Autor Wątek: Warmia i Mazury  (Przeczytany 849 razy)

Offline jajacek

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 25.05.2010
Warmia i Mazury
« 16 Wrz 2011, 13:23 »
Witam wszystkich,
planowałem dokończyć ubiegłoroczną wyprawę wzdłuż wschodniej granicy ale potoczyło się inaczej i ostatecznie wyruszyłem z Gdańska w kierunku Suwałk. Chciałem przejechać szlakiem pokazanym w przewodniku "Śladami kultur pogranicza"
Wyruszyłem we wtorek 7 września, wróciłem tydzień później po przejechaniu 780km. Pogoda pierwszego dnia była wyśmienita, środa, czwartek to dużo opadów deszczu . Noce były jeszcze dość ciepłe, nie było problemów ze znalezieniem miejsca do spania poza jednym przypadkiem w okolicach miasta Korsze. Wszystkie pola dokumentnie obsiane/zaorane, jak już coś było to za blisko drogi. Tak długo szukałem, że złapał mnie deszcz i zapadający zmrok, w ostatniej chwili w mijanej wiosce zobaczyłem tablicę z kwaterami. Był to słuszny wybór tym bardziej, że padało do rana, mogłem wysuszyć ciuchy i wziąć gorący prysznic.
Ostatniego dnia miałem defekt, po wyjeździe z Mrągowa tylna piasta zaczęła wydawać przeraźliwe dźwięki, a koło po uniesieniu stawiało bardzo duży opór. Postanowiłem zmienić plan i jechać na ryzyku do Szczytna na pociąg. Chwilę po ruszeniu dźwięki ustały ale koło cały czas stawiało opór. Po dojechaniu na miejsce opór był tak silny, że musiałem rower prowadzić a tylne koło było zblokowane. Udało się dostać na dworzec i przez Olsztyn dotarłem do Gdańska.
Link do zdjęć i trasy

http://tnij.org/nf0z

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=wefsaidyxkzmhaon

I to chyba tyle z ciekawostek  :wink:

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: Warmia i Mazury
« 16 Wrz 2011, 15:22 »
gratulacje!!! fajny wyjazd, malownicze rejony, podziwiam że samemu. Szkoda, że koło Ci zmieniło plany....

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 16 Wrz 2011, 23:14 »
Fajna wycieczka :)
A kółko już rozkręcone? Co poszło, wianki? Czy kulek nie możesz się doliczyć? Pooglądaj też bieżnie na konusach i w korpusie piasty - mogą być wżery już.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
« 17 Wrz 2011, 09:57 »
 Mazury są piękne i ...gościnne! :D Na drugi raz, gdy będziesz na  Mazurach, zanotuj adresy miejscowych sakwiarzy i nie będzie problemu z noclegiem. :-\ Piękna wyprawa i ładnie udokumentowana. :lol: Pozdrawiam.
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Offline jajacek

« 17 Wrz 2011, 11:36 »
A kółko już rozkręcone? Co poszło, wianki? Czy kulek nie możesz się doliczyć? Pooglądaj też bieżnie na konusach i w korpusie piasty - mogą być wżery już.

Jeszcze nie zaglądałem, ale sądząc po odgłosach i dużym luzie na osi nie będzie już czego ratować. I tak wytrzymała dość długo bo od 2008 była jeżdżona w każdych warunkach a praktycznie ani razu tam nie zajrzałem  :icon_redface:

Offline jajacek

« 17 Wrz 2011, 18:33 »
Miasto: Reszel

Ha, powiem Ci że Reszel wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie, ma w sobie jakiś magnes.

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum