Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210951 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Lampka przednia
« 7 Lut 2015, 12:31 »
no, tylko wady jak większość tego typu poronionych wynalazków - pada akumulator i na trasie nie wymienisz.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 7 Lut 2015, 12:40 »
No tak, tego typu lampka to raczej do okazjonalnej jazdy nocą.

Choć z drugiej strony...
tutaj jest dokładniejszy opis
http://www.rowerystylowe.pl/p-6310/lampka-rowerowa-sigma-buster-200
i jest napisane że może być ładowana podczas użytkowania więc wystarczy mieć powerbank na AA lub 18650.

Offline Mężczyzna uszaty99

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 30.05.2011
« 9 Lut 2015, 14:09 »
A co powiecie nt. Magicshine MJ858: http://allegro.pl/lampa-rowerowa-magicshine-mj858-aku2200-i5059135962.html
Cena i moc zbliżona do Fenixa ale zasilanie 18650 i całość waży dużo mniej (chcę mieć jedną porządną przednią lampkę więc różnica w wadze ma znaczenie).

Fenix sama lampka 119g, komplet ponad 300g (coś mi się teraz light-test nie chce załadować)
Magicshine sama lampka 46g, komplet 189g

Pod względem wagi wychodzi też fajnie Mactronic Noise - 116,5g ale nie przekonują mnie problematyczne w wymianie ogniwa (a oryginalne w obudowie kosztują ~50zł)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Lut 2015, 14:12 »
magicshine ma pakiety bateryjne "nierozbieralne". Czyli na trasie nie zmienisz sobie ogniw, trzeba mieć drugi pakiet. Ogniwa, które tam wrzucają są też o dyskusyjnej jakości.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Czaromir

• wyrd bið ful aræd
  • Miasto: Bełchatów
  • Na forum od: 08.02.2015
« 9 Lut 2015, 15:12 »
Jakiś czas temu, zafascynowany nocnymi wojażami leśnymi, postanowiłem zakupić sobie dość mocną lampeczkę na przód. Troszkę poczytałem opinii, przegrzebałem trochę internetowych forów i zdecydowałem się na Roxim RX5. Ogólnie to cenię sobie lampeczkę, daje kawał porządnego światła i konkretnie sprawdza się w gęstych, ciemnych lasach. Minus to oczywiście czas działania na pełnej mocy (około 5-6h).
Śmieszna sytuacja mnie spotkała po pierwszym zamontowaniu i wykorzystaniu lampki. Otóż nie przeczytałem instrukcji obsługi, w której wyraźnie jest napisane jaki kąt ułożenia lampki zachować (no bo kto czyta instrukcje?) i podczas pierwszech przejażdżki ludzie w samochodach migali mi długimi światłami. Zafascynowany nowym nabytkiem, do końca wycieczki zastanawiałem się o co im chodziło ... :D  ::)

Offline Mężczyzna uszaty99

• Na forum od: 30.05.2011
« 9 Lut 2015, 19:28 »
globalbus - dzięki! - to sporo zmienia. Jak mam kupować dodatkowe pakiety to już chyba wolę Noise.

blondas

• Gość
« 9 Lut 2015, 19:46 »
globalbus - dzięki! - to sporo zmienia. Jak mam kupować dodatkowe pakiety to już chyba wolę Noise.
Nie wiem jak inni, ale ja miałem z tymi pakietami kłopot. Kupiłem 3 i niestety 1 padł dość szybko.
Niektórzy twierdzą, że da się to rozebrać bez większych problemów i wsadzić ogniwo 18650.
Niestety nie udało mi się wyciągnąć starego ogniwa bez zniszczenia obudowy.
Mój Nise 300 ma jeszce jeden feler. Przy wyładowaniu do prawie końca końców nie daje się wyłączyć. Bździ się i tyle. Jedyny sposób to wyjąć pakiet.
Poza tym może być.

Offline Grzesiek

• Na forum od: 13.03.2011
« 12 Lut 2015, 08:41 »
Cytat: Czaromir w  9 lut 2015, 15:12

Śmieszna sytuacja mnie spotkała po pierwszym zamontowaniu i wykorzystaniu lampki. Otóż nie przeczytałem instrukcji obsługi, w której wyraźnie jest napisane jaki kąt ułożenia lampki zachować (no bo kto czyta instrukcje?) i podczas pierwszech przejażdżki ludzie w samochodach migali mi długimi światłami. Zafascynowany nowym nabytkiem, do końca wycieczki zastanawiałem się o co im chodziło ... :D  ::)

I to takie dobre podsumowanie odnośnie tego oślepiania ;)

Właśnie to pisałem, że kluczowe w tej mierze jest ustawienie lampki na kierownicy

To nie jest tak banalnie proste jak Ci się wydaje - nie każdą lampkę da się ustawić dobrze, dlatego, że każdą da się źle.

Offline Mężczyzna qbab

« 12 Lut 2015, 08:49 »
Odbiegając nieco od głównego nurtu dyskusji mam pytanie o Wasze opinie nt następujących lampek
1. Mactronic street01
http://www.mactronic.pl/pl/products/adventure_line/1826/lampa_rowerowa_przednia_street01_z_czujnikiem_swiatla/6669.html
2. Kross Glint
http://www.kross.pl/pl/akcesoria/akcesoria-rowerowe/oswietlenie/glint
3. Kross Flux
http://www.kross.pl/pl/akcesoria/akcesoria-rowerowe/oswietlenie/flux

Niby podobne a jednak różne. Inne są moce i inne zasilania.
Kross niestety nie podaje czasów świecenia, jak myślicie ile czasu poświeci Flux (ta na 3 AAA) na bateriach i na aku AAA?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 12 Lut 2015, 13:57 »
Kross niestety nie podaje czasów świecenia, jak myślicie ile czasu poświeci Flux (ta na 3 AAA) na bateriach i na aku AAA?
Mniej więcej tyle żebyś dojechał do sklepu z bateriami  ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 12 Lut 2015, 13:59 »
3-3,5 godziny
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbab

« 12 Lut 2015, 16:59 »
Nocami nie jeżdżę, ale jakaś lepsza lampka by się przydała na wszelki wypadek tak żeby wrócić do domu. Podejrzewam że te ponad 100 lm powinno mi wystarczyć do spokojnej jazdy.

Szukam też jakieś lampki typu "Safety light" do roweru córki. Jakieś propozycje?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 12 Lut 2015, 17:20 »
Nocami nie jeżdżę, ale jakaś lepsza lampka by się przydała na wszelki wypadek tak żeby wrócić do domu. Podejrzewam że te ponad 100 lm powinno mi wystarczyć do spokojnej jazdy.
Powinno wystarczyć. Jechałem całonocną trasę z lampką o mocy 50 LM w trybie ekonomicznym (lub trochę mniej), musiałem włączać mocniejszy gdy pojawiały się dziury.

Lampki raczej nie polecam ze względu na zasilanie AAA, które są jednym z gorszych rozwiązań. W tej samej cenie można kupić latarkę (np. Covoy s2+, moim zdaniem warto dać kolimator 20 st.), ładowarkę i jakieś ogniwa z odzysku. Jedno ogniwo to ma pojemność przynajmniej 2-3 razy większą niż 3xAAA, do tego kosztuje 5 zł..

Ewentualnie brać coś na AA.

Szukam też jakieś lampki typu "Safety light" do roweru córki. Jakieś propozycje?

Mam dwa komplety takich lampek po 21 zł, kupiłem dla tylnej. Przednia jest migająca o zimnej barwie (kiepskie oddanie kolorów, więc do oświetlania drogi nadaje się marnie). Jako pozycyjna sprawdzała się bardzo dobrze. Moim zdaniem najważniejsze jest mruganie.
« Ostatnia zmiana: 13 Lut 2015, 18:03 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbab

« 12 Lut 2015, 18:30 »
Mam lampke tego typu ale jest słaba nawet jako sygnalizator obecności na drodze (jest dobrze widoczna ale tylko niemal idealnie na wprost). Kupiłem bo była tania i żeby coś mieć mimo wszystko. Teraz szukam czegoś lepszego cos co będzie widoczne również w dzień. Najpierw dla córki a jak sie sprawdzi to dla siebie.
Zwróciłem uwagę na lampki Akslen. Wyglądają przyzwoicie i mają różne warianty mocowania.
Jednak mogłyby być tańsze.
http://www.akslen.com/HB_112V.html
http://www.akslen.com/HB_122V.html

P.S.
Kiedyś uważałem, że lampka przednia jest potrzebna tylko w nocy, ale po tym jak jadący z naprzeciwka samochód, który skręcał w lewo wziął mnie na maskę to zmieniłem zdanie i teraz uważam, że najważniejsza jest przednia lampka i to zwłaszcza w dzień zwłaszcza przy jedzie po mieście i przy omijaniu samochodów w korkach.

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
« 12 Lut 2015, 20:54 »
Właśnie zamierzam zakupić ładowarkę i akumulatorki AA. Zobaczyłem, że oprócz białych eneloopów są też czarne o pojemności 2550 mAh i zastanawiam się czy do Sigmy Pava można je włożyć ? Chyba nic złego się nie stanie? 
W instrukcji do lampki wymienione są pojemności 1500 mAh lub 2100 mAh.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum