Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210935 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: Lampka przednia
« 18 Sty 2015, 18:52 »
/.../
Oślepianie kierowców przez rowerzystów uważam za burzę w szklance wody. Owszem, jest to pewnie jakiś problem, ale gdzieś po drodze jest trochę innych, z trupami włącznie, więc akurat tutaj tą dbałość o to by lampka była zgodna z niemiecką normą uważam za lekką nadgorliwość. /.../

Przepisy o dopuszczeniu osób i pojazdów do ruchu po drogach publicznych definiują/narzucają minimalne wymogi uczestnictwa. Minimum nijak nie można próbować nazwać 'nadmiarem gorliwości'. Mniejsze/większe liczby 'trupów włącznie' zawsze będą (ruch sprzyja gwałtownym kolizjom). Róbmy swoje - dobrze świećmy!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 18 Sty 2015, 19:57 »
Jak ktoś sobie doczyta, normy stvzo nie określają tylko rozkładu światła, limitują także maksymalną moc lampki. Pokrętne to niczym przeciętna dyrektywa europejska.
Tak z grubsza wyjaśnione w języku bardziej przyjaznym do czytania od niemieckiego
http://swhs.home.xs4all.nl/fiets/tests/verlichting/stvzo/index_en.html
Po z gruba przejrzeniu jak się sprawy mają, nic dziwnego, że produktów zgodnych z tym czymś jest tak mało.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 18 Sty 2015, 21:28 »
/.../
/.../w języku bardziej przyjaznym do czytania od niemieckiego

?
Dostępnym?

Po z gruba przejrzeniu jak się sprawy mają, nic dziwnego, że produktów zgodnych z tym czymś jest tak mało.

Nie chodzi o 'zgodność' z StVZO lecz o rzekomą 'pomijalność' kwestii oślepiania przez rowerujących w ruchu drog. (również niedoświetlenia).

'Trochę innych' istniejących problemów, w tym -również- z oświetleniem, z 'trupami włącznie'.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 18 Sty 2015, 21:39 »
Tyle gadania o oślepianiu przez lampki rowerowe, a wystarczy zadać jedno pytanie.
Podejrzewam, że większość z nas ma prawko i jeździ także samochodem.
Czy ktoś został oślepiony przez rowerzystę?
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 18 Sty 2015, 22:56 »

W samochodzie - rzeczywiście, nie przypominam sobie.
W mieście na drodze rowerowej (jadąc rowerem) - niemal codziennie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 18 Sty 2015, 23:13 »
Dokładnie!

Offline Grzesiek

• Na forum od: 13.03.2011
« 19 Sty 2015, 10:16 »
Nie wiem jakie Fenixy masz na myśli ale te modele o jakich niedawno dyskutowaliśmy na forum maja pewne rozwiązanie przynajmniej próbujące ograniczyć oślepianie.

Mam na myśli bt 10, 20, bt30 z tym ryflowanym kawałkiem szkiełka pewnie lekko spłaszcza spot, ale granicy światło-cień nie tworzy na pewno. Tak mały reflektor z diodą skierowaną do przodu nie ma szans stworzyć rowerowego rozkładu światła, i przy takiej mocy. Sigma też ma diodę tak skierowaną ale ma przed nią soczewkę i przemyślany, większy reflektor, no i nie taką moc. Dlatego firmy produkujące oświetlenie rowerowe do lasu reklamują się lumenami.
Akurat w piątek z Turystą jechaliśmy po ciemku 40 km. On z Roximem ja z Fenixem. Do tego Borafu z Lightsterem. Mnie trochę Roxim przekonał, wydaje mi się też, że jemu Fenix nie jawi się jako oślepiarka dla aut. Trochę też wczoraj stacjonarnie obie lampki porównałem, mimo wszystko nadal wybrałbym Fenixa - dla moich oczu cieplejszy kolor światła, rozkład Fenixa jest korzystniejszy. Lightster na szosę jest dla mnie zdecydowanie za słaby, nie widzę dziur.
No to mieliście optymalną sytuację do porównania - trzeba było Borafu wysłać 100-200 m dalej, ustawić swoje lampki tak, żeby było widać psa w odległości 30-40 m - tak je ustawić, żeby pies był podobnie oświetlony (widoczny) jedną i drugą lampką a nast. pojechać  w stronę Borafu (w czasie jazdy pojawi się też ef. modulacji przy skręcaniu kiery)i zapytać go o ocenę, a potem, żeby on jechał w Waszym kierunku świecąc sobie Lighsterem i wtedy się wypowiedział co widział pod swoim kołem. Włączać pojedynczo Fenixa i Roxima, ma się rozumieć. I tak 3x - żeby każdy znalazł się w pozycji Borafu, a właściwie 4, bo psa też zmienić.
Oślepianie kierowców przez rowerzystów uważam za burzę w szklance wody. Owszem, jest to pewnie jakiś problem, ale gdzieś po drodze jest trochę innych, z trupami włącznie, więc akurat tutaj tą dbałość o to by lampka była zgodna z niemiecką normą uważam za lekką nadgorliwość. Nie przeszkadza mi to, co kto woli, ale nazywanie mnie szpanerem to już raczej oznaka wąskich horyzontów w dyskusji.
Jasne, że są większe problemy, nie walczę o niemieckie przepisy na naszych drogach, mam na myśli idee, jeżeli poczułeś się nazwany przeze mnie szpanerem to przepraszam, nie miałem takiego zamiaru. Chodziło mi o gadanie, że "moja lampka jest lepsza bo ma więcej lm". Poza tym nie piszę specyficznie o oślepianiu kier. samochodów tylko wszystkich z przeciwka.

Wiele mocnych lampek ma tryby ustawianie przez użytkownika, który sam sobie programuje 3-4 z dostępnych 10 czy więcej, w dowolnej kolejności. I jak ktoś chce to może ustawić najsilniejszy tryb zaraz za trybem używanym normalnie do nocnej jazdy; jedno naciśnięcie guzika - i mamy rowerowe długie, w najlepszych lampkach siły długich samochodu.

Spoko, można powiedzieć, że masz "uniwersalną" lampkę (do lasu i na szosę/ścieżkę) , w niskim trybie będzie prawie ok, ale drogę wtedy masz oświetloną nędznie (w porównaniu z Roxim, Ixon, Saferide)

Daruj sobie już, po takich tekstach widać, że nie widziałeś nigdy tej lampki w akcji. Pisanie, że Fenix oświetla wszystko dookoła - świadczy o Twoim braku wiedzy i teoretyzowaniu na podstawie zdjęcia w sieci. Lampka ma system Dual Distance Beam, który polega na tym, że ma dwa mocniejsze miejsca doświetlania, jedno bliżej koła, drugie dalej - dla mnie doskonały patent, na szosie jak znalazł. Każda lampka coś tam minimalnie na boki świeci, ale Fenix to nie jest latarka i te straty mocy na takim czymś ma bardzo małe.

Można by rzec, piszę tak jak Ty o Brooksie :-) Wierz mi, świeciłem w życiu niejedną lampką... (ehe, ehe),  system Dual Distance Beam nie ma związku ze sprawą oślepiania - do lasu za to jest super! Poza tym najbardziej zdumiała mnie ta domniemana zgodność tej lampy z StVZO, co podważyło mój światopogląd nieco.

To podaj parę przykładów tych nieprzestarzałych lampek porównywalnych zarówno ceną jak i mocą z Fenixem

Roxim, Ixon, Saferide, Mactronic, Sigma speedster. Elegancko i wystarczająco oświetlają drogę.

Offline Grzesiek

• Na forum od: 13.03.2011
« 19 Sty 2015, 17:29 »
Konkretne modele, ceny i siłę lampki, wtedy można coś porównywać,  bo tekst typu Mactronic to nic nie mówi.

Oczywiście Mactronic o którym pisano w tym wątku, wyleciało mi z głowy jak się nazywa ten model - słabszy to Citizen chyba :) A myślałeś, że jaki? Mam koniecznie poszukać?
Ceny i parametry lampek o których piszę są łatwe do znalezienia w internecie, ale po ile mają lm to możliwe, że nie piszą.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 19 Sty 2015, 23:26 »
800 lumenów, to jest zupełnie inna klasa
A jeśli asfalt jest mokry, to światło woli odbić się do przodu, niż rozproszyć i trafić w nasze oczy. Na mokrym asfalcie nawet te 700lm robi się mało wow. Nie wyobrażam sobie głównego światła w rowerze z jeszcze mniejszą dostępną mocą. Do jazdy na co dzień, to sobie można mieć 200lm ale jak przyjdą ciężkie warunki - będzie srogo.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 20 Sty 2015, 08:15 »
Już naprawdę nie przesadzajmy!
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 20 Sty 2015, 08:30 »

W samochodzie - rzeczywiście, nie przypominam sobie.
W mieście na drodze rowerowej (jadąc rowerem) - niemal codziennie.

No to mogę zamknąć usta wszystkim krytykantom. W rowerze którego używam codziennie do pracy, do jazdy po mieście, etc. mam zamontowaną Sigmę Lightster. Czyli nie oślepiam. Fenix to tylko na szosę na wyjazdy poza miasto.  ;D
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 20 Sty 2015, 08:31 »
Potwierdzam. 300 LM jest ok do jazdy po szosie w dobrych warunkach, w gorszych warunkach lub do spokojnej jazdy w terenie warto mieć 500 LM, momentami przydaje się i 800. Można oczywiście używać słabszej, jechałem kiedyś nawet całą noc z lampką pewnie ~50 LM, ale wymaga to już sporej koncentracji i ciągłego wypatrywania dziur.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 20 Sty 2015, 12:55 »
Ma ktoś może udostępnić rachunek na Mactronica Noise 300? Padł mi włącznik, a moja jest już po gwarancji.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 20 Sty 2015, 12:59 »
Czekaj, chcesz wyslac lampke bez gwarancji, twierdzac ze jest na gwarancji?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 20 Sty 2015, 14:16 »
może to w czymś pomoże

Cytat: http://www.testyoutdoorowe.pl/testy-2/latarki/mactronic-czolowka-epic-mega-test/
firma chwali się 10 letnim okresem napraw pogwarancyjnych – może warto się z nimi skontaktować
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum