Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210975 razy)

Offline Mężczyzna necik

• Miasto: Tomaszów Lubelski
  • Na forum od: 31.05.2015
Odp: Lampka przednia
« 7 Cze 2015, 23:44 »
Doradźcie mi proszę jakie światła wybrać (najlepiej z oferty http://rowertour.com/category/akcesoria-rowerowe-oswietlenie-lampy-przednie , bo tam będę jeszcze trochę części zamawiał). Z tyłu mam bagażnik Crosso z sakwami expert big i workiem 50l, więc mocowanie do sztycy odpada. Natomiast z przodu na kierownicy mam torbę Sport Arsenal, która zasłoni każdą lampkę zamontowaną na kierownicy. Zdjęcia poniżej. Wolałbym raczej coś na baterie aby nie wozić ze sobą dodatkowej ładowarki.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Cze 2015, 00:01 »
jak masz otwór przelotowy w koronie podkowie amortyzatora, to zrób dokładnie to, co ja http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=4800.msg265356#msg265356
Jeśli nie, użyj obejmy do rur  i zamocuj na główce ramy, nad dolną miską sterów (sprawdź średnicę najpierw)
http://allegro.pl/obejma-opaska-montazowa-do-rur-wezy-przewodow-50mm-i5428993721.html
« Ostatnia zmiana: 8 Cze 2015, 00:46 globalbus »

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 8 Cze 2015, 00:27 »
Odnośnie tylnej lampki. Jakie masz siodło? Wiele siodełek MTB ma ICSa do którego możesz podpiąć dedykowaną lampkę i powinna być wtedy nad bagażami.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 8 Cze 2015, 00:42 »
Bagażnik masz przystosowany do lampki stałej. Ja polecam Infini Apollo. Dla mnie to najwygodniejsze rozwiązanie.
Na przód zrób jakieś mocowanie,  jak radzi globalbus,  i wybierz lampkę z tego co tu bylo omawiane (lightster,  pava, BT-10...)

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 8 Cze 2015, 01:54 »
Ja polecam Infini Apollo
Ciekawa propozycja. Widzę że model 501 ma nawet automatyczny "sensor zmierzchu".
Działa to dobrze? Czy jeśli od góry bagażnik załaduje wystającym bagażem to będzie myślał że nastał zmierzch ;)?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 8 Cze 2015, 08:36 »
Nie wiem,  nie uzywam czujnika,  sam daje radę ocenić czy jest ciemno.
Co do bagażu to jasne,  że jak będzie, zwisał to zasłoni. Mnie to nie przeszkadza,  raczej nie wożę nic tak obwislego.

Offline Mężczyzna necik

« 8 Cze 2015, 09:34 »
Własnie sprawdziłem dokładnie i wydaje mi się, że worek 50L Crosso na bagażniku mógłby zasłaniać lampę mocowaną do bagażnika. Na sztycy też nie zamontuję lampy, bo siodełko nie jest wysoko podniesione. Zatem najlepsza byłaby lampka mocowana na klips jak na zdjęciu poniżej (stara lampka Author Xyrius w której wyłamał się uchwyt). Może ktoś wie czy lampki Sigma lub Cataye ( http://rowertour.com/category/akcesoria-rowerowe-oswietlenie-lampy-tylne ) maja taki klips?

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 8 Cze 2015, 09:35 »
Cateye zazwyczaj mają klips.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 8 Cze 2015, 12:42 »
Bagażnik masz przystosowany do lampki stałej. Ja polecam Infini Apollo. Dla mnie to najwygodniejsze rozwiązanie.
Na przód zrób jakieś mocowanie,  jak radzi globalbus,  i wybierz lampkę z tego co tu bylo omawiane (lightster,  pava, BT-10...)

A tak przy okazji zapytam czy w tej Infini to można wymusić włączenie (bez względu na czujnik).
Mam Cateye z automatem i niestety nie mogę wymusić świecenia, musi być ciemno (lub zasłonięty czujnik zmierzchu).

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 8 Cze 2015, 13:03 »
Worek w poprzek daj nie wzdluz i wtedy zaloz jakakolwiek lampke na klips na tylny bagaznik. Uzyj kawalka starej dętki zeby ta lampka nie zesliznela sie z bagaznika. Ja mam dokladnie tak od roku i dziala super.
Lampka tylna bright eye II chyba ktora polecam.

A i bagaznik mamy taki sam wiec musi dzialac :)

« Ostatnia zmiana: 8 Cze 2015, 13:20 yoshko »
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 8 Cze 2015, 13:59 »
A tak przy okazji zapytam czy w tej Infini to można wymusić włączenie (bez względu na czujnik).
Można, tylko w taki sposób jej używam.

Offline Mężczyzna necik

« 9 Cze 2015, 21:03 »
Właśnie odkryłem, że w podkowie amortyzatora mam dziurkę, ale nie na wylot. Widać to na poniższym zdjęciu. Można  to jakoś wykorzystać na oświetlenie albo oświetlenie + błotnik?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Cze 2015, 21:09 »
można, ale nie będzie to takie proste jak w wariancie na przelot. Potrzebne jest trochę inne druciarstwo (bo i tak mocowanie lampki musi być z przodu korony).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 9 Cze 2015, 23:47 »
W wątku "mój patent na" ktoś tak zrobił, wrzucił rysunek i zdjęcia jeśli dobrze pamiętam. Swoją drogą bardzo przydatny wątek. Dzięki niemu między innymi dopracowałem mocowanie na przednią lampkę - korzystając z przedniego bagaznika podobnie jak eMeS, a także woże szprychy zapasowe w sztycy i wiem co robić z pochłaniaczami wilgoci :)
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 29 Cze 2015, 12:12 »
Jakich baterii używacie do przedniej lampki. Chodzi mi o alkaliczne AA.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum