Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210786 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Lampka przednia
« 26 Lis 2014, 15:18 »
Dobry patent z tymi magnesami, za późno przeczytałem, więc poszła taśma izolacyjna.

Wezmę jednak z allegro, tu też w razie czego mam możliwość zwrotu. Nie będę musiał płacić za przesyłkę, zamówię jeszcze sterownik programowalny i wykorzystam kupon 20 zł :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 26 Lis 2014, 15:19 »
... XM-L2 T6-4C.. Kolor światła trochę żółtawy - taki wschód/zachód słońca ;)

Ja mam diodę XM-L T6-3C. Jest określana jako neutralna (nie tak biała, lekko żółta). Żeby odcień cieplejszy T6-4C przypominał zachodzące słońce nie wiem jakie szkła trzeba założyć. Chyba takie
http://www.bosch-professional.com/pl/pl/okulary-obserwacyjne-czerwone--26324-ocs-p/
 ;D

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 26 Lis 2014, 16:02 »
Albo przedtem mieć lampkę z 6000K< ;D

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Lis 2014, 18:33 »
Generalnie baterie marketowe są słabsze niż akumulatorki, jak ładowałem tym GPS to Eneloopy wytrzymywały mi sporo dłużej niż marketowe baterie.
Im bardziej prądożerne urządzenie tym różnica większa. Etrexowi jest wyjątkowo wszystko jedno czym go zasilam, niestety lampki mają o wiele większy pobór i akumulatory sprawdzają się dużo lepiej. Najlepsze pod tym względem są baterie litowe, ale ekonomia tego rozwiązania nie powala :D

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 26 Lis 2014, 20:24 »
Mój Etrex jakoś zauważa różnicę w jakości zasilania.
Na zwykłych bateriach działał niecałą noc a na litowych Energizerach ponad 3 noce.

Jeśli chodzi o światełka i Fenixa to jutro pobawię się HP30 (czołówka) który właśnie do mnie doszedł. Wrażenia opiszę w odpowiednim dziale. ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 26 Lis 2014, 22:59 »
No to test nr 1 Fenixa Bt-10. Baterie z marketu, marki eco+, 8 sztuk za 4,99 zł.

Producent deklaruje 2 godziny i 45 minut.

Lampka na pełnej mocy jechała przez 1 h i 15 minut. Potem powolutku zaczęło spadać.
Po 1 h i 35 minutach tryb najmocniejszy był już tylko trybem średnim
Po 1 h i 50 minutach tryb najmocniejszy był już tylko trybem niskim
po 2 h i 15 minutach lampka spełniała już tylko rolę lampki pozycyjnej.
po 2 h i 45 minutach lampka zgasła całkowicie.

Wyniki z akumulatorkami Eneloopa przedstawię później.

No to przedstawiam ;-)

No to test nr 2 Fenixa Bt-10. Akumulatorki eneloop białe (2000), naładowane do 2100 mah.

Producent deklaruje 2 godziny i 45 minut.

Lampka na pełnej mocy jechała przez 1 h i 45 minut. Potem momentalnie spadło na tryb średni
Po niecałych 2 h tryb najmocniejszy był tylko niskim ;-)
Pewnie jeszcze kilkanaście minut i zostanie światełko pozycyjne, ale to już ma mniejsze znaczenie. Zapewne przy eneloopach czarnych (2500) wynik 2 godzin z groszami na maksymalnym trybie jest do osiągnięcia.

W porównaniu do tanich baterii udało się uzyskać ponad 30 minut pracy na trybie maksymalnym, czyli o 40% więcej. Z kolei ogólny czas pracy aż do padnięcie wypada porównywalnie, bo na Eneloopach przechodzenie na niższe tryby działo się błyskawicznie. Ciekawe jak to wygląda na trybie średnim, ale to już nie chce mi się testować :P
« Ostatnia zmiana: 26 Lis 2014, 23:16 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

• Wyprawy młodej pary
« 28 Lis 2014, 23:29 »
Tymczasem lampki z XM-L i jednym 18650 świecą ponad godzinę te powiedzmy 500-700lm ::)

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
« 28 Lis 2014, 23:33 »
Witajcie,

od jakiegoś czasu rozglądam się za nową lampką przednia, poniżej 100zł. Mam okazję kupić lampkę Roxim RS3 za 70zł. Cena wydaje się być atrakcyjna, bo normalna lampka ta kosztuje 169zł.
Czy ktokolwiek miał styczność z ww. lampką lub firmą?

Wielkich wymagań raczej nie mam. Do tej pory posiadałem lampkę-samoróbkę opartą na diodzie Cree. Często pożyczałem też Sigmą Powerled Black, w sumie to całkowicie wystarczał mi tryb Low, a Roxim w teorii jest na poziomie Mid (w luxach).

Za podobne pieniądze (około 80-90zł) ciekawą propozycją może być też Sigma Lightster (zasilanie 4AA), ale wg. specyfikacji jest od Roxima słabsza o 13Lux-ów.

K

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 29 Lis 2014, 10:06 »
Tymczasem lampki z XM-L i jednym 18650 świecą ponad godzinę te powiedzmy 500-700lm ::)
Doczytaj dokładniej :), bo wartości są bardziej optymistyczne.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• Wyprawy młodej pary
« 29 Lis 2014, 11:38 »
ale wg. specyfikacji jest od Roxima słabsza o 13Lux-ów.
Jak już tu pisaliśmy, lux nie określa mocy lampek, tj ta sama dioda mocniej skupiona da więcej luxów ;) Także taką specyfikacją się nie przejmuj, tylko szukaj realnych porównań (albo olej i wybierz ładniejszą ;D )

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
« 29 Lis 2014, 12:12 »
Opis na light-test już czytałem. Owszem, przycisk nie jest zbytnio udany, jak ją oglądałem, to ciężko go ogarnąć. Ale za 70zł chyba nic lepszego nie znajdę?

« 29 Lis 2014, 16:01 »
Zdaje się, że Żubr posiada tego droższego Roxima. Nie wiem jakiego trybu używał (na pewno nie najmocniejszy) znośnie doświetlał terenową ścieżkę. Ale szału nie było. Do rzeczywiście komfortowej i szybkiej jazdy po asfalcie chyba by się przydał ten najmocniejszy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 30 Lis 2014, 23:13 »
Dziś odebrałem 6 niezabezpieczonych ogniw 18650, odczepiłem blaszki (były pakiety po dwa ogniwa) przy okazji podziurawiłem palce.. Nie ważne, wkładam do latarki, nie włącza się. Widać rozładowane, wkładam do ładowarki, a tam cały czas świeci się dioda. Jedynie jeśli bateria jest już wsadzona i podepnę zasilanie, to wtedy przez jakiś czas dioda świeci się na czerwono.

Według opisu: czerwony - ładowanie, zielony - pełna
https://www.fasttech.com/products/0/10001919/1137904-miller-ml-102-universal-usb-smart-charger-version

Ktoś miał z tym sprzętem do czynienia?

« 1 Gru 2014, 00:04 »
$6, więc specjalnie tania nie była, w Polsce pewnie kosztowałaby ~50 zł. Opinie ma też całkiem niezłe, wybrałem ją ze względu na możliwość używania ogniw jako powerbank.

Liczyłem na to, że ktoś może miał akurat z nią styczność i napisze coś o działaniu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum