Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210980 razy)

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
Odp: Lampka przednia
« 14 Sty 2016, 11:47 »
Cześć, czy ktoś może coś powiedzieć na temat lampki PROX Dual Power II 2:
https://www.cyklotur.com/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-przednie/p,lampa-przednia-dual-power-ii-2-x-cree-xml-t6-z-akumulatorem-i-ladowarka-prox,531924.html
Warto kupić?

Ewenualnie możecie polecić coś w temacie przedniego oświetlenia z asortymentu cyktotura (https://www.cyklotur.com/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-przednie/) do +/- 150PLN.

Na nieoświetlone asfalty, ewentualnie lekki teren. Wycieczki jednodniowe dniowe.
Opcja czołówki (jak przy PROXie) bardzo mile widziana.

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 14 Sty 2016, 13:50 »
Jest wiele klonów tego typu lampki. Różnią się kształtem, czasami znacząco montażem i konstrukcją wewnątrz. Dlatego trochę zależy od szczęścia - jak trafisz na dobrze wykonany model (egzemplarz) to będzie działać, jeśli nie to efekty mogą być mizerne (słabe odprowadzenie ciepła od diody może doprowadzić do jej spalenia).
Oczywiście, jeśli ktoś ma smykałkę i mu się chce - można z takiej lampki sporo wyciągnąć. Widziałem modyfikacje chłodzenia, optyki i zasilania. Ale - patrz wyżej - jeśli...

W podanym przecz Ciebie modelu
-- z przymrużeniem oka traktowałbym pojemność akumulatora
-- jako czołówka sporo waży - rozmiar lampki + akumulator, który też swoje waży (to są 4 ogniwa 18650 jednak)

Ja mam taką wersję,
https://www.fasttech.com/products/1603/10003978/1330303
-- w trybie min. światła jest wystarczająco i do jazdy po mieście nie używałem nic więcej, bo oślepia niemiłosiernie
-- poza miastem tryb średni daje komfortowe warunki do jazdy szosą
-- tryb max sprawdzi się w lesie, jeśli się po nim nie gna więcej niż 40 km/h ;)
W trybie min/medium powinna całą noc wytrzymać, tryb max skutkuje szybkim (2-3h) zużyciem
Nie używam jej za często, bo:
-- akumulator spory i nie chce mi się wozić drugiego na zapas
-- oślepia
-- i jest duża
Jakbym ganiał MTB po lesie - to by się sprawdziła

nie wiem, czy pomogłem ;)

edit:
a tu jest na sprzedaż zmodowana wersja takiej lampki
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=15436.0

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
« 14 Sty 2016, 15:11 »
nie wiem, czy pomogłem
Raczej zniechęciłeś do jej kupna :-)

Zależy mi na kupnie w cykloturze, bo mam tam kilka kart prezentowych i muszę je na coś wydać...

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 14 Sty 2016, 23:53 »
To niedobrze, że zniechęcił. Bo jak się nocą jedzie gdzieś daleko, to jest suuuper :D
Ja jedną podobną - konkretniej NITENUMEN - kupiłem dziewczynie, a teraz sam sprawiam sobie podobną... Właśnie tą od Ralfa!
Co do przegrzewania się - nie znam się, smykałki nie mam, ale mam 3 lata gwarancji u oficjalnego dystrybutora i tego się trzymam.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 15 Sty 2016, 05:17 »
To niedobrze, że zniechęcił. Bo jak się nocą jedzie gdzieś daleko, to jest suuuper :D
Ja jedną podobną - konkretniej NITENUMEN - kupiłem dziewczynie, a teraz sam sprawiam sobie podobną... Właśnie tą od Ralfa!

Cztery godziny czasu świecenia  (o jakich pisze Ralf) to trochę mało na "gdzieś daleko nocą".

Na nieoświetlone asfalty, ewentualnie lekki teren. Wycieczki jednodniowe dniowe.

W zupełności na takie warunki wystarczy Sigma Lightster, która może oczu nie wypala, za to na czterech paluszkach poświeci całą letnią noc (czyli 8 godzin przed przejściem w słabszy tryb, potem jeszcze kilka):
https://www.cyklotur.com/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-przednie/p,lampa-przednia-lightster-sigma,30615.html
Chociaż cena w cykloturze widzę mało atrakcyjna, a i opcji czołówki nie ma.
W moim przypadku (również w całonocnych rajdach na orientację) Lightster sprawdza się wyśmienicie jako podstawowe oświetlenie. Oczywiście, mam na kierownicy drugą mocniejszą lampkę, ale jej używam tylko czasami, gdy trzeba rzucić trochę więcej światła.

Offline Mężczyzna ralfbutton

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.03.2012
« 15 Sty 2016, 20:20 »
Zaletą ten ode mine jest to,  ze można ją łatwo rozbudowac np o 2 kolejne ogniwa.  Można też taniej - dokupić 2 dodatkowe aku.  Poza tym myślę że w porównaniu ilości i jakości światła zawstydzi każdą Sigma czy mactronica

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 15 Sty 2016, 20:29 »
Poza tym myślę że w porównaniu ilości i jakości światła zawstydzi każdą Sigma czy mactronica

Oczywiście (co do ilości, bo ja jakość rozumiem np. jako nieoślepianie innych użytkowników drogi).

Pytanie, do jakich celów ma służyć, czy bardziej liczy się ilość światła (i czy nie będzie to strzelanie z armaty do wróbla), czy długość świecenia. No i inne czynniki, jak rodzaj zasilania (18650 czy AA), rozkład strumienia światła, czy ma to być lampka podstawowa, czy dodatkowy reflektor, czy w teren czy do miasta...

Offline Mężczyzna ralfbutton

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.03.2012
« 15 Sty 2016, 20:32 »
Oczywiście masz rację,  najważniejsze jest to żeby kupować świadomie.  Ja miałem szalec po lasach a 90 % jeżdżę po mieście. Dlatego sprzedałem.
Nie zmienia to faktu,  że fajnie świeci :-)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 16 Sty 2016, 10:05 »
Oczywiście jest to fajna lampka, dająca bardzo dużo dobrego światła, świecąca dosyć szeroko.
Ale, cholernie oślepiająca, jak wszystkie tego typu lampki, dlatego nadaje się idealnie alel w teren, używałem takiej dosyć długo. Można zminimalizować oślepianie kierując snop światła w dół, ale wtedy masz przed sobą tak potężna ilość światła, że następuje samoolśnienie, masz jasno a Ty widzisz co raz mniej :).
Czas pracy jest też niezły, bo przy minimalnym poziomie światła, którego ilość i tak bije na głowę większość lampek typowo rowerowych, wystarczy na całą zimową noc jazdy.(przy pakiecie 4x18650). Chyba, że w bardzo niskiej temperaturze, wtedy pojemność ogniw spada drastycznie.
Kiedyś wkładałem pakiet pod kurtkę, ale po nieprzyjemnych doświadczeniach jestem bardziej ostrożny.
W teren polecam, do zastosowań miejskich radzę się zastanowić!
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 14 Mar 2016, 12:39 »
Mniej więcej na jesień parę razy zgasł mi Fenix BT-10 w trakcie jazdy. Nie wziąłem tego za usterkę i w sumie zapomniałem. W grudniu problem się pojawił. Wysłałem do Kolby, oni do Chin i z powrotem. Trwało to ponad 2 miesiące.
Plus jest taki, że Fenix działa, a na czas naprawy udostępnili mi inne całkiem przyzwoite świecidło.

Offline Mężczyzna Jarczan

• Miasto: śląsk
  • Na forum od: 26.03.2013
« 15 Mar 2016, 19:31 »
Jest jeszcze gdzieś w sprzedaży Fenix BT-10?Podobno producent zakończył produkcję...

Offline Mężczyzna Karbon

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.02.2013
« 15 Mar 2016, 20:18 »
Jest jeszcze gdzieś w sprzedaży Fenix BT-10?Podobno producent zakończył produkcję...

Poniżej wklejam link z katalogiem Fenixa na 2016 ze strony Kolby.
Niestety wśród nowych lampek rowerowych nie ma już serii BT :(

http://grafik.kolba.pl/druk/katalogi/2016_katalog_fenix.pdf?utm_source=strona_kolba&utm_medium=baner_front&utm_term=Nowy%20katalog%20Fenix&utm_content=Zobacz%20ofertę%20latarek&utm_campaign=2016%2003%20Baner%20ktalog%20fenix

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 15 Mar 2016, 20:40 »
rok temu był jeszcze dostępny w Kolbie, teraz tylko na ali ale coraz mniej tego

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 15 Mar 2016, 21:55 »
Ja mam do sprzedania model BT-20, którego już nie używam, z jakieś 150zł mi wystarczy  ;)

Z czym zamierzasz jechać na TCR?
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum