Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210723 razy)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Odp: Lampka przednia
« 19 Lis 2014, 17:33 »
Jestem szczęśliwym posiadaczem Solarforce L2 z XM-L T54B ze sterownikiem extended 1.1 czyli przed-najnowsza dioda w barwie ciepłej (ok. 3500K) Barwa jest ok.

Normalnie jeżdżę na 25%, czyli 180lm i to jest komfortowe. Ale w sytuacji, gdy jest mokro - światło się mocniej odbija niż rozprasza. Wtedy ładuję 100% a i tak więcej by nie zaszkodziło...
Strasznie wąsko świeci, widać z załączony fotografii.
Alę widzę dużą zaletę na sezon zimowy, można śnieg wytapiać przed sobą  :) tylko ciemne okulary trzeba założyć.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 19 Lis 2014, 17:37 »
Programowanie w tej standardowej wersji oznacza:
Klikasz ileś razy i latarka zaczyna wyświecać wszystkie chyba 12 poziomów jasności. Zatwierdzasz ten, który Ci się podoba, przełączasz na kolejny tryb itd. Prosta sprawa. Prostsza, niż pralka czy zmywarka ;D

Przysłona to jest 10 minut roboty. Odpowiednie wymiary mogę podać. Wycinasz prostokącik np. z talerzyka jednorazowego itp., bierzesz zipa albo gumkę recepturkę i zrobione ;) Efekt jest tego wart. Szczególnie jeśli potrzebujesz ponad 200lm - wtedy będziesz oślepiał innych.

Strasznie wąsko świeci
W terenie przy dużej ilości skrętów brakuje trochę brakuje boków, to racja. A z nowu na asfaltową prostą można by mieć nawet bardziej skupioną ;) Zależy co kto potrzebuje. W teren i tak najlepiej zabrać dodatkowo czołówkę(świeci tam, gdzie patrzysz, a nie lata po horyzoncie) :P
« Ostatnia zmiana: 19 Lis 2014, 17:46 wikrap1 »

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 19 Lis 2014, 17:57 »
Wycinasz prostokącik np. z talerzyka jednorazowego itp.

Wycinasz sobie mnie, jadącego moją super hiper szosówką (acz bez karbonu), pękającego z dumy, z torsem odzianym w koszulkę z BBtouru z nadrukowanym fenomalnym czasem 65 godzin i 28 minut, jadącym z lampką z prostokącikiem z talerzyka jednorazowego? Sorry, trochę powagi.

;)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 19 Lis 2014, 18:11 »
To na noc. Nie będzie widać ;D

Pozostaje w takim razie przysłona na szybkę - z samoprzylepnej taśmy alu najlepiej, ale czarna izolacyjna też zrobi robotę ;)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 19 Lis 2014, 18:12 »

Luknij na:

- Philips SafeRide (40 lub 80 lux): drogę se nią oświetlał zwycięzca The Transcontinental Race (zamontowaną miał na widle).

- Busch & Mueller serii Ixon IQ (użytkuję od kilku lat). Strasznie kobylasta na kolarkę (4x AA). Dobrze świeci, jednak nie polecam - archaik, choć b. solidny i pewny.

- Trelock też świeci, jednak jakościowo jest jakby trochę niżej od powyższych.

(Kiedy już lukniesz, posłuchaj rady Wilka - z wszystkich osób dotychczas zabierających głos w tym wątku ma największe doświadczenie zarówno w nocnych jazdach, jak i maratonach.)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Lis 2014, 19:05 »
Właśnie te samorobne latarki w klikaniu mają problem. Ja poprawiałem to lutownicą, by nie przełączało się na dołach. Największa kicha, zaraz po uszczelnieniu (a raczej braku). Normalnie zaprojektowany sterownik powinien mieć jakąś eliminację drgań mikrostyków, bo inaczej efekt jest jaki jest.

Chwilowo w lightsterze przycisk mi nawala, ale sterownik działa poprawnie. Czytaj, nie przełącza się sam na dołach, problem mam tylko z włączaniem i wyłączaniem.

My home is where my bike is.

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
« 19 Lis 2014, 19:21 »
Robi się to przez tzw. "miękkie kliki" podczas gdy normalny klik jedynie włącza i wyłącza lampkę. W czasie jazdy wielokrotnie źle się to przełącza, to za lekko, to za mocno się kliknie, beznadziejne rozwiązanie, do tego jeszcze łatwo przełączając tryby wejść w tryb programowania. Czy w ten sposób jest to zrobione również w tych Solarforce, czy też w końcu zmienili to fatalne rozwiązanie?

Mam Solarforce L2P i tam tak właśnie jest - normalny klik włącza / wyłącza lampkę, "miękki" zmienia tryby. To właśnie przez to wtedy, w Bieszczadach, zaliczyłam glebę - przez przypadek wdusiłam ten przycisk za mocno i wyłączyłam lampkę.
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 19 Lis 2014, 19:39 »
No cóż, oprócz tego że słabo widzę i siwieję to od zawsze mi się lekko trzęsą ręce. Także, eee, miękkie naciśnięcie, twarde naciśniecie - odpadają  ;D

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 19 Lis 2014, 19:48 »
Podziwiam Olo Twoją upartość w kierunku AA.
Sam tez to przeżywałem. 100pln wydane na ładowarkę AA; 20 kilka akumulatorków...
Niestety - uświadomiłem sobie w końcu że fizyki sie nie przeskoczy i z AA nie da się wycisnąć tyle światła co z 18650.
Większość diód chodzi też na ~3,6 v więc do 4,8 (4xAA) ma się to nijak (ew. 3xAA by podeszło)
Irytowało mnie też gdy z 4 AA na jednym padło napięcie i wszytko świeciło na 3-.

Od 2 lat jeżdżę z Trustfire Z3 i nie narzekam. (Z6 jest taka sama, tylko droższa, większa i ma zum na zasadzie suwnicy)
Kupiona za 50PLN + 30PLN ładowarka (Ultrafire WF-139) + ogniwa ze starej baterii laptopowej którą znalazłem na wystawce w Poznaniu.
Nie owijając w bawełnę wypunktuję + i -:
- przy dużym zumie pojawia się efekt halo - o taki: http://i.piccy.info/i7/f32f4b6820ffab948eff096b415c2cf7/1-5-4629/63113661/2_500.jpg
- tak trzeba kupić/zdobyć ogniwa 18650, ale 3x AAA też wejdą do tej lampki i też będą świecić w kryzysowej sytuacji.
- min zum do max zum to ok 4 obroty - dużo, ale w rowerze akurat mi to pasuje bo tam raczej się ustawia i jedzie. Jako latarka takie rozwiązanie jest beznadziejne.
- przez to że jest zum z diody nie jest uzyskiwany max. światła jaki da się wycisnąć - ale przynajmniej lampkę da się wysterować tak aby nie oślepiać,
co rzadko się spotyka w latarkach.
- barwa nie jest zbyt miła, ale nie jest wściekle zimna. Wersja z przed 2 lat miała cieplejszą diodę - aktualnie "ulepszyli"

+ pamięć ostatniego trybu. Nie wyobrażam sobie odjeżdżać z np. pracy/spotkania, włączam lampkę, a tam strobo 100% - dla mnie pamięć trybu musi być! po włączeniu musi być ten na którym zostawiłem
+ lampka ma nierównomierny rozkład światła, co w rowerze akurat pasuje:)
świeci o tak przy ok 60% zoomu:

a jak się skieruje w dół:

Z kolei jak chcemy jechać polną drogą/w lesie itp możemy zrobić szeroki zum i świecić tak:

Do wyboru do koloru.
W zależności czy chcemy oślepiać, czy świecić na drogę.
+ zum który może być plusem lub minusem - jak kto woli.

Trybu średniego używam do jazdy w mieście. W terenie nie oświetlonym da się jechać na minimalnym (zależy jakie ciemne będzie niebo)
W takim razie po co tryb max ?
- szybka jazda w lesie/singlu/terenie (zjazdy)
- w niektórych miejscach/skrzyżowaniach trzeba używać strobo żeby przeżyć - niestety.

Lampki używam cały rok, w dzień (tak - świece w dzień) i w nocy.
Jak kto ciekawy - zapraszam do review osobiście.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Lis 2014, 19:55 »
Większość diód chodzi też na ~3,6 v więc do 4,8 (4xAA) ma się to nijak (ew. 3xAA by podeszło)
Przecież po to jest sterownik (a konkretnie przetwornica), żeby móc pracować przy różnym napięciu. Różnica pomiędzy naładowanym, a rozładowanym ogniwem lion jest również istotna.
Latarkę tego typu miałem parę lat temu, też z zoomem. Badziew jakich mało, nie dotykać. Rozkład światła był tak żałosny, że energia szła w gwizdek. Zoom? Przestawiał się sam na wybojach, jeśli nie był w skrajnym położeniu. No i dziadowski przełącznik.

Najlepszy jest tryb strobo w latarkach 500lm+, to powinno być karane. Wnerwia gorzej niż źle ustawione światła w samochodzie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 19 Lis 2014, 19:56 »

/Dygresja: Z tym Fenixem to ciekawa sprawa: nie widać jego produktów w rowerowych ('lepszych/gorszych') sklepach, nie występuje w testach, nigdy nie czytałem, nie słyszałem o rowerujących użytkownikach - ani w kraju, ani za granicą (przewijają się najprzeróżniejsze inne). Jego latarki dostępne są za to w sklepach z wyposażeniem turystycznym, w 'myśliwskich' i 'survivalowych'.

Gdyby nie 'świadectwo' licznych 'dzieł' użytkownika Wilka - w życiu nie pomyślałbym o nim jako o ew. faworycie AA-lampek./
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
« 19 Lis 2014, 19:57 »
A to własnie ten Solarfoce obecnie Ci się zepsuł?

Tak, ten. Przy czym sama już nie wiem, czy  na pewno się zepsuł. Dziś (z nową baterią) wszystko działało normalnie - a specjalnie nie unikałam wertepów. Więc to może sprawka tamtej baterii... choć to, że bez powodu mi zgasła nocą w lesie, na nowej baterii podczas listopadowego długiego weekendu, było lekko zastanawiające.
Dam jej jeszcze szansę :)
Jak dalej będzie kaprysiła, to będę musiała zacząć mocniej się rozglądać za czymś nowym.

Ta lampka też "pamięta" ostatni tryb, który był używany. Niestety za wyjątkiem trybu mrugającego - a ja akurat ten tryb wyjątkowo lubię. Zawsze więc muszę poklikać zanim go znajdę ;).

No cóż, oprócz tego że słabo widzę i siwieję to od zawsze mi się lekko trzęsą ręce. Także, eee, miękkie naciśnięcie, twarde naciśniecie - odpadają ;D

Uśmiałam się serdecznie - też słabo widzę (w ciemnościach), też siwieję. Ręce mi się nie trzęsą, ale ostatnio w lewej radiolog znalazł mi zmiany starcze  ;D.
Pozdrawiam,
Siwa&Ślepa&Stara :D

« Ostatnia zmiana: 19 Lis 2014, 20:02 Kot »
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 19 Lis 2014, 20:02 »
@Łatoś, dzięki, zaraz sobie poszperam w internetach.

Podziwiam Olo Twoją upartość w kierunku AA.
Sam tez to przeżywałem. 100pln wydane na ładowarkę AA; 20 kilka akumulatorków...
Niestety - uświadomiłem sobie w końcu że fizyki sie nie przeskoczy i z AA nie da się wycisnąć tyle światła co z 18650.

Doskonale zdaje sobie sprawę co mi da więcej światła, zaznaczyłem to w pierwszym poście. Nie mam jednak wiedzy a tym samym zaufania jeśli chodzi o wszystkie lampki chałupnicze czy też chińskie, a fabryczne modele na ogniwa są raczej poza moim zasięgiem finansowym (wliczając w to akumulatorki i ładowarkę).

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 19 Lis 2014, 20:18 »
Latarkę tego typu miałem parę lat temu, też z zoomem. Badziew jakich mało, nie dotykać. Rozkład światła był tak żałosny, że energia szła w gwizdek. Zoom? Przestawiał się sam na wybojach, jeśli nie był w skrajnym położeniu. No i dziadowski przełącznik.
No to chyba słabo trafiłeś.
Zdaje sobie sprawę że zwolenników zoomu jest tyle co i przeciwników.
W opisie odnosiłem się jednak do jednego konkretnego modelu latarki.

Jeśli chodzi o inne szczegóły - nie zamierzam pisać elaboratu (i tak długo wyszło)
- każdy ma też swoje przekonania i zamiłowania (jak do siodełka:)
Jak ktoś ciekawy - zapraszam do obejrzenia osobiście TEJ konkretnej sztuki. ;)

EDIT: ceny które podałem są aktualne, więc wątek finansowy jest zupełnie nie zrozumiały dla mnie w tym wątku - ale to już sprawa inwestora.
« Ostatnia zmiana: 19 Lis 2014, 20:38 jubudubul »

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 19 Lis 2014, 20:24 »

/Dygresja: Z tym Fenixem to ciekawa sprawa: nie widać jego produktów w rowerowych ('lepszych/gorszych') sklepach, nie występuje w testach, nigdy nie czytałem, nie słyszałem o rowerujących użytkownikach - ani w kraju, ani za granicą (przewijają się najprzeróżniejsze inne). Jego latarki dostępne są za to w sklepach z wyposażeniem turystycznym, w 'myśliwskich' i 'survivalowych'.

Gdyby nie 'świadectwo' licznych 'dzieł' użytkownika Wilka - w życiu nie pomyślałbym o nim jako o ew. faworycie AA-lampek./
Trochę na Mtbr można poczytać. Pewnie szukasz gdzie pisza raczej szosowcy.
Jest kilka firm co robi oświetlenie rowerowe, o których za dużo nie idzie przeczytać, Dinotte, Niteye czy właśnie Fenix.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum