Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
3 Kwi 2025, 21:05
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Oświetlenie
»
Lampka przednia
Strony:
<< Poprzednia
1
2
3
4
5
[
6
]
7
8
9
10
...
87
Następna >>
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Lampka przednia (Przeczytany 210656 razy)
Muszka
dawniej Martin_Tychy
Miasto: Tychy
Na forum od: 05.01.2011
Odp: Lampka przednia
«
19 Lut 2012, 19:39 »
A co sądzicie o lampce z filmiku poniżej ? Używał jej ktoś ? Pytam bo można ją zakupić na allegro w cenie około 50 zł, a wydaje się nawet sensowna.
globalbus
Miasto: Warszawa
Na forum od: 03.05.2011
«
19 Lut 2012, 19:43 »
to lampka z chin, jest na ebay'u. Sam mam podobny wynalazek, działa dosyć dobrze póki baterie są świeże. "niewyobrażalna moc" to lekka przesada
My home is where my bike is.
maciekkk
Miasto: Łódź
Na forum od: 29.05.2011
«
19 Lut 2012, 20:18 »
"niewyobrażalna moc" to duuuuuża przesada
jest to jak wynika z opisu latarka na diodzie X-RE Q5 (odcień światła cool white, czyli zimny)dająca 240 lumenów światła na diodzie: w trybie max. Uwzględniając straty na optyce(reflektor, szkiełko) na wyjściu będzie może koło 200 lm.
@globalbus napisał:
działa dosyć dobrze póki baterie są świeże.
Więc możemy stwierdzić, że ma również słaby sterownik.
Napisali o niej "najnowszej generacji" ha ha
najnowsza generacja jest to
dioda XM-L
, którą posiadam w swojej latarce i daje ona 860lm światła o odcieni neutralna biel, który to kolor jest dużo bardziej przyjazny dla oka niż odcień zimny.
@Muszka latarka z filmiku to latarka z zoomem - lipne rozwiązanie na rower(we wcześniejszych postach pisałem dlaczego). Najlepiej sprawdza się reflektor OP(„orange peel”).
================
@majchers co do latarki:
http://www.flashlightbox.com/cree-t6-bicycle-light-+-2x-cree-xp-e-r2-led-2400lumens-with-8.4v-rechargeable-battery.htm
nie wątpię, że dobrze świeci, jednak na stronie są duże przekłamania, co do ilości światła. Nie chce mi się wszystkiego weryfikować pokaże błąd w jednej linijce:
1xCREE XML T6 (1800 lumens)
dioda "CREE XML T6" nie da z siebie więcej niż 1000 lumenów, więc tu już jest spore zawyżenie parametrów, które stosuje spora część sprzedawców.
«
Ostatnia zmiana: 19 Lut 2012, 20:46 maciekkk
»
Rolf
Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
Na forum od: 12.07.2011
«
5 Kwi 2012, 15:40 »
Podłączę się do wątku... jeśli chodzi o lampki w okolicach 200 zł, to już dużo zostało napisane. Mógłby mi ktoś polecić lampkę ze zdecydowanie niższej (ok 50 zł) półki cenowej? Miałem Sigmę Triled, kiepska bo kiepska, ale jeździć się dało - jednak mocowanie po kilku latach się połamało. Więc dla nowej lampki podstawowy warunek, to w miarę solidne mocowanie. Do tego dobrze by było, gdyby była zasilana zwykłymi, ogólnodostępnymi paluszkami
Turysta
Miasto: Gdańsk
Na forum od: 15.06.2011
«
6 Kwi 2012, 11:05 »
Wprawdzie to ciut więcej niż 50 zł, ale może Sigma Lightster? Na szosie świeci całkiem dobrze, zasilanie na 4 paluszki i w odróżnieniu od Pavy ma szybkozłączkę.
Rolf
Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
Na forum od: 12.07.2011
«
6 Kwi 2012, 19:55 »
Rozważę
A jak z jej wytrzymałością? Szybko zjada baterie?
Turysta
Miasto: Gdańsk
Na forum od: 15.06.2011
«
6 Kwi 2012, 20:14 »
Wytrzymałość chyba w porządku - raz podczas jazdy spadła mi z roweru na beton i poza ryską na obudowie nic się nie stało.
Co do czasu świecenia - producent podaje 20 godzin, ale jeszcze nie zdążyłem tego zweryfikować. Na razie świeciła u mnie przez 4,5 godziny i nie zapaliła się czerwona dioda (mająca się zapalić po 10 godzinach świecenia).
Andy
Na forum od: 20.02.2011
«
6 Kwi 2012, 20:20 »
Polecam tez cos takiego:
http://www.velo.pl/produkty/default/?m=2&pk=%&id=3123
Troche drozsze, ale mocno, jak na 2-bateryjna lampke, swieci no i ma bardzo wytrzymale mocowanie, uzywam od 2 lat i jestem zadowolony
Wherever I may roam
Starnol89
Na forum od: 25.03.2011
«
7 Kwi 2012, 16:12 »
ja mam tą:
http://www.decathlon.com.pl/PL/reflektor-ls735-adowarka-193583169/
i jestem zadowolony
w lesie świeci znakomicie .
Ale zastanawiam się nad kupnem tej:
http://allegro.pl/roxim-rx5-premium-dioda-cree-55-lux-mocna-baterie-i2249717705.html
Symfonian
Dominik
Miasto: Piekary Śląskie
Na forum od: 18.05.2009
«
11 Kwi 2012, 21:46 »
Z "tanich" lampek przednich polecam tą:
http://www.rowerymerida.pl/akcesoria/produkt90/lampka-przednia.html
świeci super mocno jak za tą kase
oszej
Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
Miasto: Wrocław
Na forum od: 21.01.2011
«
12 Kwi 2012, 07:26 »
Tylko kiepskie zasilanie, krótko podziała.. 3xAAA, w akumulatorkach to średnio 3x800 mAh, no, dobre aku mają 1000mAh.
Co w tym przeciętnym przypadku daje 2400mAh, to mniej niż eneloop AA 2500mAh. Dlaczego nie wsadzili tam choćby dwóch paluszków AA.. Przecież to znacząco przedłużyłoby żywotność. Ma ktoś taką lampkę? Bo z tego, co ja szukałem pobieżnie, to chyba najlepiej wychodziło kupić małą latarkę z silną diodą zasilaną standardem AA, i do tego obejma na kierownicę:)
yoshko
Administrator
Kto smaruje ten jedzie.
Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
Na forum od: 11.06.2009
«
12 Kwi 2012, 07:38 »
Od dawna używam lampek na 3xAAA i mi jest to wystarczające.
Już kilkanaście nocy oraz podwieczorków jeździłem na trybie ekonomicznym i nadal świeci.
https://www.facebook.com/ZroweremWpodrozy
oszej
«
12 Kwi 2012, 08:18 »
Yoszko - właśnie, jazda na AAA sprowadza się do jazdy w trybie ekonomicznym, inaczej stan aku topnieje błyskawicznie ( co najmniej 3x szybciej)
BogdanOl - fakt, masz rację, głupi błąd z mojej strony. Jednak mimo wszystko wydajniejszym zestawem jest 2xAA niż 3xAAA, no, chyba, że producent od razu zaleca pracę na aku, to wtedy układ jest niemalże idealnie dobrany, gdyż takie diody zasilane są napiąciem 3-3,6V. Jeśli nie, to napięcie i tak ejst ucinane, i tak, to wolałbym wtedy 2xAA, z taką samą wydajnością, a jednak dłużej.
Nie nabiorę się na gadanie, że AAA wypada podobnie co AA (, bo AA miażdży AAA pod każdym, z wyjątkiem gabarytów i wagi względem...
yoshko
Administrator
Kto smaruje ten jedzie.
Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
Na forum od: 11.06.2009
«
12 Kwi 2012, 08:44 »
Mam prawie identyczną ale oznaczona przez polskiego dystrybutora - Vipow (19 pln)
Będziesz sprawdzał ile czasu świeci?
https://www.facebook.com/ZroweremWpodrozy
oszej
«
12 Kwi 2012, 09:08 »
Fakt, w diodach ciężko jest ocenić, wybrać, moment, kiedy należy wymienić aku/baterię. Po prostu będzie co raz słabiej świecić.
No, chyba, że przyjmiemy moment, kiedy światło będzie zbyt słabe, żeby to zauważyć, czyli do całkowitego rozładowania. Tylko, że to może trwać naprawdę długo. Najlepiej porównać to jakimś światłomierzem, ale raczej nikt z nas tego nie posiada.
Zapytam na politechnice
BogdanOl - w swoich obliczeniach założyłeś napięcie dla akumulatorków (1,2V) - w przypadku AAA - dobrałeś wysokie parametry, jak na ten standard, za to w AA - raczej śmiesznie niskie, dziś raczej się wybiera 2500mAh, no, minimum 2000mAh, co dałoby w odniesieniu do czasu = 1h o 33% lub nawet 66% wyższe wartości mocy, czyli odpowiednio 4,8W lub 6W
A to już robi różnicę.
Przy średnich dostępnych w sklepach akumulatorkach (przeciętnych, nie w salonach fotograficznych czy z zabawkami na baterie, gdzie możemy dostać naprawdę mocne ogniwa) dostaniemy AAA dla 800mAh i AA przy 2000mAh, co nam da moce 2,88W i 4,8W
e: brałem pod uwagę eneloopy, które statystycznie mają tyle w rzeczywistości, co i na papierze
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
2
3
4
5
[
6
]
7