Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210644 razy)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Odp: Lampka przednia
« 12 Sty 2012, 11:50 »
a przy okazji jaka to oszczędność wozić czołówkę.
I do namiotu się przyda i do roweru ;)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 12 Sty 2012, 11:54 »
Lampkę mam na kasku.
Wbrew obowiązującym przepisom :D
Art. 56.

[...]  powinny być umieszczone nie wyżej niż 900 mm i nie niżej, niż 350 mm od powierzchni jezdni;

Masz lampkę nad kołem? Jeśli na kierownicy to tez jest to niezgodne z przepisami. :)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 12 Sty 2012, 11:55 »
W Polsce chyba raczej mało kto słyszał o tym przepisie... a w Szwecji pewnie go nie ma
Wystarczy, że słyszał policjant, któremu akurat kilku punktów do premii brakuje i właśnie Cię zatrzymał. :D
A tak na poważnie - nieszczęściem w naszym kraju jest radosna twórczość w prawotwórstwie i kompletna niemoc w egzekwowaniu.
Może lepiej sobie sprawdź jak to jest w tej Szwecji z wysokością lampek.

Edit : Nie wyobrażam sobie trochę długiej nocnej jazdy z samą jeno czołówką. Jako światełko dodatkowe - jak najbardziej. Tylko ta wysokość :D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 12 Sty 2012, 12:25 »
Edit : Nie wyobrażam sobie trochę długiej nocnej jazdy z samą jeno czołówką. Jako światełko dodatkowe - jak najbardziej. Tylko ta wysokość :D

fakt, długa nocna jazda z czołówką jest trochę męcząca bo nie można oderwać zbytnio spojrzenia od drogi, ale przynajmniej się na nią patrzy wtedy i człowiek się skupia ;D a nie np rozgląda się na boki i wpada w barierkę...

Janus, jak masz małą moc lampki, to wymień baterie :P ostatnio mi tylna ledwo ciągnęła, myślałem że to przez zimno, a jak zmieniłem baterie to razi po oczach :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 12 Sty 2012, 13:43 »
Chodzi Ci o wysokość do 1 czy tam 1.2 m? W Polsce chyba raczej mało kto słyszał o tym przepisie... a w Szwecji pewnie go nie ma ;)
Chyba jednak nie o ten przepis chodzi ale raczej o ten, który mówi o obowiązkowym wyposażeniu roweru :P
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 12 Sty 2012, 13:59 »
Wydaje mi się, że im wyżej jest lampka, tym lepiej oświetla powierzchnię drogi. Poza tym mogę spojrzeć jaką mam przerzutkę ;)

Offline Mężczyzna zizu

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 11.01.2012
« 12 Sty 2012, 21:10 »
Wydaje mi się, że im wyżej jest lampka, tym lepiej oświetla powierzchnię drogi. Poza tym mogę spojrzeć jaką mam przerzutkę ;)
Gdzieś czytałem, że w polskim prawie nie można oświetlać sobie drogi latarką na kasku, gdyż jest to po prostu niebezpieczne dla innych uczestników ruchu + jak już wspomniałem, prawo tego zabrania :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 12 Sty 2012, 21:13 »
jak machasz głową to to tak różowo nie jest. Kołnierza ortopedycznego chyba nie zakładasz? ;)
Jest to dość denerwujące jak ktoś jadący z naprzeciwka macha tym na lewo i prawo (bo w mieście inaczej się nie da).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 12 Sty 2012, 21:19 »
za to oślepia innych ;)

Czołówką jeszcze nikt jadący na rowerze mnie nie oślepił, ja sam na rowerze nie mam jakiejś mocnej potrzeby machania głową. Oślepiają mnie natomiast - i to często - osoby jadące z lampką na dynamo zamontowaną w przepisowym miejscu, która świeci bardzo mocno we wszystkich kierunkach.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 12 Sty 2012, 21:36 »
Gdzieś czytałem, że w polskim prawie nie można oświetlać sobie drogi latarką na kasku, gdyż jest to po prostu niebezpieczne dla innych uczestników ruchu

Faktycznie zabrania, ale nie słyszano tu na forum o żadnym mandacie z tym związanym. Natomiast bezpieczeństwo zwiększa, ale moje, bo mogę nią kierowcom sygnalizować, żeby wyłączali długie światła.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 12 Sty 2012, 21:58 »
Ja osobiście również używam czołówki, ale wraz z noworocznymi zakupami poświątecznymi postanowiłem kupić oświetlenie i właśnie czekam na lampkę montowaną na widełkach, podobnie jak lampki na dynamo, lecz moja będzie na baterie. A więc i licznik i torba i ewentualnie jeszcze na coś, będzie miejsce. ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 12 Sty 2012, 22:01 »
Pochwal się jaką kupiłeś, bo też się rozglądam za taką na widelec.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 12 Sty 2012, 22:11 »
Jeszcze nie przyszła, ale znalezłem dwie opcje: http://allegro.pl/przednia-lampa-rowerowa-on-off-bateria-gazelle-i2009664943.html oraz w pewnym sklepie taką którą zamówiłem: http://www.katalogrowerowy.pl/system/pictures/4d8228c643d750059600112e/product_details_rgb.jpg?1300375750 (info co do sklepu na priv, bo ogólnie już nie mają tego na stronie, ale po kontakcie tel powiedzieli że mi wyślą bo mają).

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 12 Sty 2012, 22:12 »
W przepisach określone jest, że to rower ma posiadać oświetlenie a nie rowerzysta. Zatem jeśli nawet przyczepisz sobie do nogi lampkę to będzie ona niezgodna z przepisami. ;)
Poza tym moja kierownica jest na poziomie 95 cm, więc i umieszczenie na niej oświetlenia jest niezgodne :D

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 13 Sty 2012, 09:29 »
Lampka tylko na kask.
http://rower.memorek.pl/zdjecia/590_Granica_poludniowa_2011/slides/IMG_0409.html
Choć to co tu ma Mateusz to tylko sygnałówka jest :-)

Ja używam lepszą (petzla) i też, szczególnie na długie nocne jazdy, zawsze zakładam na kask. Bez problemy wystarcza na oświetlenie drogi, nawet przy szybkiej jeździe szosówką. Choć dodatkowo na kierownicy wieszam drugą, która świeci tam gdzie trzeba kiedy głowa lata na boki.

Marek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum