Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210787 razy)

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
Odp: Lampka przednia
« 1 Gru 2014, 12:41 »
ja kupiłem Sigma Lighster parę tygodni temu.
Jestem zadowolony: świeci daleko, dobrze zaprojektowany jest 'układ' światła - większy prostokąt oświetla to co bliżej przed rowerem, a drugi mniejszy oświetla to co zdecydowanie dalej.
Dobra jakość za cenę.
Jak na razie jedyna "zbędna" rzecz w tej lampce to dioda informująca o poziomie baterii - przy niskich temperaturach baterie i tak się szybko rozładowują, więc dioda świeci na zielono tylko przez chwilę, potem już cały czas na czerwono :)
Powyżej 100 zł bym na lampkę nie przeznaczył. Moim zdaniem nie warto.
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 1 Gru 2014, 12:47 »
A u mnie ta dioda ma 3 poziomy pracy i chwalę ją sobie. Może dlatego że nie używam baterii tylko akumulatory?

W każdym razie po włożeniu świeżo naładowanych eneloopów (białych) dioda nie świeci w ogóle, po jakimś czasie (ale to ze 2 godziny, nie chwila) zaczyna świecić na zielono, w końcu przechodzi na czerwony, ale to już widać bez niej bo jednocześnie spada jasność lampy.
« Ostatnia zmiana: 1 Gru 2014, 12:53 Borafu »

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 1 Gru 2014, 12:48 »
Jak na razie jedyna "zbędna" rzecz w tej lampce to dioda informująca o poziomie baterii - przy niskich temperaturach baterie i tak się szybko rozładowują, więc dioda świeci na zielono tylko przez chwilę, potem już cały czas na czerwono
Ja korzystam z białych eneloopów i takiego problemu w swoim lightsterze nie mam.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
« 1 Gru 2014, 12:58 »
Jak na razie jedyna "zbędna" rzecz w tej lampce to dioda informująca o poziomie baterii - przy niskich temperaturach baterie i tak się szybko rozładowują, więc dioda świeci na zielono tylko przez chwilę, potem już cały czas na czerwono
Ja korzystam z białych eneloopów i takiego problemu w swoim lightsterze nie mam.

Ja używam czarnych w lighsterze, białe wożę jako rezerwowe. Zielona dioda świeci mi długo, krótko świeci alarmująca o wyczerpaniu akumulatorów.

« 1 Gru 2014, 13:39 »
Jaka ładowarka jest potrzebna żeby ładować akumulatorki nie wyciągając ich z lampki? Wyrzuciłem opakowanie już...

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
« 1 Gru 2014, 13:49 »
Jaka ładowarka jest potrzebna żeby ładować akumulatorki nie wyciągając ich z lampki? Wyrzuciłem opakowanie już...

Ładowanie jest dosyć czasochłonne, ja używam ładowarki tylko w domu. Na wyjazdach ładuję akumulatorki po wyjęciu.

http://www.rowerystylowe.pl/p-6331/ladowarka-do-lampek-sigma-lightster?gclid=CIe0qo3wpMICFcPMtAodJmkAwQ

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 1 Gru 2014, 15:09 »
Ładowarka do lampy ma tę wadę że bez lampy niczego nie naładujesz, a w lampie tylko AA.
Za to kupując wspomnianą tu BC-700 albo inną naładujesz także AAA, a i funkcjonalność też lepsza.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 1 Gru 2014, 18:48 »
W każdym razie po włożeniu świeżo naładowanych eneloopów (białych) dioda nie świeci w ogóle, po jakimś czasie (ale to ze 2 godziny, nie chwila) zaczyna świecić na zielono, w końcu przechodzi na czerwony, ale to już widać bez niej bo jednocześnie spada jasność lampy.

U mnie jest dokładnie tak samo. Daniel-san, może masz jakieś felerne baterie?

« 2 Gru 2014, 09:47 »
U mnie jest dokładnie tak samo. Daniel-san, może masz jakieś felerne baterie?

No i wyszło szydło z worka! ;)
W każdym razie:

- nigdy nie napisałem, że to mój 'problem'. Gdybym takie miał 'problemy' to nie chciał bym siebie znać! ;)

Dzięki za czujność!

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 2 Gru 2014, 12:34 »
Jak Ni-Mh się nie ładują, to może też oznaczać, że np. długo leżały rozładowane i narastający dendryt spowodował zwarcie ogniwa. Wtedy trzeba trzepnąć takie ogniwo jakimś mocnym zasilaczem (ja to robię laboratoryjnym ustawionym na 2A i kilka V) Po takiej operacji ładowarka powinna wykryć ogniwo i je naładować. Oczywiście takie ogniwo ma już gorsze parametry od nowego, ale do jakichś popierdułek typu lampka pozycyjna z powodzeniem stosuję takie "ogniwa zombie".

Ładowarka BC-700 dla zwartych/ głęboko rozładowanych ogniw pokazuje "NULL" i nie ładuje.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 2 Gru 2014, 13:36 »
Jeżeli ładowarka typu BC nie ładuje głęboko rozładowanego ogniwa to jest na to prosty, szybki sposób. Wkładamy głęboko rozładowane ogniwo do ładowarki. Następnie na chwilkę podpinamy równolegle drugie sprawne ogniwo do tego, które jest w komorze ładowania.
Zwarte ogniwo ja w wyrzucam. Pożytek z niego już niewielki.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna obserwathor

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.02.2012
« 2 Gru 2014, 21:22 »
Mój sposób na głęboko rozładowane akumulatory (których nie ruszy ładowarka mikroprocesorowa), to 30 minut ładowania w starej ładowarce bez jakiejkolwiek automatyki, po tym zabiegu przekładam je do BC700, jeżeli akumulator nie ruszy, to niestety nadaje się na złom. Często jednak takie akumulatory mają już małą pojemność i duże samowyładowanie i pożytek z nich jest niewielki.
post wysłany z  komórki -  na węgiel™

Offline Mężczyzna xbartolinix

• Miasto: Strzyżów|Rzeszów
  • Na forum od: 16.09.2014
    • jakieś tam relacje
« 2 Gru 2014, 22:58 »
Pół roku temu nie wydałbym na przednie światło więcej niż 100 zł. Tak mi się w głowie poprzewracało, że dziś przyszedł mi Fenix BT 10 za 249 zł :icon_twisted: Powiem szczerze, że to była ciężka decyzja, żeby wydać tyle pinionżków na jakieś światełko. Przeglądałem różne lampki, ale ciężko znaleźć coś co odpowiadałoby moim oczekiwaniom. Po powrocie ze szkoły wskoczyłem na rower i wybrałem się na jazdę testową. Trasa była rozmaita- nieoświetlone odcinki szturowe, oświetlone ulice, podjazd i szybki zjazd w lesie oraz na asfalcie. Na oświetlonych ulicach używałem głównie trybu migającego a miga ciekawie, bo mocno i "zmiennie", dla zobrazowania: x  x  x  xxxxxxxxx x  x  x  xxxxxxxx itd. (nie umiem lepiej wytłumaczyć). Na nieoświetlonej drodze,  po równym i pod górkę jechałem na najniższym poziomie. Przy zjazdach po asfalcie jechałem na najwyższym, ale dla oszczędności baterii spokojnie możnaby śmigać na średnim. Podczas zjazdu po dosyć wyboistej, przykrytej liśćmi drodze leśnej miałem najwyższy tryb i naprawdę czułem komfort. Może jeszcze na głowie przydałaby się czołówka, bo przy kombinowaniu kierownicą nie można poświecić sobie tam, gdzie się chce widzieć, ale producent dołącza do lampki uchwyt umożliwiający zamontowanie jej na kasku. Przełączanie trybów jest bardzo proste, w zasadzie od razu wiadomo o co chodzi. Przycisk chodzi miękko, ale dla mnie problemem było wycelowanie w niego palcem opatulonym grubą rękawicą. Po leśnym zjeździe miałem wielką ochotę powtórzyć go, bo tak fajnie się jechało. Poza tym miło jest mieć światło lepsze niż niektóre auta   8)
Wolniej jedziesz, dalej zajedziesz...

http://xbartolinix.bikestats.pl/

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 3 Gru 2014, 19:59 »
Na oświetlonych ulicach używałem głównie trybu migającego a miga ciekawie, bo mocno i "zmiennie", dla zobrazowania: x  x  x  xxxxxxxxx x  x  x  xxxxxxxx itd. (nie umiem lepiej wytłumaczyć).
Bardzo dobrze to wytłumaczyłeś. Słowa czasem bywają zbędne ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 3 Gru 2014, 20:23 »
jak włączyłeś strobo? mi się raz udało przypadkiem :P
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy