Autor Wątek: Odblaskowe opony  (Przeczytany 1886 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odblaskowe opony
« 17 Wrz 2011, 01:38 »
Hej,
  zastanawiam się czy takie odblaskowe opony po czasie mają jakąkolwiek skuteczność.

Sam posiadam Continental z paskiem "Reflex", ale widzę że po kilku miesiącach jest brudny (szarawy) i jeszcze nigdy nie widziałem go aby paski na oponie odblaskiwały.
  Zastanawiam się czy efektywność tego po czasie jest na tyle dobra, że kupno takich opon ma sens?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Odp: Odblaskowe opony
« 17 Wrz 2011, 08:27 »
ostatnio trochę dane mi było w nocy jeździć autem - rowerzyści jeżdżący na Shwalbe rzucali się w oczy  ;) (pod warunkiem oczywiście że światło padało na nich jakoś z boku)
Wydaje mi się, że takie paski robią dobry efekt gdy na przykład auto wyjeżdża z podporządkowanej Czasem diodiwe lampki nie są wystarczająco widoczne, kiedy ich światło widziane jest z boku a nie od czoła, i tu ten refleks może się przydać

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 17 Wrz 2011, 08:29 »
Zawsze to zwiększa bezpieczeństwo-widoczność. Kierowca zobaczy Cię nie z 20m, a z 30m. Odblaski nie za wiele pomagają. Z drugiej strony z boku rower jest słabo widoczny, tu sporo pomaga tylna lampka z szerokim kątem świecenia. Jak dla mnie najważniejsze są "żywe" kolory ubrań. Rowerzysta jadący nawet latem, w dzień szosą prowadzącą przez las, w czarnej koszulce jest słabo widoczny.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
« 17 Wrz 2011, 17:12 »
Odblaskowe paski na oponach Schwalbe nawet jak są dość brudne, zakurzone to i tak dobrze odbijają światło z reflektora samochodu.

Offline Mężczyzna Freud

« 17 Wrz 2011, 19:50 »
Po tym co piszecie wiem, że warto :)

Mam 2 pary opon: jedne z paskiem drugie bez.
Te "bez" paska mnie zmartwiły bo do drugiej połowy października nie będzie ich na rynku więc wziąłem "bez". Fajna cena i rabat a jednak nie lubię oszczędzać na bezpieczeństwu.

W każdym razie na dłuższe trasy biorę kamizelkę odblaskową. Same opony
zdawało mi się, że nie dają wiele a jednak, po tym co piszecie, ich odblask może mieć znaczenie, nawet po zabrudzeniu.

Mam nadzieję, że szybko mi się zużyją i zakupię nowe odblaskowe :D
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna maciekkk

• Na forum od: 29.05.2011
« 17 Wrz 2011, 20:10 »
Zdjęcie mojego koła, w pokoju, w zupełnej ciemności, zdjęcie robione z 'flash-em'(czyli tak jak by to było w świetle reflektorów samochodu). Opona to schwalbe marathon, ma co najmniej z 5lat, pasek odblaskowy już trochę zdarty. p.s. ten wewnętrzny świecący pasek, to odblask z obręczy hercules.

Offline Mężczyzna Freud

« 17 Wrz 2011, 20:12 »
No to Wow. Chyba sprzedam moje slicki po wyprawie (po niższej cenie) i kupię z odblaskiem. Na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 17 Wrz 2011, 20:19 »
są takie plastikowe odblaski mocowane na szprychy, również dają dobry efekt i trudniej ubrudzić. Koszt groszowy, waga też.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Freud

« 17 Wrz 2011, 20:23 »
Niestety jestem pedantem i wolę koszulkę odblaskową. Wygląd roweru ma dla mnie znaczenie spore - wiem - chore ;) :D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 17 Wrz 2011, 20:30 »
Jako kierowca uważam, że te odblaski na szprychach są dużo lepiej widoczne niż odblaski na bokach opony. Po prostu te na bokach opony są widoczne jako koła, co najwyżej przesuwające się z szybkością jaką jedzie rower, a te na szprychach wykonują niezłe "piruety" i przez to zdecydowanie bardziej przyciągają wzrok.

« 17 Wrz 2011, 20:30 »
znalezione na necie[bit_ly]http://www.wkreceni.pl/image.php?c/1/w/950/h/950/woh/0/m/1/wp/9/po/0.1/data/offer/1/00002159/3177/XEgbZhKTaHfhHMFBEHHh.jpg[/bit_ly] nakładki odblaskowe na szprychy
odblaski na: oponach, obręczach i szprychach dają widoczność z boku roweru
odblaski na: pedałach, sakwach, odblask z tyłu i przodu roweru oraz odblaski na koszulach(wyłączając kamizelkę odblask.)  zwiększają widzialność roweru z tyłu/przodu

Offline Mężczyzna Freud

« 17 Wrz 2011, 20:58 »
Te odblaski na szprychy mi się podobają.
Ładnie wyglądają i mocno świecą.
Sprawię sobie. Bezpieczeństwo przede wszystkich :)
Co do roweru to mam też mini lampkę diodową migającą montowaną na tylny widelec na dole (oprócz lampki pod siodłem). W każdym razie na montowana na widelec też z boku jest mocno widoczna.
Znacie jeszcze jakieś fajne gustowne nietypowe odblaski na rower? :)

« 17 Wrz 2011, 21:08 »
taśmy, opaski lub breloki odblaskowe >>np. tu  http://autosiatki.pl/odblaski/

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....