Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 211008 razy)

Rowerzysta46

• Gość
Odp: Lampka przednia
« 17 Sty 2018, 22:19 »
Witam, takie pytanie lampka przednia 1600 lumenów akumulator doczepiany do ramy, 3 tryby świecenia 100%, 50%, 25%. Teraz takie pytanie czy ten najsłabszy tryb czyli 400 lumenów oślepi pozostałych użytkowników drogi?   

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 17 Sty 2018, 23:44 »
Myślę, że podczas jazdy drogą taka moc nie będzie specjalnie uciążliwa, za to na ścieżkach rowerowych (jeśli ich nie unikasz ;)) będziesz oślepiał wszystkich.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 18 Sty 2018, 12:19 »
Ja mam wątpliwości co do tego nie oślepiania. Moim zdaniem będzie oślepiać.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 18 Sty 2018, 12:43 »
Ja mam wątpliwości co do tego nie oślepiania. Moim zdaniem będzie oślepiać.
Ja niestety mam inne priorytety.
Jeśli już podróżuję w egipskich ciemnościach, to muszę wiedzieć gdzie i po czym jadę, a że jestem raczej ślepy i nie jestem nietoperzem, to na oświetleniu nie oszczędzam, bo inni użytkownicy też mają w głębokim poważaniu, by na czas zmienić z długich, na takie które nie oślepiają... no i perspektywa wylądowania w rowie też mnie jakość nie zachęca by zmniejszyć moc światła...
Najczęściej używam Mactronic'a Noise 500 do jazdy po asfalcie (używam najsłabszego trybu), a Prox-a (chyba 1000) poza nim i też nie na max-a, bo wtedy działa baaardzo krótko...
Kiedy się kończy Prox, to by nie zostać bez światła, uruchamiam tez mactronica.     

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 18 Sty 2018, 12:44 »
200 lumenów potrafi oślepiać jak jest za wysoko, a czasami nie starcza do szybkiej i bezpiecznej jazdy.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 18 Sty 2018, 13:22 »
400 lumenów "bez odcięcia" w mieście?
Chyba chcesz sobie narobić wrogów, na ścieżce rowerowej?! ;-)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 18 Sty 2018, 13:28 »
"Skoro mnie oślepiają, to ja też mogę" ?

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 18 Sty 2018, 13:31 »
Chyba, że to są chińskie lumeny ;)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 18 Sty 2018, 13:50 »
200 lumenów potrafi oślepiać jak jest za wysoko, a czasami nie starcza do szybkiej i bezpiecznej jazdy.
to jest klucz, jeśli ustawisz wysoko, to korzyść dla Ciebie żadna, a uciążliwość dla innych istotna

Chyba, że to są chińskie lumeny ;)
właśnie, na ścieżce, najczęściej unikam miejskich ddr-ek, ciągów pieszorowerowych i innych tworów, tzw. "infrastruktury" w dodatku opisanej jaki przyjazna rowerzyście...
...sprawa jest bardziej złożoną, bo jeśli się spotka dwóch takich co świecą po 500, to mogą się nie być w stanie minąć... no i tak jak napisał Kolega skrzysie.k, lumen lumenowi nierówny, wystarczy porównać... organoleptycznie

"Skoro mnie oślepiają, to ja też mogę" ?
agresja rodzi agresję, ale jeśli mam wybór, to przede wszystkim muszę zadbać o swoje bezpieczeństwo i starać się by nie utrudniać życia innym...
Najczęściej kiedy jedziemy w dużej grupie nocą i sobie pozwalamy na większą jasność, sygnałem że powinniśmy zmniejszyć liczbę lumenów, jest (są) mrugania długimi nadjeżdżających aut...

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 18 Sty 2018, 15:19 »
Stał za mną ostatnio taki gość, tak mi walił w oczy reflektorami że miałem ochotę wyjść i mu coś zrobić :( Nawet przyciemnianie lusterka nie pomagało, bo waliło bocznymi.

Offline Mężczyzna Mieszko Kowalewski

• Miasto: Miekinia
  • Na forum od: 25.12.2017
« 6 Mar 2018, 14:38 »
Hej wszystkim. Potrzebuję lampek przód i tyłdo jazdy całonocnej po szosie. Czyli min. 6-7 godzin świecenia z sensowną mocą. I na wymienne aku, żadne usb. Jakich wy używacie? Co byście polecili?

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 6 Mar 2018, 18:15 »
Mieszko, zakładam, że przeczytałeś ten wątek? I kilka innych o lampach?  :) Wiesz więc, że dostaniesz kilka (-naście, -dziesiąt?) sprzecznych odpowiedzi. Nie napisałeś też, co to jest "sensowna moc".

Ja używam na przedzie Mactronic Scream Dual Lens (tak się chyba ten model nazywa)
+ 3 paluszki AAA
+ mam trzy koszyki, taki komplet starcza na noc
+ na dobrym asfalcie wystarcza mi 50%, pełnej mocy używam w zasadzie tylko na mtb, albo kiedy szosa jest wyjątkowo dziurawa
- trzeba uważać, bo jeśli ją zbyt podniosę, to oślepiam

Z tyłu - Mactronic Walle
+ 2 paluszki AAA, jedna para starcza na kilkadziesiąt godzin, czyli kilka nocy
+ widać ją z kilometra, naprawdę
- nie da się za nią jechać, więc kiedy jadę w grupie, to zapalam mniejszą lampkę.

Marek

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
« 6 Mar 2018, 18:54 »
Ja mam z przodu i z tyłu Ledy zasilane z dynama w piaście, mnie to w zupełności wystarcza.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 6 Mar 2018, 20:03 »

Z tyłu - Mactronic Walle
+ widać ją z kilometra, naprawdę

Jeśli nie z dwóch :D Na Tour de Pomorze zrobiła na mnie wrażenie kiedy gnałem za Tobą.
- nie da się za nią jechać, więc kiedy jadę w grupie, to zapalam mniejszą lampkę
To fakt. Jak już dojechałem to musiałem Cię czym prędzej wyprzedzić :P
Choć jak zwykle końcówka była Twoja ;)
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Mieszko Kowalewski

• Miasto: Miekinia
  • Na forum od: 25.12.2017
« 6 Mar 2018, 21:33 »
Memorek sensowna moc to taka, żebym mogł bezpiecznie jechać z predkością do 30 km/h. Nie musze widzieć wszystkiego do 200 metrów, tylko żeby jakaś dziura w asfalcie mnie nie zaskoczyła. I chciałb wiedzieć, czego używacie z powodzemiem w czasie takich wycieczek, a nie co widzieliście na necie. Narazie używam Knoga Blinder Road 250, ale ona nadaje się na krótkie wypady. Za mało pojemny akumulator na usb. I wlaśnie o takie podpowiedzi mi chodzi jak twoja Memorek :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum