Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 211003 razy)

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Odp: Lampka przednia
« 10 Lis 2017, 20:32 »
Ok, rozumiem o co chodzi z tym prądem.

Żonie spodobał się dzisiaj mój ProxDual i chyba będzie z nim jeździć. Wychodzi teraz na to, że ja potrzebuję nowego światła  ;D

Mam ten model https://www.szumgum.com/lampa-przednia-prox-dual-power-2xcree-z-akumulatorem-i-ladowarka.html i jestem/byłem z niego zadowolony. Do +- 200zł, podobna moc świecenia, zasilanie może być takie same, mocowanie też - znajdę coś lepszego?
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 10 Lis 2017, 20:34 »
Moje światełka, starsze i najnowsze, świecą jaśniej na bateriach alkalicznych, na enelopach troszkę slabiej. Najnowsze czołówki BD z ubiegłego roku i tegoroczny model 400 lm odczuwają różnicę napięc.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 10 Lis 2017, 21:20 »
Moim zdaniem Convoy jest lepszym rozwiązaniem od lampek z zewnętrznym zasilaniem. Mam lampkę z dwiema diodami i używam jej tylko do jazdy w terenie - za dużo zbędnych kabli bez konkretnych korzyści. Na miasto Convoy ma spory zapas mocy.

Ta lampka z ostatniego linku ma już diody retro.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 27 Lis 2017, 18:19 »
Spanninga wypuściła ciekawą lampkę przednią http://www.spanninga.com/products/headlamps/axendo-60-usb/ Parametrami zbliżona do Bumm Ixon i Roxim RX5 z tą różnicą, że zasilanie z wbudowanego akku. Znalezione na forum dla golonych łyd ;-)
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 14 Gru 2017, 13:36 »
Znajomy Mikołaj poprosił mnie o pomoc w wyborze lampki przedniej na prezent. Lampka ma służyć tylko do oświetlenia rowerzysty, obdarowana osoba nie zamierza brać udziału w nocnych maratonach na orientację. Chodzi o zwykłą, choć porządną lampkę na miasto, w której bateria starczy na kilkanaście wieczorów, a cena najchętniej będzie poniżej 60 zł. Może ktoś coś polecić?

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
« 15 Sty 2018, 21:16 »
Do jazdy po szosie ok 30km/h lepsza będzie latarka Convoy S2+ z kolimatorem owalnym czy bez?

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 16 Sty 2018, 00:12 »
Obie średnio się do tego nadają

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 16 Sty 2018, 06:57 »
To zależy, czy droga jest ruchliwa, czy mało uczęszczana. Convoy ze swoją mocą niestety będzie oślepiał kierowców niezależnie, czy dasz mu kolimator, czy nie (sprawdziłem na swoim proxie z 2xCREE) i jazda krajówką z dużą ilością samochodów to nie jest super pomysł - to latarka raczej na mało uczęszczane trasy i do lasu. Możesz też próbować zamontować daszek, żeby zrobił odcięcie na odpowiedniej wysokości i nie ślepił, ale to już eksperymentowanie.

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 16 Sty 2018, 07:27 »
Do jazdy po szosie ok 30km/h lepsza będzie latarka Convoy S2+ z kolimatorem owalnym czy bez?
Chyba dość indywidualna sprawa. Jedni piszą, ża kolimator, inni że bez znaczenia.
Ja miałem i kolimator i OP (odbłyśnik o strukturze skórki pomarańczy). Wybrałem OP

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 16 Sty 2018, 08:01 »
Znajomy Mikołaj poprosił mnie o pomoc w wyborze lampki przedniej na prezent. Lampka ma służyć tylko do oświetlenia rowerzysty, obdarowana osoba nie zamierza brać udziału w nocnych maratonach na orientację. Chodzi o zwykłą, choć porządną lampkę na miasto, w której bateria starczy na kilkanaście wieczorów, a cena najchętniej będzie poniżej 60 zł. Może ktoś coś polecić?

Tu kosztuje 80 biedronek, ale kiedyś taką miałem (a może jeszcze gdzieś mam) i do niekstremalnego rowerowego użytku powinna się nadać.
Zalety: "długoświecność", zwykłe 4 AAA.
https://rower-sport.pl/pl/p/Lampka-przednia-AUTHOR-Optifuzee/3400
może gdzieś uda się upolować za mniej  ;)

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
« 16 Sty 2018, 08:05 »

Więc typowo na szosę co się najlepiej nadaje? Polecany wcześniej Roxim RX5, czy może jeszcze coś innego?

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 16 Sty 2018, 08:47 »
@up coś co ma odcięcie. Może być ten roxim. Jest kilka innych lampek z odcięciem. Zależy jaki masz budżet, czy chcesz na USB czy baterie, czy rozmiar jest istotny. Ten roxim jest z droższych. Na szybko znalazłem takie porównanie http://www.light-test.info/pl/lampki-rowerowe/70-roxim-rs3-rx5-cree-xp-e oprócz tego znam jeszcze wspomnianego axendo oraz chińskiego xanesa sfl-01 (dwie ostatnie mam). Decathlon tez zdaje się coś ma w ofercie.

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
« 16 Sty 2018, 12:38 »
Więc typowo na szosę co się najlepiej nadaje? Polecany wcześniej Roxim RX5, czy może jeszcze coś innego?

jeżdżę ze wspomnianym w porównaniu Ixon IQ ale w wersji Premium (80 lux) i na poje potrzeby wystarcza na asfalt. Ma tylko dwa tryby, ale o dziwo zupełnie mi to nie przeszkadza. Czy bym polecił? Pewnie tak, ale udało mi się kupić w dobrej cenie, coś około 230 pln

LXVII

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 16 Sty 2018, 12:48 »

Popatrz na nowość od Spanningi, Axendo 60. Wbudowany akumulator, możliwość ładowania przez USB w trakcie jazdy. Można ją mocować na kierownicy, lub też, co moim zdaniem lepiej się sprawdza, przy koronie widelca. Do tego potrzeba jednak opcjonalny uchwyt. Deklarowany czas świecenia zbliżony do Ixon IQ i Roxima.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum