Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 211004 razy)

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
Odp: Lampka przednia
« 22 Mar 2017, 14:58 »
Dzięki za info :) Zamówię sobie taką samą w najbliższym czasie

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 22 Mar 2017, 16:05 »
@tromba cena nie jest razy dwa ;-) to zupełnie inne produkty. W Chinach najczęściej dostajesz o wiele taniej ale z tanią trupią diodą, tandetnym szkiełkiem, bez piguły i z prostym tanim sterownikiem. Natomiast ludzie na takich forach wyciskają z latarki ile tylko się da traktując taką zwykłą z chin jako host.

Wymieniają diodę na taką o naturalnej brawie o wyższym CRI, sterownik na taki który pozwala wycisnać nawet i kilka razy więcej lumenów, pigułę z takiego materiału by lepiej odprowadzał ciepło na zewnątrz, a nawet specjalną optykę o przepuszczalności światła 99% - dzięki czemu nie tylko widzisz ale jesteś w stanie rozróżnić co i masz gwarancję że dioda się nie spali jak będziesz zjeżdżał w nocy przez las przy prędkości 70 km/h  ;-)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 22 Mar 2017, 16:22 »
A tak dla laika latarkowego - co to jest piguła?

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 22 Mar 2017, 16:34 »
Ja zamawiałem z Chin, z fasttech.com i za ok. 50 zł mam Convoy 2+ i ładowarkę do ogniw. A diodę mam taką jak zamówiłem, "piguły" do niczego nie potrzebuję, bo najczęściej używam 33% z 2100mA. Też na początku myślałem o programowalnym sterowniku, ale mi przeszło jak latarka doszła.
że sie sam zacytuję...

Zaopatrzony w odpowiednią wiedzę nawiązałem stosunki handlowe z Państwem Środka i zamówiłem:
1) latarkę convoy 12.98$ (wersję wg @tomka) oraz
2) ładowarkę, która teoretycznie może robić za powerbank (się okaże, ale za 6$ mogę eksperymetować)

Ogniwa
3) http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=5262
kupiłem tu (chciałem nowe i wyszła korzystna cena 1Ah)

Przy okazji znalazłem stronę z testami ogniw i łyknąłem trochę teorii

4) uchwyty na allegro można trafić nawet poniżej 2 zł (w Chinach drożej)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Mar 2017, 17:20 »
Rozumiem że ta EDC to ta, tak? Bo są jeszcze ew 2 droższe, ale ponad 1000 lumenów to nie wiem komu potrzebne...

http://allegro.pl/latarka-rower-edc-x1-xp-l-v6-3c-970lm-program-i6726395579.html

Chyba też zakupię. Martink, może podzielimy koszty wysyłki i pocelebrujemy wspólnie jej nabycie? ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 03.09.2013
« 22 Mar 2017, 18:33 »
Tak, to ta.

« 22 Mar 2017, 19:24 »
Rozumiem że ta EDC to ta, tak? Bo są jeszcze ew 2 droższe, ale ponad 1000 lumenów to nie wiem komu potrzebne...

http://allegro.pl/latarka-rower-edc-x1-xp-l-v6-3c-970lm-program-i6726395579.html

Chyba też zakupię. Martink, może podzielimy koszty wysyłki i pocelebrujemy wspólnie jej nabycie? ;)
Dokładnie tą mam zamiar kupić. Będę miał kasę po weekendzie - możemy kupić dwie. Co do celebrowania to trochę się boję - zazwyczaj niewiele pamiętam z tego celebrowania z Tobą :D Tym razem zapraszamy do nas :)

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
« 22 Mar 2017, 19:47 »
@Waxmund Apetyt rośnie w miarę jedzenia - gdzieś od 2 lat użytkuję przy rowerze latarkę 1000 lumenów ....i obecnie najchętniej wymieniłbym na taką 3000 lumenów ;-)

Odnośnie piguły to jest to ten element pod diodą który odprowadza ciepło:

W większości tanich latarek z chin pod diodą jest po prostu wielka dziura więc dioda się powoli smaży.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Mar 2017, 20:43 »
Dokładnie tą mam zamiar kupić. Będę miał kasę po weekendzie - możemy kupić dwie. Co do celebrowania to trochę się boję - zazwyczaj niewiele pamiętam z tego celebrowania z Tobą :D Tym razem zapraszamy do nas :)

Ok, to jesteśmy umówieni. Daj znać co i jak to zamówię/zamówisz i się trzeba spotkać znów ;) Może być u Was, to kolejna jak już będzie ciepło i przyjemnie będzie u nas to się jakieś ognisko może zrobi.

@Waxmund Apetyt rośnie w miarę jedzenia - gdzieś od 2 lat użytkuję przy rowerze latarkę 1000 lumenów ....i obecnie najchętniej wymieniłbym na taką 3000 lumenów ;-)
Ja miałem wcześniej Mactronic Noise 500lm, i uważam ze 500 było zdecydowanie za mocne. i nigdy tego trybu prawie nie używałem. Przy tych 500 to ja się nie bałem po 70-80km/h nocą po górach zjeżdżać bo wszystko widziałem jak na dłoni. Nie wiem co ja zrobię z tym 1000 lumenów...  Ale tańsze to od Mactronica ;)

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline nie.dzielny

• Na forum od: 01.04.2009
« 22 Mar 2017, 20:44 »
cena nie jest razy dwa ;-) to zupełnie inne produkty
Czyli te wszystkie Convoye z Banggooda, Fasttecha czy innego DX-a - to jedna wielka ściema? I że opisy ich parametrów i użytych podzespołów to taki jeden wielki bełkot szalonego Chińczyka? I np. ta latarka (przykład pierwszy z brzegu) jest nic nie warta?
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
« 22 Mar 2017, 20:51 »
Jest warta dokładnie tyle czyli te $14.
Jeśli chcesz lepszą wersje możesz się udać na światełka czy torch ;)

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
« 22 Mar 2017, 21:38 »

Greg,albo jak kto woli cafel jest drogi.Taniej wyjdzie zamówić u ELSora ze światełek.Dostaniecie podobne latarki,a nadwyżkę przeznaczycie na imprezę.Przypuszczam,że jeszcze zostanie :)
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

« 22 Mar 2017, 21:46 »
To ciekawa informacja :)
A jak to załatwić ? Priv na światełkach ? Czy jakoś inaczej ?

Offline Mężczyzna maciekkk

• Na forum od: 29.05.2011
« 22 Mar 2017, 22:03 »
Ja mam modowane latarki z swiatelka.pl - Ultrafire C2 i Convoy S2+

Też myślałem, że ściema z tym odprowadzaniem ciepła. Dla rodziców, którzy sporadycznie korzystają z latarki przy domu- kupiłem bezpośrednio z Chin Ultrafire C8. Pracowała w średnim trybie. Pięknie świeciła przez około rok. Później szybko traciła na mocy, aż po pół roku było tylko widać mały punkt świetlny - spaliła się dioda.
Nie bawiłem się jeszcze w naprawę latarek, wiec oddałem na forum - wymienili diodę, polepszyli termikę i jest ok.

A jak to załatwić ? Priv na światełkach ? Czy jakoś inaczej ?
Tak PRIV na swiatełkach, ale wcześniej musisz się przywitać w odpowiednim wątku  8)

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
« 22 Mar 2017, 22:45 »
Tak PRIV na swiatełkach, ale wcześniej musisz się przywitać w odpowiednim wątku  8)
Kilka razy próbowałem się zalogować na ich stronie. Nie mogłem przebrnąć założenia konta. Jest tam szarada sprawdzająca, czy nie jesteś maszyną i tego nie udało mi się przekroczyć.

Potrzeby co do latarki mam takie same jak Wy, chętnie bym się podłączył do kupna. (barwa 4C, może jeszcze kolimator owalny) Trzeba określić, że stosowane będą do roweru, oni będą wiedzieli o co chodzi
« Ostatnia zmiana: 22 Mar 2017, 23:23 renifer »
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum