jakie masz zdanie na ten temat. Czytam, że nawet Yoshek zarzucił tego typu latarki.
Rozwiązania typowo rowerowe są drogie. Pozostają wtedy lampki na AA.
Zawsze zaskakiwał mnie Roxim Jacka od Wiewiórki. To co w latarkach się marnuje i oślepia, w Roxim ląduje na drodze.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna lempi

• Łukasz
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 08.06.2009
« 19 Lis 2014, 12:56 »
Sprawdzałeś forum na swiatelka.pl ? Przeglądam ostatnio i widzę, że sporo zapaleńców oferuje tam ciekawe rozwiązania.
Ja myślę obecnie nad zakupem czegoś co dobrze świeci i skłaniam się ku Convoy S lub M. Zwłaszcza, że cenowo wyglądają przyzwoicie. 
Podejrzewam, że znajdziesz kogoś w swojej okolicy kto używa i będziesz mógł sprawdzić na żywo.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 19 Lis 2014, 13:02 »
@Mariusz

No to jest ten Roxim co wspomniałem na początku, z tym że wiem że Jacek coś tam jeszcze ulepszał. Yoshko z kolei ma wersję ze sklepu i też wypadało to bardzo przyzwoicie. Ten rozkład światła mi się zwłaszcza podobał. Natomiast w bezpośrednim porównaniu, zwłaszcza przy cenie którą znalazł Marek (dzięki!) Bt-10 wydaje mi się lepszą opcją.

Co do propozycji Worka i Twojej Fandyfire, to zapewne lampka lampce nierówna. Jedna oślepia mocno, inna mniej. Natomiast chyba w obu przypadkach mam bardzo mało informacji by móc podjąć jakąkolwiek ocenę. Niewątpliwie potrzebuję lampkę na szosę, a tam nie jestem sam i żeby wymagać czegoś od innych też muszę się dostosowywać do pewnych reguł :)

@Lempi, nie nie przeglądałem. Prawdopodobnie pochłonęłoby to wieczność zanim bym cokolwiek zrozumiał. Wiem, że są zapaleńcy co oferują wiele, ale ja słabo się orientuję w temacie i wiele mi ich rozmowy nie mówią, poza tym jak nie mam wiedzy to mam mniejsze zaufanie do takiej chałupniczej produkcji ;-)

• Jestem, jaki jestem...
« 19 Lis 2014, 13:15 »
Forum światelkowe, a w zasadzie wypowiedzi użytkowników trzeba umieć mocno odfiltrować. Przed wiedzą chylę kapelusz, tylko praktyki używania na rowerze tam nie mają.   Tam jedyne i głowne motto forum to: "Więcej światła".Wyciśnięcie z latarki tyle światła, że aż kwiczy i sok z niej leci :)  Jesteś, techniczny, możesz się bawić. Olo wiele razy pisał o braku czego tam  :P i chęci w tym temacie.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 19 Lis 2014, 14:53 »
Podobnymi kryteriami się kieruję. Nie chodzi tylko o GMRDP, choć jest to dla mnie duży cel. Na pewno jednak tam możliwość wspomagania się bateriami AA będzie plusem, zwłaszcza że ja jestem zwolennikiem dźwigania ciężarów dla komfortu niż minimalizowania bagażu i kilka baterii więcej nie zrobi mi różnicy. Nie jestem też demonem zjazdowym, więc pokonuję je dość ostrożnie a przy tej lampce powinno być wystarczająco bezpiecznie. Końcówka BBTouru w tym roku była pod tym względem masakryczna, bo źle oszacowałem zapas baterii (albo gdzieś je zgubiłem), no i mocno niewyspany i zmęczony zjazdy w Bieszczadach robiłem na dwóch lampkach, które już dogorywały.

Spodziewam się też, że będzie to już o tyle wysoka jakość, że będę bardziej otwarty na jazdę po ciemku, nawet na krótkie, kilkugodzinne przejazdy. Przy moich oczach i dotychczasowym oświetleniu nie była to zbyt przyjemna perspektywa. W sytuacji gdy pracuję do 16 to nie da się jednak aż do kwietnia uniknąć jeżdżenia po ciemku :-)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 19 Lis 2014, 17:01 »
Jestem szczęśliwym posiadaczem Solarforce L2 z XM-L T54B ze sterownikiem extended 1.1 czyli przed-najnowsza dioda w barwie ciepłej (ok. 3500K) Barwa jest ok.

Normalnie jeżdżę na 25%, czyli 180lm i to jest komfortowe. Ale w sytuacji, gdy jest mokro - światło się mocniej odbija niż rozprasza. Wtedy ładuję 100% a i tak więcej by nie zaszkodziło (ale jechać bezpiecznie jak najbardziej można). Także uwzględnij to. Może warto poszukać konstrukcji na kilka diod, albo rozważyć dokupienie drugiej latarki.

Co do świateł na drogi publiczne - ciekawe efekty można uzyskać przysłonami. W miarę ok jest przysłona naklejona na szybkę, ale odcięcie jest takie sobie..
Wyraźniejsze odcięcie uzyskać można przysłoną idącą wzdłuż latarki. W Twoim przypadku to chyba ciekawa opcja, bo można wyładować nawet te 500-800lm, a nie będzie się oślepiało kierowców. Przysłonę można zrobić z czegoś białego, albo podkleić folią alu, przez co światło nie będzie tak zupełnie tracone (rozproszy się w bliskim polu wokół roweru).
Przykład co można osiągnąć:

zamiast:

P.S. Warto się zainteresować latarkami ze sterownikiem programowalnym - możesz ustawić takie jasności, jakich potrzebujesz (i tylko te, których potrzebujesz) ;) Bardzo wygodna sprawa.. W latarkach od Grega ze swiatelka.pl masz standard - ustawianie kilku trybów jasności i extended, gdzie masz jeszcze stroboskopy, płynne zmiany jasności i inne bajery ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 19 Lis 2014, 17:25 »
Lampka ze sterownikiem programowalnym? brzmi strasznie, przerażająco  ;D

Dla ścisłości. Chce taką lampkę, do której wsadzę baterie, zamontuję na kierownicę, wcisnę guzik i będzie świeciła. Nic więcej ponad to, żadnej przesłony nie mam ambicji robić, podobnie jak cokolwiek programować :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum