Autor Wątek: Lampka przednia  (Przeczytany 210953 razy)

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Odp: Lampka przednia
« 18 Lis 2019, 06:15 »
Nie przywiązuj za dużej wagi do tak podawanych parametrów. Raczej bardzo wątpliwe, żeby nowsza lampka świeciła tyle samo czasu na słabszym trybie niż starsza na mocniejszym. Wszystko kwestia sposobu pomiaru, raczej ta starsza na mocnym trybie tyle czasu nie świeci, a natężenie światła spada i faktycznie jest mniej niż 500 lumenów

Mocy światła nie mam jak zmierzyć, ale czas podany w parametrach przez producenta jest realny, bo to po zakupie lampki sprawdzałem i za to właśnie, jak pamiętam, lampka ta miała w internecie dobre opinie. I tak samo nowy model za tę krótszą pracę jest krytykowany.

Potwierdzam, mam także Mactronic XTR 03 i czasy podane przez producenta są prawidłowe. Dodam, że do jazdy po ulicy starcza mi słabszy poziom 270 lm. 540 lm starcza do spokojnej jazdy w terenie. Lampka jest świetna, i w mojej opinii jeżeli czasy podane dla modelu XTR 04 są prawidłowe to model XTR 03 jest sensowniejszy niż jego następca.

Dla przykładu, wczoraj w nocy, byłem na rowerze 4,5 godziny. Urzywałem w większości trybu 100% lub 50%, dopiero w końcówce mrygający. Dioda zużycia na koniec świeciła się jeszcze na zielono czyli pozostało minimum 40% baterii. No i warto dodać, że w tym czasie temperatura oscylowała w granicach 5 stopni wieców zwiększa zużycie.

Dodatkowo mają szybki i sprawny serwis, w tym roku kupiłem żonie ten sam model. W środku coś brzeczało, okazałomsię że w niektórych modelach wsadzili odwrotnie kolimator. Po trzech dniach odsełali lampkę z usuniętą usterką.
« Ostatnia zmiana: 18 Lis 2019, 06:20 Felek »
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 30 Lis 2019, 06:13 »
Obsewowałem różne, zdecydowałem się na fenixa:
 https://kolba.pl/product/23692,latarka-diodowa-fenix-bc25r-rowerowa
..
Czy da się odwrócić mocowanie w tej lampce w taki sposób, żeby pokrętło było z przodu?

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 30 Lis 2019, 07:56 »
Nie, zatrzask jest z tyłu lampki i mocowanie obrotowe w poziomie nie pozwala na zmianę. Lampka jest bardzo fajna, świeci jasno,  szeroko, czas świecenia zadawalający.
Samo mocowanie bardzo stabilne.
« Ostatnia zmiana: 30 Lis 2019, 08:08 JUREK »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 1 Gru 2019, 13:45 »
Może komuś się spodoba:

US $9.53  24%OFF | New 600LM OUTERDO XANES SFL03 LED German Standard Smart Induction IPX4 USB Rechargeable Large Flood Light Bicycle Light
https://s.click.aliexpress.com/e/CKkZBAlhZ

US $10.85  5%OFF | 750LM OUTERDO XANES SFL04 T6 LED German Standard Smart Induction IPX4 USB Rechargeable Large Flood Light Bicycle Light New
https://s.click.aliexpress.com/e/ZzFnhzERZ

Jak widać na Aliexpress są się kupić lampki z odcięciem. Trzeba tylko szukać od hasłem "german standard light"
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Bitels

• Gość
« 6 Gru 2019, 07:21 »
Jaki uchwyt do latarki convoy S2+ polecacie?
Ten sprzedawany w zestawie z latarką na allegro nie wygląda na solidny.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 6 Gru 2019, 13:34 »

Ja niestety miałem duże problemy z tanimi uchwytami - nie wiem czy kwestia tworzywa czy warunków pogodowych - ale mi potrafiły po prostu pękać. Jedną lampkę zgubiłem w ten sposób :( Teraz testuję pancerne rozwiązania z aliexpresu:

https://www.aliexpress.com/item/32763664511.html
https://www.aliexpress.com/item/32763838759.html

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 6 Gru 2019, 14:12 »
A czy możecie polecić uchwyt na przedni widelec do mocowania lampki? Jednak wideł nie jest okrągły.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 6 Gru 2019, 14:14 »
Nigdy nie miałem żadnych problemów z mocowaniami, nigdy nie wypadła mi też z mocowania latarka - a jeździłem też w terenie. Jedno tylko podkleiłem taśmą naprawczą, bo było luźne.

Pytanie do będących bardziej na bieżąco z latarkami / diodami. Chciałbym nabyć ze dwie latarki Convoy S9. Na Banggood jest tylko wersja z XML2 T6. Są gdzieś do kupienia z nowszymi, bardziej wydajnymi diodami? Np. XPL, wyższy bin lub jeszcze inna dioda.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 6 Gru 2019, 14:18 »
A czy możecie polecić uchwyt na przedni widelec do mocowania lampki? Jednak wideł nie jest okrągły.
Sam miałem taki problem, wydrukowałem odpowiednie mocowanie pod mój widelec (na ten moment wygląda jeszcze średnio, ale mam pomysł na poprawę estetyki). Działa całkiem nieźle. Postaram się wrzucić zdjęcie jak będę miał więcej czasu.

« 6 Gru 2019, 15:46 »
Super

« 9 Gru 2019, 10:52 »
Widelec ma trójkątny przekrój, aktualnie mocowanie oparte jest o mniejszy bok. Mimo takiej sobie konstrukcji latarka się nie buja - użyłem grubego gumosznurka i podsumowałem plastik żeby się nie przesuwał i nie rysował widelca.

Docelowo planuje wydrukować walec (o poszerzonej, prostokątnej podstawie), który będzie oparty o wiekszy bok. Chciałbym żeby latarka znajdywała się możliwie blisko widelca, bo teraz trochę za bardzo odstaje.

« 9 Gru 2019, 18:21 »
No tak. Drukarka jest fajnym rozwiązaniem. Można indywidualnie dorobić dedykowane mocowanie.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 10 Gru 2019, 01:57 »

trytytka i kawałek dętki jest tu kluczem. Stabilizuje całą konstrukcję. Trzeba na nią zrobić dziurkę rozgrzanym śrubokrętem.

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 10 Gru 2019, 08:11 »
Za Jurkiem kupiłem tego Fenixa
https://kolba.pl/product/23692,latarka-diodowa-fenix-bc25r-rowerowa
Wykonanie jest bardzo dobre, świeci mocno ale nie po koronach drzew. Najmocniejszego trybu raczej nigdy nie użyję, chyba że na sigletrakach :).

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

« 10 Gru 2019, 17:00 »
No tak. Drukarka jest fajnym rozwiązaniem. Można indywidualnie dorobić dedykowane mocowanie.
Takie samo mocowanie może pasować do różnych rowerów. W przypadku takiego jakie chce wykonać, jeśli nawet walec nie będzie pod całkiem odpowiednim kątem, to można użyć obrotowego mocowania i nim lekko skorygować.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum