Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210944 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Lampka przednia
« 4 Lut 2015, 18:42 »
Może to kogoś zainteresować.
Kupiłem zasobnik na ogniwa od Fenixa HP30.
Niestety wymagał drobnej przeróbki, do działania z BT10/20 potrzeba ciut innej wtyczki (zamiast 1,3/3,5 mm trzeba 2,1/5,5mm). Żeby zachować szczelność urządzenia, nie bawiłem się przejściówki i łatanie, tylko elegancko przelutowałem cały kabelek, rozbierając przy okazji pojemnik (kabelki 2,1/5,5 są popularne).
Także teraz mam lampkę na AA, 18650, no i powerbank do ładowania czego tam chcę.
Jedyna wada, która wyszła, to pojemnik od HP30 niezbyt pasuje do pokrowca od baterii BT10 (za długi). Będę musiał mu znaleźć jakieś lepsze wieszadełko na ramę.
Niestety Kolega Worek ma rację. Nowe ogniwa, te o największych pojemnościach, aby w pełni je wykorzystać muszą być ładowane ładowarką która kończy ładowanie przy trochę wyższym napięciu.
A "niestety" dlatego, że niewiele ładowarek to potrafi.
NCRy od panasonica mają dalej nominalne napięcie końca ładowania 4.2V. Fakt, są tam jakieś samsungi i inne dziwactwa kończące na 4,3V, ale wystarczy ich po prostu nie kupować.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 4 Lut 2015, 19:42 »
Może to kogoś zainteresować.
Kupiłem zasobnik na ogniwa od Fenixa HP30.
Jasne, że interesuje, np. mnie :) Jeśli to nie tajemnica handlowa, to napisz gdzie i jak kupiłeś ten zasobnik?
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

• blog podróżniczy
« 4 Lut 2015, 19:46 »
w http://kolba.pl/, ale oficjalnie go nie sprzedają. Podobno ostatnią sztukę wziąłem :P Koszt 60zł + przesyłka za dychę.
Pierwotnie chciałem po prostu pojemnik od BT20 (40 zł), ale te są dopiero w drodze z chin, będą ponoć za 3 tyg.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 4 Lut 2015, 19:51 »
NCRy od panasonica mają dalej nominalne napięcie końca ładowania 4.2V. Fakt, są tam jakieś samsungi i inne dziwactwa kończące na 4,3V, ale wystarczy ich po prostu nie kupować.
Dzięki wielkie Globalbus, masz rację. Poszukałem aktualne karty charakterystyki. Okazuje się, że krążące w sieci charakterystyki, zawierały błędne dane o napięciu ładowania ogniw Panasonica.
Ciekawe na ile zaszkodziłem ogniwom Panasonica. :)  W sumie ładowarka monitoruje temperaturę.
Czyli tylko wybrane modele LG i Samsunga ładujemy do 4,35V.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 4 Lut 2015, 20:10 »
są dopiero w drodze z chin, będą ponoć za 3 tyg.
Ok. poczekam te 3 tygodnie 8). Ciekawi mnie, czy zasobnik od BT20 ma teką samą końcówkę kabelka jak w BT10?
Szkoda, że na Aliexpress nie ma tych zasobników. (Zawsze byłoby trochę taniej ;))
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 4 Lut 2015, 20:15 »
Te zasobniki są mniej więcej takie same dla wszystkich lampek podobne, czy raczej zupełnie nieuniwersalne?

Wyprzedaż na fasttech. Lampka na AA za 20,84 USD (przed kupnem należy doczytać, warunki!)
https://www.fasttech.com/p/1414401
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2015, 20:23 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 4 Lut 2015, 20:21 »
no i powerbank do ładowania czego tam chcę.

Próbowałem niedawno naładować tym zasobnikiem tablet Samsunga. Nie ładuje.
Za to Solida naładował mi trzykrotnie od początku do końca.

• blog podróżniczy
« 4 Lut 2015, 20:31 »
Ciekawi mnie, czy zasobnik od BT20 ma teką samą końcówkę kabelka jak w BT10?
to tak. Taka podmianka jest oficjalna. Ten zasobnik od HP30 wymaga albo tego co zrobiłem ja, albo przejściówki. Ta końcówka co jest fabrycznie w HP30 jest prawie taka jak w starych nokiach (nieco dłuższa). Sprawdziłem, ładowało telefon :D

Te zasobniki są mniej więcej takie same dla wszystkich lampek podobne, czy raczej zupełnie nieuniwersalne?
Jeśli napięcie pasuje, to się domyślasz. Zasobniki fenixa mają tą zaletę, że faktycznie są dobrze uszczelnione.

« 4 Lut 2015, 20:33 »
Próbowałem niedawno naładować tym zasobnikiem tablet Samsunga. Nie ładuje.
Za to Solida naładował mi trzykrotnie od początku do końca.
Może za mały prąd na wyjściu..?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
« 4 Lut 2015, 20:43 »
Może za mały prąd na wyjściu..?

Skoro nie ładuje to pewnie tak.

« 4 Lut 2015, 20:50 »
Pewnie tak ;) Miałem nadzieję się dowiedzieć jaki to prąd. Tutaj można przeczytać, że potrafi ładować prądem 1 A:
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?390022-Fenix-HP30-(XM-L2-2x18650-4xCR123A)-Headlamp-Review-RUNTIMES-BEAMSHOTS-more!

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
« 4 Lut 2015, 20:52 »
Miałem nadzieję się dowiedzieć jaki to prąd.

Ode mnie się takich szczegółów nie dowiesz ;D Nie znam się na prądach i nie mam miernika ;)

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
« 6 Lut 2015, 23:14 »
Czy zasobnik od HP30 można ładować bez wymiana ogniw czy trzeba je wyjąć i ładować oddzielnie?

• blog podróżniczy
« 6 Lut 2015, 23:29 »
AFAIK nie. Trzeba wyjmować.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 7 Lut 2015, 12:24 »
Troszkę odchodząc od tematu to przypadkiem znalazłem coś takiego

http://www.hurt.com.pl/przednia-diodowa-lampa-rowerowa-sigma-buster-200,p14032.html

200lm za 119 zł to chyba przyzwoity stosunek.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum