Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210922 razy)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Odp: Lampka przednia
« 21 Gru 2014, 16:56 »
To prawie się przekonałem do RX5.

Ja też, ale bez "prawie". Na żywo robi lepsze wrażenie niż się spodziewałem. Ciekawe, jak spisze się w akcji.

Edit:
"W akcji" przetestowałem ją podczas wczorajszej Nocnej Masakry.
W pierwszej chwili miałem mieszane uczucia, bo niezbyt podobał mi się rozkład światła (lightster ma bardziej równy), ale po całonocnej przejażdżce w raczej niesprzyjających warunkach (teren, błoto, deszcz) muszę powiedzieć, że jestem w pełni zadowolony z zakupu.
Lampka bardzo szeroko (i wystarczająco -jak dla mnie - daleko) oświetla drogę, ma wyraźnie odcięcie strumienia światła, więc nie oślepia jadących z naprzeciwka.
W uchwycie siedzi mocno i raczej nie powinna stamtąd spadać.
Żadnych problemów obsługą (podobno niewygodnego) przycisku do włączania/przełączania, nawet w grubych rękawicach narciarskich.
Bardzo podobają mi się diody w przycisku informujące o trybie pracy i stanie baterii.
Co do czasu pracy - na białych eneloopach (1900 mAh) definitywnie zgasła (a raczej przeszła do trybu pozycyjnego ) po jakichś 7 godzinach świecenia (w trybie "power"). Czyli świeci trochę krócej niż lightster, ale znacznie lepiej oświetla drogę.
Mogłaby być trochę mniejsza. Śmiesznie wygląda taka kobyła na kierownicy - tym bardziej, że powinna być zamocowana w pozycji dość mocno pochylonej w dół.

Mam nadzieję, że tryb Power wystarczy do jazdy po asfalcie?

Moim zdaniem, do zwykłej spokojnej jazdy - tak.
« Ostatnia zmiana: 10 Sty 2015, 11:05 Turysta »

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 22 Gru 2014, 07:26 »
A możesz podać jakiś przykład takiej alternatywnej mocnej lampki zasilanej AA? Nie zależy mi na takiej, która  połowę lumenów wysyła bezużytecznie w kosmos, ale ma dobry rozkład światła i nie oślepia innych, czyli jak Roxim, Ixon Iq, bądź Trelock LS 950.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 24 Gru 2014, 14:35 »
przy obecnym kursie złotego, fenix bt10 na aliexpress kosztuje ok 180zł. Pewnie po świętach sobie sprawię. Możliwość przezbrojenia jej na 18650 stacjonarnie, a na 4xAA wyjazdowo, jest dość kusząca.

My home is where my bike is.

« 24 Gru 2014, 14:38 »
Roxim RX5P, jak widzę, nadal dostępny jest w Centrum Rowerowym za 169 zł.
« Ostatnia zmiana: 25 Gru 2014, 10:06 Turysta »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 24 Gru 2014, 14:40 »
@wilk, rozkład światła BT—10 nawet nie przypomina ten od Roxim rx-5.

« 24 Gru 2014, 21:36 »
A możesz podać jakiś przykład takiej alternatywnej mocnej lampki zasilanej AA? Nie zależy mi na takiej, która  połowę lumenów wysyła bezużytecznie w kosmos, ale ma dobry rozkład światła i nie oślepia innych, czyli jak Roxim, Ixon Iq, bądź Trelock LS 950.

Przecież wielokrotnie była tu mowa o Fenixie BT-10. Daje aż 350 lumenów, to chyba najlepszy obecnie wynik na rynku lampek na AA. To lampka typowo rowerowa, nie latarka, więc całe światło jest dobrze wykorzystywane. Roxim RX5 daje zaledwie 140 lumenów, a kosztuje 220zł na Allegro, Fenix kosztuje ledwie 30zł więcej - i daje ponad dwa razy więcej światła. Więc dla mnie bije Roxima na głowę.

A jest jeszcze Catey EL540, około 170 lumenów, podobna siła i wykonanie do Roxima, ale lepszy włącznik, rozkład światła raczej też.

Niestety ale Cateye EL nie jest dla mnie ciekawą propozycją. Przy porównywalnych parametrach do mojego IXON IQ jeśli chodzi o "ilość" światła i jego rozkład to zdecydowanie odstaje jeśli chodzi o czas pracy. W trybie High są to 2h wobec co najmniej 5,5h przy IXON IQ. Co ciekawe, moja lampka weszła na rynek bodajże w 2007, czyli "lata świetlne" przed Cateye, który jak widać niczym szczególnym nie zachwyca.
Natomiast Fenix BT 10 nie spełnia kryterium nieoślepiania, tak przynajmniej wynika z testu na stronie light-test.info, której admin jest dla mnie wiarygodnym źródłem w kwestii lampek wszelakich.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 24 Gru 2014, 22:01 »
Nie wiem na ile Fenix oślepia, z mojej perspektywy rozkład światła jest OK, wszystko skupia się na drodze. Natomiast Roxima ma chyba Jacun i pamiętam, że jak przyjeżdżał w nocy na Wyprawkę Ślubną i mu wyszedłem na jezdnię to po oczach dostałem dość konkretnie :) Rozkład, rozkładem, ale jak lampka jest mocna to zawsze będzie razić innych, niestety to nie wielkie reflektory samochodowe.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 24 Gru 2014, 22:07 »
Chciałbym kiedyś sprawdzić jakość nieoslepiania w rx5 ale bardzo wiele zależy od tego jak zamocowana jest lampka. Na przedstawionym zdjęciu na ścianie widać, że występuje znaczące odcięcie światła na pewnym poziomie.
PS: Jeśli dostałeś po oczach tą wiązką słabszą to pomysł jak dają po oczach lampki dwukrotnie mocniejsze ze standardową wiązką latarkową.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 24 Gru 2014, 22:14 »
Nie wiem z czego dostałem. Ale jak się przypatrzysz, to zobaczysz, że Fenix też ma dwie wiązki.

Oczywiście to też wszystko kwestia gustu. Dużo bardziej wolę rozkład i moc jaką mam w Fenixie, niż np. to co mam w Lightsterze, który dla moich potrzeb na szosówkę nie starcza. Jako światełko do górala/mieszczucha/sakw jest bardzo OK. Roxima tylko kilka razy widziałem u Ciebie i Jacuna i sprawiał pozytywne wrażenie. (no, może poza tym wielkim gabarytem, ale z kolei Fenix ma dodatkowe pudełko, co też nie wszyscy muszą lubić).

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 24 Gru 2014, 22:23 »
Porównaj tylko te wiązki co na zdjęciach padają na ścianę i nie mów, że są nawet podobne. ;-)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 24 Gru 2014, 22:37 »
No nie są podobne, zdecydowanie. W efekcie przy mojej ślepocie jadąc z Roximem bym się wpierdzielił w dziurę pomiędzy silną wiązką a kołem własnego roweru ;-)

« 25 Gru 2014, 10:06 »
Roxima ma chyba Jacun i pamiętam, że jak przyjeżdżał w nocy na Wyprawkę Ślubną i mu wyszedłem na jezdnię to po oczach dostałem dość konkretnie :) Rozkład, rozkładem, ale jak lampka jest mocna to zawsze będzie razić innych, niestety to nie wielkie reflektory samochodowe.

Lampką z "odcięciem"  też można oślepić, jeśli skierować strumień światła za bardzo do góry. Podejrzewam, że tak było w tym przypadku. Niemożliwe, żeby (w dodatku przy Twojej - jak piszesz - "ślepocie") poraziło Cię to, co jest powyżej "odcięcia".

« 25 Gru 2014, 20:48 »
Na zdjęciu widać, że BT 10 nie ma żadnego odcięcia. Rozkład światła jest typowo latarkowy, co powoduje, że mniej lub bardziej można kogoś oślepić.

Co do Cateye, o którym mowa. Nie rozumiem po co mocowanie do góry nogami? Wtedy cały ten system ROL traci sens.

Może jak zobaczysz moją lampkę to zmienisz zdanie  :wink: Porównując ją na stronie Dominika do rzeczonego Cateye (rozkład światła i jasność) doszedłem do wniosku, że nie widać różnicy, a jeśli chodzi o mocowanie to może być nawet lepsze w moim IXON IQ, ponieważ opcjonalnie jest dostępne mocowanie do korony widelca, z którego zresztą korzystam. Dzięki temu oszczędzam miejsce na kokpicie.
Mimo wszystko szukam lepszej lampki. Głównym kryterium poza jakością "światła" jest czas pracy, ale z tego co widzę, zasilanie AA ma swoje ograniczenia. Zaczynam się zastanawiać nad czymś zasilanym pakietem, własnie na wzór BT 10 lub 20, tyle, że nie oślepiającą.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 26 Gru 2014, 20:29 »
/.../Mimo wszystko szukam lepszej lampki. Głównym kryterium poza jakością "światła" jest czas pracy, ale z tego co widzę, zasilanie AA ma swoje ograniczenia. /.../

http://www.roseversand.de/artikel/supernova-airstream-2-led-frontscheinwerfer/aid:716440

(Ubiegło- i tegoroczny zwycięzca The Transcontinental Race tym razem wygrał - jak się wydaje - pozyskując prąd z dynama /Supernova/ :o [, jadąc na rowerze ze stali].)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 26 Gru 2014, 20:44 »
Jeśli z tego sklepu to raczej myślałem już o tym:

http://www.roseversand.de/artikel/b--m-ixon-iq-speed-premium-led-beleuchtungsset/aid:703620

W trybie max ok. 10h, ale to już nie na AA tylko pakiet Aku.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum